La “belladona” i Toni Giner

Spread the love

Diuen les cròniques que Elvira Llobet era una dona molt bella, però en aquest cas no hi té a veure, sinó amb la malaltia que patia el tio Toni l’any 1866. De sobte per una mala notícia familiar, li van entrar convulsions i va quedar parcialment cec: deia que veia núvols quan mirava el sol. De resultes va consultar un metge romà, de Vianchi que estava vivint a Oriola, el metge li receptà belladona (atropamina) que és un medicament que ja feien servir les dones romanes per dilatar les pupil·les, i blanquejar el cutis, avui dia continua usant-se en exàmens i operacions dels ulls.

José Fajardo /csic.es

Com li aconsellà que es realitzés dutxes de cos sencer i a la nuca, realitzà una estada al balneari d’Aigües i Banys Minerals de Busot, consta amb el núm. 11 de la numeració de la memòria que el director Joaquín Fernández López redactà.

Book.google.es / Memoria del Establecimiento de Aguas y Baños minerales de Busot

Es veu que al cap de poc temps funcionà el remei, perquè ja veia des del balneari de Busot, que està a una llegua de distància, les onades del mar i els vaixells flotant al mateix.

El que no es diu a l’escrit, quina va ser la mala notícia familiar que va fer emmalaltir, a l’etapa final de la seva vida, ja que mor el 1873.

Vicent Olcina