L’Arxiu de Sella: treballant per la conservació de la memòria del nostre poble
Enguany el llibre de festes, que veurà la llum en unes setmanes, ha estat un èxit de participació. S’han superat les expectatives i això ha obligat a retirar, per raons d’espai, este escrit sobre l’Arxiu que aprofitem al nostre blog. És una bona noticia: tants escrits demostren que som un poble molt viu des del punt de vista cultural. I l’Arxiu està molt bén representat al llibret 2024 amb cinc treballs de recerca i divulgació, que us presentarem en breu. Ara, aprofitant que complim 13 anys, permeteu-nos esta presentació, com a un xicotet homenatge a algunes persones importants que treballen i colaboren amb l’Arxiu…
Tot i que, a estes altures, molta gent del poble coneix l’Arxiu, enguany el llibret de festes ens ofereix l’ocasió per contar-vos més a fons qui som i què fem en este col·lectiu cultural del poble.
L’Arxiu de Sella es va crear en 2011 amb l’objectiu de recuperar, conservar i difondre tota mena de documents que ens parlen sobre el nostre passat. El concepte de document històric és molt ampli i, per a nosaltres, va més enllà del document escrit en paper o de la fotografia antiga. També tractem de buscar i conservar la memòria oral i musical, els recursos audiovisuals, l’inventari del patrimoni agrari (pedra seca, sistemes de rec) i constructiu (cases, masos i corrals), el patrimoni religiós, industrial o, fins i tot, pictòric… és difícil sintetitzar els nostres interessos sense fer una llarga i pesada llista de tot allò que pensem que ens representa com a poble.
Amb més d’una dècada de recerca, hem hagut d’enfrontar-nos al repte d’organitzar tota la informació recopilada, que ja es conta per milers, disponible tant en format físic com en digital. La classificació dels fons documentals vol ser el més professional possible i, amb assessorament, segueix els camps obligatoris de la norma internacional ISAD(G), adaptant-se a la classificació de l’Arxiu Municipal de Sella (que es troba a l’ajuntament). Una part important de l’Arxiu de Sella, no obstant això, treballa amb Fons, Fons Temàtics i Col·leccions pròpies.
Els Fons s’entenen com un conjunt de documents, de distints tipus, creats de forma natural pel treball d’institucions, associacions o persones al llarg de la seua vida. Per exemple, gràcies a la generositat de la seua família, tenim creat el Fons Ramón Garcia Alemany, que recull una col·lecció impressionant relacionada amb el Cine Avenida, al qual este home va estar vinculat professional i personalment. A banda de documents relacionats amb el cine (llistats, programes de mà, rebuts), també trobem materials personals (cartes, quaderns escolars, rebuts de la cooperativa agrària), que ens permeten conéixer aspectes interessants de la vida al poble durant la segona meitat del segle XX.
Un exemple de fons creat de forma natural i que prové de diferents donacions i de rescats documentals, és el Fons Rapella dels Senyorets, que ens parla de la vida i funcionament del mas, els seus treballadors i, especialment, dels Pons, la família propietària.
Un altre fons, anomenat Fons Estanc Vell, ens parla del funcionament de l’estanc que es trobava al carrer l’Àngel. Es tracta d’un bon exemple d’un comerç en el qual trobem documentació des de la dècada de 1930 fins a la de 1980. Serien tres casos distints dels tipus de Fons que trobem a l’arxiu.
D’altra banda, trobem els Fons Temàtics, que s’entenen com a fons artificials (creat per nosaltres), generats per un conjunt de documents de distinta procedència, però que comparteixen una temàtica concreta. Normalment, el componen documents de distint tipus, que no poden generar per si mateix un fons i no entren en els apartats definits per l’arxiu municipal de Sella. Seria el cas de fons de caràcter general, com ara els dedicats a l’Exèrcit (amb documents relatius a serveis militars, guerres…), el de la República i Guerra Civil (1931-1939), el dedicat a l’Emigració o el del Festival (on continuem arxivant documentació de les últimes edicions). Però també tenim fons temàtics dedicats a famílies i persones, com el dedicat als Calatayud (senyors de la baronia des del segle XVI), Toni Giner (s. XIX) o el mestre Antonio Mora (1926-1942). En estos fons temàtics arxivem tot el relatiu a estos temes o personatges que anem trobant en diferents llocs, o que ens donen diferents persones.
També hem creat les Col·leccions, que volen ser creacions conscients, artificials i, fins i tot, subjectives. Així tenim una Col·lecció d’Estampetes (que vam presentar a la Fira de Mostres) o una col·lecció de Segells generats per institucions del poble i que anem enriquint amb noves troballes. El segell més antic és de 1876.
