La ceràmica “Nolla” del Palau: un paviment singular

Spread the love

La ceràmica de la marca Nolla, original de Meliana, va nàixer a la dècada de 1860 i es va convertir en un dels elements decoratius més destacables del modernisme espanyol, exportant-se a molts països del món. La seua principal característica era la de configurar mosaics geomètrics o figuratius, a partir de tesel·les de diferents colors. Els paviments es col·locaven peça a peça per experts mosaiquers i eren un signe de distinció, tant per a particulars com per a edificis públics.

Els formats i dissenys dels mosaics van ser copiats i reproduïts en moltes edificacions, però els autèntics “Nolla” són un objecte de molt interès patrimonial, que alguns consideren com un dels elements més destacats del patrimoni històric valencià.

Precissament, hem pogut verificar que a Sella existeixen uns mosaics Nolla, i damunt a un lloc ben singular com és el Palau de la Baronia, que és Bé de Rellevància Local. Els mosaics presenten fins a quatre tipus de motius geomètrics complexes i amb diferents colors, i es localitzen a les parts més nobles del Palau: el saló principal, el menjador i el saló de la Torre, és a dir, els quatre balcons que donen a la Plaça. També apareix en el corredor o distribuidor principal. La seua datació és incerta, però tal vegada pugueren haver estat instalats pels Cerdà Lloret després de comprar el Palau en 1875.

És improbable que es posaren abans perquè els Nolla es comercialitzaren a partir de 1865 i en eixa data pensem que el Palau estava prou descuidat per part de la familia Calatayud, després de dècades de pleits familiars. Tal vegada, amb la venda als Cerdà Lloret [1] hi hagueren millores importants a la casa, de manera que el canvi de paviment de les principals sales podria ser una bona evidència dels nous temps per al Palau, que més avant convertiria la seua planta baixa en Casino.

Informació i fotos dels mosaics. També s’informa de que es tracta d’una propietat privada sense possibilitat d’accedir

En 2015, es va fundar el CIDCeN (Centre d’Investigació i Difusió de la Ceràmica Nolla), una associació creada “per a la difusió, valoració i protecció del patrimoni tangible i intangible que suposa la ceràmica arquitectònica Nolla”. Entre les diferents activitats promogudes pel CIDCeN, destaca NOLLA MAP, un portal que reuneix un ampli equip internacional de persones expertes en el mosaic Nolla, on es recullen llocs en els quals existeix o va existir aquest tipus de revestiment.

Nolla Map, com el seu nom indica, és principalment un mapa per a ubicar localitzacions de mosaics arreu de tot el món. Des de l’Arxiu estem molt satisfets d’haver pogut col·laborar amb la descoberta del Palau i col·locar a Sella en el mapa, juntament a altres poblacions reconegudes pel seu patrimoni modernista com ara València, Barcelona, Alcoi o Novelda.

Alguns registres de mosaics Nolla a la Península Ibérica. Sella està entre ells i es poden visualitzar

A banda de l’element purament patrimonial, la troballa ens resulta un possible motiu de datació interessant, que ens pot estar parlant dels canvis que es van produir al Palau a finals del segle XIX.

Pablo Giménez Font

(agraïments especials a Rosa Garcia)

Notes:

[1] Sobre els Cerdá Lloret cal llegir a Rubio, A. (2023): “Una carta de Pedro Garcia contra los Cerdá Lloret