Notícies de l’Arxiu, núm. 22 (juliol de 2013)

Spread the love

La perenne memòria d’Antonio Mora

La realització del programa de Cabiló Radio “Antonio Mora, la revolució a l’escola” i de l’entrada al nostre blog sobre aquest personatge culminaren una tasca de documentació que es va iniciar, quasi de forma casual, en una conversa en la que un grup de joves es preguntaren qui va ser aquell “Server Mora” que va donar nom a l’escola. Les figures dels mestres Andrés Server i Antonio Mora havien caigut en l’oblit entre els més joves de Sella, i calia recuperar-la abans que no es perguera del tot.

revista Altea 3
Un jove Antonio Mora al voltant de 1931, participant en el Cursillo de Orientación Pedagógica celebrat a Altea.

El que no imaginàvem és que la petjada de don Antonio havia sigut i era tan profunda. Vint anys de docència a Sella i una personalitat tan sensible havien deixat una emprenta imborrable en el poble. Gràcies a aquesta circumstància hem pogut seguir ampliant el fons documental sobre el mestre, i les sorpreses s’han anat succeint.

Pintura al oli de Sella. Una de les representacions més antigues que tenim datades sobre el nostre poble. Col·lecció particular (familia Mora)
Pintura a l’oli de Sella. Una de les representacions més antigues que tenim datades sobre el nostre poble. Col·lecció particular (família Mora)

 

Mora, el primer per l'esquerra, en una foto de 1930
Mora, el primer per l’esquerra, en una foto de 1930

Però el millor, sense dubte, ha estat el retrobament amb Vicente i José Manuel, els dos fills vius del mestre, que ens van visitar una vesprada de juliol. Allí van poder comprovar com la memòria de son pare encara és ben viva, en forma de molts records i paraules d’agraïment de la gent major del poble. Tal i com ens comentaren, era com retrobar-se amb son pare, mort l’any 1978, afegint noves tesel·les a una vida que, malgrat tot, encara amagava moltes sorpreses.

Vicente i José Manuel saluden a alguns dels antics alumnes de son pare. Juliol de 2013.
José Manuel i Vicente saluden alguns dels antics alumnes de son pare. Juliol de 2013.

A més a més, tant José Manuel com Vicente i la seua dona Cati (tots ells professors) mostraren una gran sensibilitat cap a la tasca de l’Arxiu de Sella. Nogensmenys, José Manuel fou el coordinador del reconegut Módulo de Biblioteconomía, Archivística y Documentación que es va impartir durant anys al IES Virgen del Remedio d’Alacant. I, abans de conéixer-nos, ens va dedicar unes sentides paraules al seu blog.

Xiquets de Sella d'excursió amb el mestre
Xiquets de Sella d’excursió amb el mestre

Conscients, com ningú,  que «los archivos se nutren de documentos. Y en ellos se guarda parte de la memoria histórica y cultural de los pueblos y de las personas», ens han cedit documents extraordinaris sobre son pare. Alguns d’aquests documents els volem compartir amb vosaltres i també els publicarem al llibre de festes perquè tot el poble els puga conéixer. Moltes gràcies a la familia Mora!

Fins sempre, don Antonio
Fins sempre, don Antonio