Activity

  • Aquella nit havia un esdeveniment especial al poble però, de tots els que estaven representant-se durant la setmana, eixe era un dels que menys l’interessaven. Per això, quan es va assabentar que aquella cantant brasilera tornava a actuar prop d’allí, de seguida va decidir anar-hi. A més, una nova aficionada a la bossanova, també cantant i guitarrista, s’havia animat a acompanyar-lo, així que la vetllada seria més entretinguda.

    El concert transcorria sensacional, igual que l’altra vegada. A mitjan actuació, la solista va fer una lenta introducció melòdica per a una cançó, acompanyada per un sol instrument. Una trompeta, tal volta. La seua veu era neta, profunda, brillant. Encisadora. Ell tancà els ulls per sentir la música més intensament i va notar com se li posaven els cabells de punta. Quan els va obrir, es trobà amb un ulls que el miraven intensament…

    No s’ho esperava i es va sorprendre, però va notar una flamerada al seu interior i la sensació de pell de gallina es prolongà uns instants més. Els ulls eren els d’una xica asseguda a la dreta de la cantant, una que tocava un instrument tradicional brasiler amb un so particular.

    A partir d’aquell moment, les mirades es creuaren moltes vegades més. Era una mirada i un joc que li sonaven, que ja havia practicat moltes altres vegades. Podria dir que li feia gràcia, o que li molava, o que li resultava excitant. De fet, quasi sempre que havia oportunitat acaba jugant i, si haguera una nova ocasió, sabia que ho tornaria a fer. Però, també sabia que era un joc completament inútil. Sí, perquè al final, estava segur que no se atreviria a dir-li res a la xica, i si per un estrany ànim es decidira a acostar-se, segur que no es podria i que rebria un no per resposta.
    O pitjor encara: rebria silenci.
    – · – · – · – · –
    [SWF]https://www.youtube.com/watch?v=TpjeG9o7e-A,300,220[/SWF]

    El video és este.

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 3 mesos

    Al magazín d’agost informem sobre la eixida a concurs públic de l’adjudicació del local de la peixcateria, el començament de les obres per a l’adecuació de la biblioteca com a seu temporal de les aules del futur […]

  • Un sábado cualquiera. De agosto, de vacaciones, sí, pero en realidad es un sábado cualquiera. Quedas con las amigas del Club Tardeo para cenar y salir por ahí. Siempre estás a gusto con ellas y sus parejas, hasta […]

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 3 mesos

    MiniaturaAgustí Galiana ens aporta novetats molt importants sobre la detenció de Pantaleón Boné a Sella el 1844 i la participació, ara confirmada amb documents, del senyor Toni, juntament amb desenes de sellards implicats […]

  • Miniatura

    Sempre mire un poc per damunt la il·lustració i el text introductori sobre l’autor que apareixen abans dels reportatges centrals. Però, esta última vegada va ser diferent. Havia alguna cosa en les imatges que […]

  • No, no estic parlant d’una perera carregada de fruita, estic parlant de persones, de Peres. De Pedros.

    Resulta que el dissabte passat caminava pel meu carrer al poblet i em vaig creuar amb Pere Català, qui […]

    • Hehe.
      Ale, pues ja tens inspiració per a escriure una entrada al teu bloc: “Alta densitat d’Alemanys”!!!
      😀

  • escribir-teclado2

    Se sentó delante del ordenador y abrió el archivo con la lista de posibilidades. Echó un vistazo rápido y pensó: “¡uf, estas necesitan algo de trabajo de investigación! Paso…”. Sin embargo, no lo pudo olvidar del todo. Desde es misma mañana tenía la sensación imperiosa de que lo debía hacer y le asaltó un nerviosismo apremiante que no le dejó tranquilo.

    Procastinar, pensó. Esa es la palabra moderna que usamos ahora, en plan cool, para decir que retrasamos una tarea que “tenemos que” hacer. ¿Pero por qué nos gustan tanto los tecnicismos?, continuó pensando, ¿por qué no podemos decir un claro “postponer”? En fin…

    En su caso, no obstante, tampoco se trataba una tarea que debía hacer, sino más bien que quería hacerla. O para ser más exactos, ni una cosa ni la otra: sentía que debía hacerla pero era él mismo quien se obligaba.

