Projecte COMPOP: un recull del cançoner popular de Sella

Spread the love

Fa un temps (Notícies de l’Arxiu núm. 4, gener de 2012) vam fer referència al magnífic treball sobre el cançoner popular de Sella realitzat per Alba Asensi i que podeu veure a aquest enllaç.
El treball incloïa, a més, una sèrie de gravacions que hui estan disponibles a la xarxa, dins del projecte CANPOP, realitzat al si del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
http://www.canpop.resolt.net/index.php

Aquest projecte i la seua plataforma digital, coordinada pel professor Joan Borja, naix de la recopilació realitzada per diferents enquestadors, majoritàriament alumnes de la UA, a diferents pobles del Pais Valencià, principalment alacantins. 

En la base de dades podem trobar i escoltar 25 cançons recollides a Sella. La majoria de les mostres estan recitades per Isabel Cantó Olcina, cantadora de veu i memòria prodigioses. També hi participen Rosa Garcia Llorens i Maria Agulló Cerdà.

Isabel amb Emili Vera i Pep Gimeno “Botifarra” en una Fira de Mostres de Sella

Les 25 cançons recollides versen sobre temàtiques diferenciades, com ara el treball, el festeig, la burla o la lamentació. Criden l’atenció unes cançonetes dedicades a Elvira Llobet i a la familia del senyor Toni Giner.
A la web podem trobar una fitxa sobre cada cançó, amb la lletra transcrita, una reproducció d’aquesta i la possibilitat de descarregar-la en format MP3. 

Us convidem a entrar en aquesta “biblioteca oral” per a escoltar les cançons recollides tant a Sella com a altres pobles valencians.

Per a finalitzar, cal destacar l’esforç que s’ha realitzat darrerament a Sella per a la recuperació i preservació de la música tradicional. L’activitat dels parroquians de l’església de Santa Anna ha permés conservar molts cants religiosos tradicionals, tasca en què ha col·laborat la Rondalla de Sella i músics com Carlos Llorca o J.V. Asensi, entre d’altres, que han transcrit i adaptat algunes cançons. 
A principis de la dècada dels 2000 l’Institut Valencià de la Música (amb la coordinació de Vicent Torrent i el Grup d’Estudis de Cultura Popular Arracades) va publicar un CD dins de la col·lecció Fonoteca de Materials amb diferents cançons religioses gravades al nostre poble. 
Fonoteca de Materials, vols. 28, 29 i 30, on estan gravats cants de
l’Aurora de Sella i distints Gojos
Poc després es publicava el recull realitzat per Natividad Martínez en el llibre L’antigor a Sella i, recentment, l’estudi de David Mas ha servit per a donar-li un enfocament musicològic a la diversitat de cants que podem trobar en el nostre poble. Com no, caldria fer referència a una altra fita, com fou l’aparició del disc “Músiques de Sella” l’any 2006, on participaren moltissimes persones i institucions culturals del poble.
Tanmateix, encara hi ha molta feina per fer i la recuperació del nostre patrimoni musical no pot decaure, ara que encara estem a temps.
Cançons de Sella recollides a COMPOP i gravades per Alba Asensi:
A Alacant estan les barques
A Milà li ha eixit un pretendent
A Orxeta ha mort un burro
Ai sense sal, sense sal enmig d’un bancal
Allà baix al riu mare
Damunt de dos palletes
I a la mar que te’n vages no em dónes pena
I a ta mare l’he vista
Ja ens n’anem, ens n’anem a Alacant
Ja ve el tio Pep descalç i en faldó
Ja venim de berenar
La muller de don Jeroni
La perdiu a la muntanya canta i diu la veritat
La plaça tenim per a córrer i el banc per a descansar
La Vila davall de les hortes
Mareta, mareta ahir vaig somiar
Marieta, la filla d’Amàlia
Pueblo de Sella, pueblo de amor
Quan a l’estiu
Quico pilla l’escopeta i mata la perdiu
Roseta jo sé una treta per a caçar gambosins
Si m’escolten senyores i atents estan
Ton pare no té nas
Tu vols que et done jo
Vicenteta es casa amb Quico–Jeroni i Concepció no vol

Més informació:
http://www.diarioinformacion.com/cultura/2012/09/25/voz-pueblo/1297861.html

PGf-L’Arxiu de Sella