Antonio Giner i la Cruz de la Orden de Isabel la Católica
Documentant-nos per al proper programa de l’Arxiu de la Memòria de Cabiló Ràdio, que este mes tractarà sobre la Tercera Guerra Carlista, hem pogut desvetlar un fet històric desconegut i realment singular sobre un dels personatges més encisadors del nostre passat
Es tracta de la Cruz de la Orden Isabel la Católica que Antonio Giner Cerdà, el senyor Toni (1823-1873) va rebre amb motiu de la seua participació, quan era alcalde de Sella, en la dissolució d’una facció carlista en els voltants del port de Tudons en 1869.
La Real Orden de Isabel la Católica és una institució creada pel rei Fernando VII que ofereix encara algunes de les distincions més importants que pot rebre una persona en Espanya. Actualment consta de diferents graus (Collar, Gran Cruz, Encomienda de Número, Encomienda, Cruz de Oficial, Cruz, Cruz de Plata, Medalla de Plata, Medalla de Bronce) i la seua finalitat és «premiar la lealtad acrisolada y los méritos contraídos en favor de la prosperidad de aquellos territorios» (es refereix també a territoris americans).
Giner va rebre la distinció juntament amb els alcaldes de Confrides, Benasau, un oficial de la Guardia Civil d’Alcoi i els caps de les milicies Voluntarios de la Libertad de Relleu i Alcoleja. I precisament aquesta creu la podem trobar a la seua coneguda fotografia, on el semblant de Giner pareix reunir tota la força d’aquella època convulsa del nostre passat recent.
Lluny de tractar-se d’una anècdota, la troballa ens permet albirar la dimensió històrica d’aquest interessant personatge, descendent del descobridor del tresor del Diví, cacic local, veritable senyor del barranc de l’Arc, alcalde de Sella, propietari de la casa de l’Acadèmia, marit d’Elvira Llobet i enemic de Joan Thous.
Giner és l’únic sellard que apareix en l’exposició Personatges de la Marina Baixa. Segle XIX, realitzada per l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa i que esperem portar enguany a Sella. Però no és l’únic sellard que ha rebut una distinció tan important, ja que el bibliotecari José Ibañez Cerdà la va rebre en 1958.
Més informació sobre el Carlisme, pròximament a l’Arxiu de la Memòria
Pablo Giménez y Antonio Pérez
Marc Llm liked this on Facebook.
Toni Climent Alemany liked this on Facebook.
Maria Samper liked this on Facebook.
RT @elcabilo: Desvetlem l’origen de la creu que porta Antonio Giner en una de les fotografies més enigmàtiques de Sella http://t.co/WzR6fF…
Precisament el cognom GINER és un dels pocs cristians vells que van habitar Sella abans de l’expulsió dels moriscos en 1609, contràriament del que es deia, si que hi va haver cristians, ja en 1563, vivien els germans “Francés Giner e Joan Giner, lauradors, vehins e habitants en dit lloch de Cella.” els Giner seguir vivint a Sella com a 1604 quan Nofre Giner i Barbera Valero “cònjuges” van fer les seves cartes matrimonials i eren habitants de Sella, després de l’expulsió dels moriscos, en 1610 apareix un Nofre Giner com a nou poblador, ara segles després els Giner seguien vivint a Sella i a més eren dels habitants insignes.
Amb este comentari avances una troballa gairebé revolucionaria. Sempre s’ha dit (i hem copiat) que Sella havia quedat totalment despoblada amb l’expulsió, però ara es demostra que havien cristians vells ja vivint ací junt als moriscos (al menys des de 1563!!).
Serà només una casualitat (perquè corren més de 150 anys des de l’expulsió) però resulta molt cridaner que qui va trobar el tresor del diví fóra precisament un GINER…
Esperem noves noticies com aquesta!!
Toni Climent Alemany liked this on Facebook.
Maria Samper liked this on Facebook.
Marc Llm liked this on Facebook.