    Al final abrió la web y se puso a escribir. En diez minutos tenía algo que podía dar por bueno. Lo releyó todo por si las comas estaban en su sitio y le vino a la mente, por una sutil relación, aquel soneto autoexplicado de Lope de Vega que contaba la manera como se debía escribir un soneto. En fin, se dijo, una entrada más.

  • Al llarg de les passades setmanes vaig anar algun dia a les rebaixes, i com que feia molta calor i sabia a què anava, vaig tractar d’eixir de casa amb el mínim. Ni bolso, ni cartera, ni res: la targeta de crèdit, […]

    • Pons:
      Molt bon exemple “invers”. Arribarà el dia en que els xiquets no sabran què són unes peces metàl·liques menudes amb algun gravat. I nosaltres els direm: “són monedes”, això ho empràvem per pagar.

      Amparo:
      Al final tot pareix que estiga “autorregulat”.
      Vull dir que cert tipus de problemes (com este massa hipotètic d’indigents i targetes de crèdit) no es donarien en alguns llocs com Islàndia perquè les coses són de tal manera que és impossible que ocòrreguen.
      Però eixos llocs són països del futur, com dius.

  • arxiver wrote a new post on the site L'ARXIU DE SELLA fa 10 anys, 3 mesos

    Descobrim l’estació d’aforament que va permetre mesurar el cabal del Riu de Sella a principis del segle XX. Les seues runes descansen al fons de l’actual pantà de l’Amadorio
    Des de la segona meitat del segle XIX, es va iniciar a Espanya una decidida politica reformista que pretenia transformar l’estructura productiva del pais, mitjançant la construcció d’obres públiques i l’aprofitament eficient i intensiu de l’aigua.
    Tot i això, per a assolir este objectiu calia, primerament, conéixer la quantitat d’aigua que circulava pels rius espanyols i el seu repartiment estacional. D’aquesta forma, en 1903 es va crear el servei d’aforaments en Espanya, que va consistir en una xarxa pública d’observació que emprava unes estacions dotades d’un limnómetre per a mesurar el cabal diari (m3/seg) i l’altura o nivell de l’aigua, determinant així el règim dels rius.

    Exemple de limnòmetre i caseta on quedava instalat
    Exemple de limnòmetre i caseta on quedava instalat l’aparell. L’estació d’aforament es situava en un punt estratègic i disposava d’unes plataformes per a afavorir el mesurament del cabal

    Progressivament la xarxa es va densificar i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va instalar, entre 1911 i 1913, dos estacions d’aforament  per als rius Sella i Amadorio, que funcionaren durant uns 25 anys.
    Les estacions es trovaben en la confluència dels dos rius a Orxeta, a la cua de l’actual pantà de l’Amadorio i baix dels dos ponts que els creuen. La sequera que estem patint ha fet baixar el nivell de les aigues del pantà, permetent-nos visitar les restes d’estes estacions, que foren abandonades al voltant de 1945, quan començaren les obres del pantà.

    Estació d'aforament del riu Amadorio, situada baix del pont antic de la carretera. Font de la imatge superior: Mateu et al. 2012 (CHJ)
    Estació d’aforament del riu Amadorio, situada baix del pont antic de la carretera. Font de la imatge superior: Mateu et al. 2012 (CHJ)

    Estació d'aforament del riu de Sella, situada baix de l'actual pont de la carretera. Font de la imatge antiga: Mateu et al. 2012 (CHJ)
    Estació d’aforament del riu de Sella, situada baix de l’actual pont de la carretera. Font de la imatge antiga: Mateu et al. 2012 (CHJ)

    L’estació del riu de Sella, que entre 1911 i 1914 es va anomenar oficialment “E.A. Peñas del Molino” (per la proximitat del moli d’Orxeta) va ser destruida per la construcció del pont, als anys 1950-60, però ens ha deixat un registre  històric del comportament del nostre riu de gran valua.

