Arturo Lizón Giner, senador i Síndic de Greuges

Spread the love

Ara que celebrem els 40 anys de la instauració de la democràcia, aprofitem per a reivindicar la figura de l’advocat i polític de Sella Arturo Lizón Giner, durant molts anys senador socialista a Madrid i Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana.

Arturo, nascut el 24 d’agost de 1938, era fill d’Hernan, empressari co-fundador del cine-teatre Avenida, i de Pepa (Pepa la Guapa, de Sella). Va marxar a València per estudiar dret, llicenciatura que va acabar en 1963. Des d’aleshores va treballar d’advocat a Alacant, Elx i uns anys en diferents països d’Europa. Fou fundador de l’Agrupación de Abogados Jóvenes de Alicante i el 1977 va ingressar definitivament en la política afiliant-se al PSOE. Al seu despatx es va constituir la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià corresponent a la província d’Alacant. Eren els primers passos de la democràcia i Lizón era un pilar fonamental entre els socialistes alacantins.

En les eleccions de 1979 fou elegit senador, carreg que mantindria duant vàries legislatures fins al 1993, on va ocupar llocs destacats com el de Vicepresident PrimerPresident de la Comissió ConstitucionalMembre de la Comissió d’Afers exteriors i Membre de la Comissió de Justícia. L’any 1993 les Corts Valencianes el nomenaren Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, el primer de la nostra història autonòmica, fins que l’any 1998 va deixar definitivament la política professional.

Actualment és un feliç jubilat que seguix mantenint relació amb el seu poble. És habitual trobar-lo amb els seus amics de cacera per Xarquer, La Real o Tagarina. Però per a molta gent jove, segur que era desconeguda la rellevant trajectòria política d’aquest fill predilecte de Sella.

 

Pablo Giménez Font