Antonio Giner i la Cruz de la Orden de Isabel la Católica

Spread the love

Documentant-nos per al proper programa de l’Arxiu de la Memòria de Cabiló Ràdio, que este mes tractarà sobre la Tercera Guerra Carlista, hem pogut desvetlar un fet històric desconegut i realment singular sobre un dels personatges més encisadors del nostre passat

Es tracta de la Cruz de la Orden Isabel la Católica que Antonio Giner Cerdà, el senyor Toni (1823-1873) va rebre amb motiu de la seua participació, quan era alcalde de Sella, en la dissolució d’una facció carlista en els voltants del port de Tudons en 1869.

La Real Orden de Isabel la Católica és una institució creada pel rei Fernando VII que ofereix encara algunes de les distincions més importants que pot rebre una persona en Espanya. Actualment consta de diferents graus  (Collar, Gran Cruz, Encomienda de Número, Encomienda, Cruz de Oficial, Cruz, Cruz de Plata, Medalla de Plata, Medalla de Bronce) i la seua finalitat és «premiar la lealtad acrisolada y los méritos contraídos en favor de la prosperidad de aquellos territorios» (es refereix també a territoris americans).

 

Cruz de la Orden de Isabel la Católica. Font: Wikipedia
Cruz de la Orden de Isabel la Católica. Font: Wikipedia

Giner va rebre la distinció juntament amb els alcaldes de Confrides, Benasau, un oficial de la Guardia Civil d’Alcoi i els caps de les milicies Voluntarios de la Libertad de Relleu i Alcoleja. I precisament aquesta creu la podem trobar a la seua coneguda fotografia, on el semblant de Giner pareix reunir tota la força d’aquella època convulsa del nostre passat recent.

El senyor Toni, amb la distinció en la solapa esquerra. Ara sabem que la fotografia es va pendre entre 1869 i 1873, any de la seua mort. Cortesia de la familia Sirvent.
El Senyor Toni, amb la distinció en la solapa esquerra. Ara sabem que la fotografia es va prendre entre 1869 i 1873, any de la seua mort. Cortesia de la família Sirvent
Fragment del diari liberal Eco de Alicante. 5 d'agost de 1869.
Fragment del diari liberal Eco de Alicante. 5 d’agost de 1869.

Lluny de tractar-se d’una anècdota, la troballa ens permet albirar la dimensió històrica d’aquest interessant personatge, descendent del descobridor del tresor del Diví, cacic local, veritable senyor del barranc de l’Arc, alcalde de Sella, propietari de la casa de l’Acadèmia, marit d’Elvira Llobet i enemic de Joan Thous.

Giner és l’únic sellard que apareix en l’exposició Personatges de la Marina Baixa. Segle XIX, realitzada per l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa i que esperem portar enguany a Sella. Però no és l’únic sellard que ha rebut una distinció tan important, ja que el bibliotecari José Ibañez Cerdà la va rebre en 1958.

Més informació sobre el Carlisme, pròximament a l’Arxiu de la Memòria

Pablo Giménez y Antonio Pérez