L’Arxiu Parroquial de Sella: petita història de supervivència

Spread the love

És una de les notícies de l’any per al patrimoni de Sella i una vella aspiració acomplida. Com ja anunciàrem, els Quinque Libri de l’Arxiu Parroquial de Sella per fi s’han digitalitzat, gràcies a la tasca de l’associació Raíces del Reino de València (RRV), dins d’un projecte de les Diócesis de Valencia y Orihuela-Alicante auspiciada per la UNESCO. Aixó suposa la definitiva conservació de les dades dels nostres avantpassats des de finals de 1623, els primers pobladors després de l’expulsió dels moriscos. 

En Notícies núm. 2 (novembre de 2011) ja vam apuntar l’existència d’aquesta associació sense ànim de lucre i de la ingent tasca que estava portant a terme. Fet i fet, junt a Sella, els últims mesos han digitalitzat també Orxeta, Finestrat, Benimantell, la Vila Joiosa i un llarg etc. Cal recordar que RRV no cobra per les dades ni per la faena que desenvolupen. Únicament tenen una quota de soci, com totes les associacions que tenen unes despeses mínimes. Us recomanem visitar la seua pàgina web.

Membres de RRV amb l’alcalde de Finestrat i el rector de Sella i Finestrat Guillermo Giner
Font: EL PAIS (15/03/2012) (enllaç a la notícia)

A Finestrat, la notícia ha tingut molt ressó, i l’alcalde es va interessar personalment pel treball que estava fent RRV, tal i com va recollir la premsa. Ací a Sella, no obstant, va passar prou desapercebut i per això volem conscienciar (especialment les autoritats municipals) de la importància d’aquest fet. Realment es tracta d’un esdeveniment molt rellevant per al poble, ja que aquests llibres baptismals, matrimonials i de defuncios recullen la informació de generacions i generacions de sellards. Cada membre de les nostres famílies hi ha quedat registrat durant quasi quatre segles!
Alguns dels Quinque Libri de l’Arxiu Parroquial de Sella

Tot i així, la digitalització dels Quinque Libri és la culminació d’un llarg i penós viatge, per la qual cosa podem considerar aquests llibres centenaris com a veritables supervivents. Ací us oferim, de forma resumida, els trets més importants de la seua trajectòria durant el segle XX: curiosament el segle més perillós per a la conservació dels llibres.

  • Sens dubte, la Guerra Civil fou l’episodi més traumàtic per al patrimoni religiós a Sella. L’església de Santa Anna i l’ermita de Santa Bàrbera foren cremades amb tot el que hi havia dins. Però els llibres se salvaren gràcies a l’acció d’alguns veïns de Sella. Sabem almenys d’un d’ells, Toni Vicent Garcia (el Moliner), que va passar la nit custodiant els llibres i altres documents.
  • Després de la Guerra, els llibres estigueren uns anys a l’Ajuntament, que finalment sol•licità a l’església que se’ls emportara (1). Des de mitjans del segle XIX, el cens civil (on s’apuntaven naixements, defuncions o matrimonis) havia reduït la funcionalitat d’aquests llibres a un mer control de la parròquia. A mesura que passaven els anys, els més antics perdien la seua utilitat i, a poc a poc, es convertiren en un document històric que per a molts només era “paper vell”. Aquesta mentalitat és la que subjau en la venda de 500 kilos de papel viejo al draper als anys 1950: l’arxiu històric del nostre poble convertit en pasta de cel•lulosa…
  • Afortunadament, els llibres parroquials se salvaren i, en un moment indeterminat, foren traslladats al despatx rectoral, situat a la Casa Abadia. A partir de la dècada de 1970 començaren a desenvolupar-se, de forma sistemàtica i per tot l’Estat, els estudis de demografia històrica, que tenien com a base la informació d’aquests llibres. Ací a Sella foren estudiats, que sapiguem, per professors com José Quereda o Primitivo Pla (2), que utilitzaren les dades per a estudis més amplis. Però la persona que veritablement va saber extraure tota la riquesa de dades que amagaven els llibres fou Natividad Martínez Llorens. Durant anys els va llegir, anotant centenars de dades que li servirien per a escriure la fonamental obra “Sella, historia y costumbres” (1987). Gràcies a aquest llibre, molts de nosaltres ens assabentàrem de la importància que tenien les seues dades: un veritable inventari dels nostres avantpassats.
 
Portada del primer llibre on apareixen els primers pobladors de Sella després de l’expulsió dels moriscos
  • Tot i això, les condicions de la Casa Abadia foren deteriorant-se amb els anys i els problemes d’humitat i brutícia dispararen les alarmes. Un grup de joves de poble interessats pel patrimoni plantejaren, per primera vegada, la necessitat de rescatar els llibres i portar-los a una zona acondicionada. Amb l’ajuda del rector Javier Vicens, es va presentar una proposta de conservació i inventari dels llibres a la Junta Parroquial (3). Les negociacions no foren fàcils i fins i tot la proposta va arribar al bisbe d’Oriola Rafael Palmero, a qui se li va plantejar personalment la qüestió. Finalment, en 2006 foren traslladats a la seua ubicació actual, tancats en un armari amb unes bones condicions de conservació.
  • Així se’ls ha trobat Raíces del Reino de Valencia, que finalment ha culminat la seua preservació amb la digitalització i indexació de cada una de les seues pàgines. El volum de dades és sorprenent: 16 llibres, 85.000 imatges, 14.130 registres de batejos, etc. Igualment, el primer volum, corresponent als anys que van de 1624 a 1696 està sent restaurat de forma altruista per Glòria Alemany (El Sotano de las Maravillas), en un projecte que, a llarg termini, vol ajudar a la perfecta conservació dels originals manuscrits. També hem incorporat recentment uns documents pertanyents al rector Tomàs Giner (segle XIX) donats per Natividad Martínez (4)… però de tot això en parlarem pròximament.
Restauració de la portada del primer llibre: un acurat i pacient treball fet per les mans
professionals de la nostra companya de l’Arxiu Glòria Alemany Agulló
 