Altres seccions serien l’Hemeroteca (reculls de centenars de notícies de premsa on apareix Sella), la Fototeca (amb milers de fotografies donades per persones del poble i classificades per famílies, gràcies a la faena inicial d’Antonio Pérez) i els materials audiovisuals, on destaquen gravacions antigues d’imatges (vídeo i cine) i sons (fonoteca amb entrevistes i cants tradicionals, com una Aurora de 1968-70).
A banda de recopilar i classificar documents, tractem d’investigar i donar a conéixer les nostres troballes i resultats.
Una tema que ens agrada especialment és el de reconstruir perfils biogràfics, històries de vida que ens permeten entendre millor el passat a través de les trajectòries dels seus protagonistes. Al llarg d’aquests anys hem tractat de traure de l’oblit a nombrosos sellards com José Cerdá Lloret, Jose Pedro Soler, el músic Blas Lician o Joaquin Cortés… però també de sellardes com la mestra Aurora Climent, o Isabel Sellés (del Cego) i Dolores Cerdà, protagonistes estes últimes de l’exposició comarcal sobre Dones de la Marina Baixa (2020).
Gràcies a les biografies i les històries familiars hem pogut comprendre la conformació d’elits locals, com els Giner, els Cerdà o els Pons, que es troben darrere de quasi tots els grans fets històrics del nostre poble.
En algunes ocasions hem adquirit documentació antiga, que enriqueix el nostre Fons Antic, constituït per documents originals dels segles XVIII i XIX. No obstant això, al llarg d’aquests anys hem fet un gran esforç per a localitzar i adquirir en format digital nombrosa documentació provinent d’altres arxius locals i nacionals, des de l’arxiu notarial de La Vila Joiosa fins a l’Arxiu del Regne de València, entre molts altres. En este sentit, tenim localitzada documentació sobre Sella des del segle XIII.
Físicament, la documentació en paper la tenim custodiada a l’última planta de l’ajuntament vell, després d’uns anys a la biblioteca del Grupo escolar. Gràcies a l’ajuntament per les facilitats que ens han permés disposar d’un local. En este sentit, esperem continuar creixent, amb l’objectiu, algun dia, de disposar d’una seu amb una bona sala d’exposicions o un xicotet museu. Materials de qualitat en tenim de sobra.
Respecte a la tasca de difusió, hem tractat de donar a conéixer el nostre passat de diferents formes: exposicions, documentals (com el del 50 aniversari del Festival), i moltes col·laboracions per a tot allò que ens han cridat (des de rutes guiades organitzades per l’ajuntament o la comissió de festes fins a distintes publicacions en les quals hem aportat fotografies i documentació). Però, sobretot, volem destacar el nostre blog, que des de 2011 va nodrint-se amb escrits, superant ara les 250 entrades. Ací caldria destacar la tasca informàtica de Pablo Garcia, que manté generosament el portal elcabilo.com. Solem publicar una entrada al mes i les podeu llegir a https://elcabilo.com/larxiu/
Però sobretot, al llarg d’estos 13 anys de treball, hem tractat de guanyar-nos la confiança dels veïns i veïnes de Sella, molts dels quals han entés que gran part del seu patrimoni familiar (fotografies, cartes, llibres) és també un patrimoni del poble i un material molt important per a comprendre i difondre la nostra història. Gràcies a tots els que compartiu esta filosofia i heu confiat en nosaltres per a conservar la vostra documentació. Al cap i a la fi, tots estem de pas, però la memòria dels nostres avantpassats i la de nosaltres mateix, protagonistes del present, no pot caure en l’oblit.
L’Arxiu ha servit també com a punt de trobada per a molta de la gent interessada en la història local. Este encontre, basat en compartir amb generositat inquietuds i troballes de documents, ha impulsat molts estudis. Segurament sense l’Arxiu persones que tenen molt a dir, com ara David Mas, Salvador Garcia, Miguel Àngel Pérez, Agustí Galiana.. no ens hagueren regalat nombrosos estudis publicats al nostre blog. Vicent Olcina, la persona que més documents ha trobat per a la nostra història, ha vist en l’Arxiu un lloc per a compartir i difondre: mai li podrem agrair prou el treball que està fent. També ha servit, pense, per a despertar vocacions: permeteu-me ací destacar a Albert Rubio, que era un xiquet quan va començar l’Arxiu en 2011 i que ara s’ha convertit en un pilar fonamental, gràcies a la seua increïble faena d’investigació, difusió i classificació documental.
I així, amb humilitat i faena constant, hem anat construint entre tots aquest projecte anomenat L’Arxiu de Sella. Un projecte de poble al qual esteu tots convidats, si voleu gaudir amb la descoberta de la nostra història i geografia, la classificació de documents i la difusió del nostre passat.
I recordeu! no tireu cap document a la brossa, per insignificant que vos puga semblar. En qualsevol paperet, fotografia, carta o postal, pot haver una informació valuosa, digna de ser conservada en l’Arxiu per a la memòria de Sella.
Pablo Giménez Font