Notícies de l’Arxiu núm 13 (octubre de 2012)

Spread the love

Un any de l’Arxiu de Sella
Fa ara un any, al llarg del mes d’octubre de 2011, emprenguérem el projecte de l’Arxiu amb la inauguració d’aquest blog. 

Fou especialment a partir de l’exposició “La Memòria dels Carrers” (Fira de Mostres i Cultura Mediterrània de 2010) quan decidirem canalitzar les nostres inquietuds en un projecte una miqueta més seriós, encara que sense expectatives massa ambicioses. 
Ara, amb la perspectiva que donen dotze mesos, podem estar ben satisfets d’haver consolidat aquestes aspiracions amb uns resultats que han superat els objectius inicials:

Hem localitzat i arreplegat centenars de documents (escrits, gràfics i sonors), tant en diferents arxius oficials com personals; també hem treballat per difondre tot aquest patrimoni documental mitjançant diferents escrits al llibret de festes i al nostre blog (que inclou 39 entrades i més de 12.500 visites) i amb l’exposició “Industria i comerç a Sella”; quan ha sigut possible també hem cridat l’atenció sobre casos d’abandonament o deixadesa amb el nostre patrimoni, com va ser el cas de la “vara de mesurar quintos”;
El més satisfactori, però, ha sigut comprovar com persones de distintes edats i procedència (amb fills de Sella que estan, per exemple, a França) ens visiten periòdicament i ens animen a continuar amb aquesta tasca tan gratificant.

Creiem així que hem assolit el principal objectiu inicial, com era la recerca i difusió del nostre patrimoni. Però, tanmateix, un altre objectiu secundari ha superat amplament totes les expectatives. Al voltant de inquietuds paregudes, sense misteris i amb una generositat basada en la voluntat de compartir informació, s’ha creat un grup heterogeni d’amics, de distintes generacions i condicions, que gaudim de la passió de conèixer el nostre passat. Eixe sense el qual Sella no seria el que és. 

Esperem que, per a l’any vinent, puguem acomplir alguns dels nostres projectes i incrementem el nombre de col·laboradors. Per a finalitzar ens agradaria reprendre un comentari que ens va fer José Miguel en la primera entrada d’aquest blog, i que resumeix molt bé el sentit d’aquesta iniciativa:

“Em dona una alegria saber que en aquests temps monocolor que s’apropen, hi ha una xispa, una llum que torna…”

Els arxivers