Molt han cambiat les coses, com veieu. I gràcies a tot açò hui podem disfrutar de les sorpreses que amaga el nostre passat. Per exemple, dades com les que ens cedeix gentilment RRV: els cognoms apareguts a Sella entre 1623 i 1900. Quasi 280 antropònims! (veure Anex)

Agraïments especials a Mamen de RRV, Javier Vicens, Guillermo Giner i Glòria Alemany
P. Giménez
(1) Segons un document consultat  l’any 2004 a l’Arxiu Municipal de Sella
(2) Quereda, J. (1978): Comarca de La Marina. Estudio de Geografía Regional, Alacant: Diputació Provincial. El professor Pla ha publicat nombrossos estudis sobre la demografia de les comarques centrals. Vegeu per exemple “Despoblación y repoblación. La crisis del XVII en el Cuartel de la Marina y las Montañas”, dins Nadal, J. (Coord.): Evolución demográfica bajo los Austrias, I.C. Juan Gil-Albert, Alacant, pp. 195-239.
(3) Giménez, P. y Pérez Serrano, M.A. (2003): Propuesta de un plan de inventariado y conservación de los fondos parroquiales de Sella. 12 pp. Agosto de 2003. Part de les conclusions del informe s’arrepleguen a Pérez Serrano, M.A. (2005): “El Archivo parroquial de Sella: una herencia de nuestro pasado” en Llibre de Festes 2005, pp. 49-52.
(4) Giménez, P. (2010): “El fons Pare Tomàs de l’Arxiu Parroquial de Sella: una nova aportació al patrimoni documental de la Marina” Sarrià, 4: 74-77. Aquest fons documental es troba digitalitzat en l’Arxiu i disponible per a tots.

ANEX

Cognoms de Sella (1623 i 1900)
Gentilesa de Raíces del Reino de Valencia 
Abad Escuder Macia Rafael
Agulló Espada Mallebreres Reig
Agustin Espinos Malonda Relleu
Alberola Espinosa Margalit Ribes
Alcazar Espuig Marin Ridaura
Alemany Esquerdo Mariot Riera
Alfi Esteve Marolles Ripoll
Alpuente Eugenio Martinez Rodenes
Andrés Eulogio Martorell Rodriguez
Andreu Exposita Mas Romá
Antequera Exposito Mateu Romero
Arnau Felanitx Mayor Roque
Arqués Fenollar Mico Ros
Asensi Ferrandis Miguel Rubio
Asnar Ferrer Mingot Ruiz
Baena Finestrat Mira Ruvio
Baeza Fiter Miralles Sais
Balaguer Fitor Mollá Saiz 
Baldó Fons Mollor Samper
Barrachina Font Monerris San Francisco
Barrio Fraces Monllor San Jaime
Basilio Frances Montiel San José
Bataller Franses Mora Sanchis
Benrrell Frias  Moragués Santa Ana
Berenguer Gadea Morales Santacreu
Bernabeu Galiana Morçal Santacruz
Beti García Mosqueruelo Santamaria
Blanes Garrigos Mullor Santo
Blat Genoves Nadal Santonja
Blau Giner Navarro Sanz
Borjas Gisbert Nicolas Sapena
Botella Gomez Nicolau Sarrió
Bou Gomis Noguerola Sastre
Bravo Gonzalez Nogueroles Saval
Brotons Gosalbes Olcina Sebastia
Buades Gozalbes Olmedo Segui
Cabot Grau Oriola Sella
Cabrera Guardiola Orquin Sellés
Cabrero Gueroles Ortiz Senabre
Calbo Guerrero Ortola Serra
Camarasa Guillem Orts Serralta
Cambra Hellin Ortuño Seva
Candela Herrero Palasí Signes
Cantó Horra Pallares Simo
Carbonell Iborra Pascual Simon
Carchano Ivañez Pastor Solbes
Cardona Ivorra Paya Soler
Cardrano Jacarilla Pellicer Soriano
Carpe Jaime Peña Terol
Casanova Jalon Pérez Tomas
Castello Jerez Peris Torregrossa
Castro Jordá Picó Torres
Catalá Jordan Picornell Torrosella
Cerdá Juan  Pinoso Tous
Chapuli Julia Pisarreta Ubeda
Claner La Cruz Piscueta Vadillo
Climent Lanuza Pisenchi Valor
Coloma Latiera Pisqueta Vaño
Company Latyera Pla  Venrell
Corielo Ledon Plana Ventura
Cortes Leon Planelles Verdú
Cruz  Lician Planes Vicent
de la Cruz Lledó Pons Vidal
Denia Llinares Ponsoda Vila
Descals Llopis Pont Vilaplana
Devesa Llorca Poveda Viscay
Domenech Llorens Poza Vito
Enova Lloret Prats Vives
Escoda Lopez  Puerto Zaragosi
Escortell Macastre Rabasa Zaragoza