Una imatge per a viatjar en el temps (1905)

Spread the love

Les fotografies són, sense dubte, la forma més senzilla i directa de viatjar en el temps. Molts racons de Sella, molts moments de la nostra història recent, estan capturats per una càmera fotogràfica.

Compartir aquestes imatges permet que tots i totes puguem gaudir d’aquesta sensació: retrocedir al passat, descobrir noves coses que desconeixíem, enriquir cada passejada que fem pels carrers del nostre poble.

Com a mostra, us oferim una de les imatges més antigues que tenim, realitzada al voltant de 1905 (possiblement per Àngel Llorca) i cedida per Juan Vicente Asensi (Xoi) (1)

Grup de persones al carrer Quatre Cantons, tocant la Plaça Major (Fons Àngel Llorca. Arxiu de Sella. Original de paper sobre cartolina)
Localització actual de la imatge (Arxiu de Sella)
Un viatge en el temps: reflexos del passat, presències, records d’un moment quotidià. Xiquetes que després foren mares i iaies. “Agüelos” camí de la tertulia del Casino. Racons de la nostra memòria.

Descobrint els detalls de la fotografia històrica

En aquella instantània, ens trobem a un dels accessos principals a la Plaça, provinent del camí reial que pujava per les Voltes (no existia la carretera ni el carrer Secanet). Fixeu-vos com la costera estava empedrada. A l’esquena de la gent, la coneguda com a “Casa de Lino” encara no estava construïda, de manera que allí hi havia una antiga casa, més baixa. Al fons, es pot apreciar el balcó enreixat de l’Abadia, hui desaparegut. Un balcó senyorial que donava la benvinguda a tots aquells que accedien al cor de Sella.

Detall del balcó i del pis empedrat de la costera
Comparativa entre altra imatge de 1905 (À. Llorca), amb la casa antiga i el balcó que apareixen en la foto… i una imatge de finals de 1920 (familia Ferrer) amb la “Casa de Lino” ja construida

Bon any a tots i que 2017 ens fornisca de noves fotografies i descobriments

P. Giménez

 

1). Més fotografies de Llorca: https://elcabilo.com/larxiu/2014/01/01/la-placa-major-al-voltant-de-1900/