L’espasa de l’Acadèmia

Spread the love

Molts de vosaltres recordareu haver vist, pel local de la Unió Musical l’Aurora (conegut com l’Acadèmia), una singular i antiga espasa que ha bambat per diferents despatxos sense despertar massa interès. Molts pensàvem que es tractava d’algun arma provinent d’alguna festa de moros i cristians, però analitzant-la amb cura, hem pogut descobrir que es tracta d’un veritable tresor.

En realitat estem davant d’una arma de la segona meitat del segle XIX, coneguda com a “Machete” d’Oficial d’Imfanteria de l’exèrcit espanyol, molt comú en les guerres de Cuba. Començaren a generalitzar-se en la Guerra dels Deu Anys (1868-1878) fins la caiguda de la colònia cubana el 1898.
Possiblement és de fabricació alemanya i resultava un arma molt útil per obrir-se pas entre l’atapeïda vegetació dels boscos tropicals.

Detall del “pomo”, que simula un cap d’aguila que es feia servir com a passador.

El Machete va aparèixer tapiat en una paret de l’Acadèmia, la casa més gran del poble, pertanyent al poderós Antonio Giner. De moment, no sabem a qui va pertànyer ni perquè es va amagar, encara que coneixem algunes històries de sellards involucrats en la Guerra de Cuba, com Silvestre Ortiz (veure el llibre Sella, historia y costumbres, de Natividad Martínez).

Soldat a cavall amb el “machete” cubano. Font: Arxiu ABC

Ara que es coneix el seu valor, la Unió Musical l’Aurora la custòdia amb cura, conscient que es tracta d’un singular element del patrimoni de Sella.

Soldats en formació de batalla. La majoria d’ells, provinents del món rural espanyol, enviats a morir a terres in`hospites a milers de kilòmetres de casa. Font: Arxiu ABC

 

NOTA: La història és encara més sucosa. Extraviat dins de l’Acadèmia, feia uns anys que anàvem darrere de l’espasa per si es tractava del sable de Pantaleón Boné. La memòria oral diu que el arma d’aquest coronel es va quedar en el poble, on va ser apressat abans de ser afusellat i convertir-se en un “Martir de la Llibertat”. Seguirem buscant…

Pablo Giménez i Sergio Garcia