L’accident aeri de Tagarina

Spread the love
Així es titula el nostre primer programa de CabilóRàdio i que ja podeu escoltar en la seua web. Es tracta de la narració de l’accident aeri ocorregut a prop del lloc conegut com el pla de l’Espia (barranc de Tagarina, vessant meridional d’Aitana), el 23 de setembre de 1965.

Aquest fet, sens dubte inobidable per a les desenes de persones que en foren testimonis (la majoria es trobava plegant ametles a les diferents partides del barranc), era desconegut per molta gent.

Després d’una xicoteta investigació hem pogut conéixer, a més, la identitat i trajectòria vital del pilot que va morir en l’acte: el tinent coronel d’aviació Ruperto de Chávarri, el cap de la base militar d’Aitana en aquell moment.

Tinent Coronel Ruperto
Chávarri y Pintor

Chávarri era un pilot experimentat, forjat a molts combats aeris durant la Guerra Civil, però per alguna raó que pareix relacionar-se amb una fallada mecànica, aquell fatídic dia va perdre el control del seu AISA I-115, un model biplaça de pràctiques i acrobàcies que es va fabricar a Espanya entre els anys 1954 i 1977.

AISA I-115. Font

Els primers en arribar a la zona de l’accident foren els mateixos llauradors de Tagarina, i al poc temps un fort desplegament militar va recollir totes les restes de l’accident. La mort d’aquest militar d’alt rang va ser, com és comprensible, molt sonada tant a la premsa local i nacional com, sobretot, al col·lectiu de militars d’Aitana, la majoria dels quals vivien a Alcoi i Alacant.

Vistes de Tagarina des del pla de l’Espia, molt a prop d’on es va produir l’accident

Per a fer el programa (molt breu, d’uns 6 minuts de duració) hem contat amb el testimoni d’Antonio Garcia, que amb 12 o 13 anys va viure de primera mà aquest succés. De fet, va ser una de les primeres persones en arribar al lloc de l’accident. Igualment, hem comptat amb la inestimable col·laboració tècnica de Pere Garcia i tot l’equip de la ràdio. Gràcies a tots ells.

Diari ABC, 23/09/1987, rememorant el
XXII anniversari de la mort del pilot