    Hidrograma del riu de Sella, a partir de les dades de l'estació d'aforament. Modificat de Quereda (1978)
    Hidrograma del riu de Sella, a partir de les dades de l’estació d’aforament. Modificat de Quereda (1978)

    Cal destacar, per a finalitzar, que en aquells anys l’aigua del riu s’aprofitava fins l’última gota, per a regar les hortetes que s’establien des de Tudons o el Comptador, a la capçalera, fins les grans hortes de Sella i Orxeta. Els cinc molins que funcionaven en aquella època també alteraven el règim natural del riu i, finalment, cal tindre en compte que en eixa època ja funcionava el bombejament de la Font de l’Arc, a la que se li treien 30 l/seg que s’avocaben al riu fins 1968, any en el que es paralitzaren els bombejos (per a fer-nos una idea, la Font Major sol traure un 16 l/seg.).
    Hui, que quasi no es rega, deuria de circular més aigua que abans, però també és cert que el nostre consum és d’uns 150 litres per persona i dia, xifra molt allunyada de la primera meitat del segle XX…
     

    Referències:

    1) Mateu, J.F., Ruiz, J.M. y Portugués, I. (2012): Desarrollo del servicios de aforos en España. La red de estaciones de la Confederación Hidrográfica del Júcar, Valencia, CHJ.

    (2) Quereda, J. (1978): Comarca de La Marina (Alicante). Estudio de Geografía Regional, Alacant, Diputación Provincial de Alicante.
    Pablo Giménez Font
    A la salut de Marc Llinares, per la seua prometedora carrera com a historiador

  • Miniatura

    Ja fa prou temps del viatge a Oporto i Lisboa però encara li devia una entrada a esta ciutat. En fi, comence amb una confessió: a Lisboa li tenia por. Sí, com ja vaig insinuar en una altra entrada relacionada, […]

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 4 mesos

    En el programa del mes de juliol el que fem es donar-vos 5 consells per mantenir-nos connectats de manera segura este estiu.

    Connectat: programa 11

     

    !–more–

    >         Enllaços.

    Borrar la caché […]

  • Puges a l’autobús, seus i, com sempre, quasi que de manera inconscient però amb certa intenció, mires i repasses a tota la gent que hi viatja. Així és com descobreixes, asseguda un poc més allà, en front de tu, a […]

  • Miniatura

    Hace un par de semanas, la amiga MDR tuvo la exposición para la defensa de su Tesis Doctoral. Después de su explicación y de las preguntas pertinentes del Tribunal, el presidente de la mesa hizo la pregunta […]

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 4 mesos

    Al magazín de juliol informem sobre Sella, que es proclama campiona de la lliga de pilota a llargues, sobre les obres de la biblioteca per allotjar el pròxim curs escolar, obres als carrers València, Proyecto i Sant Jaume, parlem sobre la manca de vivendes habitables al nostre municipi, sobre el deute de mancomunitat de la bonaigua, que impedeix la seua dissolució, la forta sequera i el sopar de mitg any.

    Entrevistem a Pablo Vidal, qui ens parla sobre l’actualitat de la pilota a Sella i al reportatge, vos contem on es banyaven els nostres avantpassats. Com sempre tenim les seccions de cultura, esports i acabem en l’agenda cultural i d’oci a Sella i la Marina Baixa.

    El magazín de juliol 2014

  • [SWF]https://www.youtube.com/watch?v=Ux1fglC0aT0&feature=kp,330,200[/SWF]

    Hacía días que tenía pendiente la nota mental de “pararse a pensar”. Sin embargo, como venía siendo costumbre últimamente, infinitos compromisos le impedían tener algo de tiempo para sí mismo y aquella tarea se posponía sin remedio. Días después, al fin, logró encontrar algo de tiempo para marcharse al lugar de pensar. Era algo tarde cuando lo decidió pero el día alargaba bastante y pensó que tendría tiempo suficiente. Poco pero suficiente.

    Cogió el coche y condujo apresuradamente. En menos de media hora, tras una caminata acelerada, llegó al destino, sacó su libreta e intentó relajarse. Respiró hondo y observó aquel majestuoso paisaje de bancales, pinos y roca, igual de impresionante que siempre a pesar de que la luz era más tenue de la que esperaba: el sol había caído bastante y una niebla aparentemente densa se veía avanzar desde el mar.
    Esbozó cuatro pensamientos inconexos y los plasmó en la libreta. Demasiadas cosas para aclarar, pensó. En ese instante, levantó la cabeza y descubrió que aquella niebla había avanzado velozmente y casi la tenía encima. A pesar de no haber llegado a ninguna conclusión personal, un destello de lucidez le hizo incorporarse y tomar el camino de vuelta. Pero no llegó a tiempo…

    A mitad camino, la niebla ya le envolvía por completo y apenas podía divisar un par de metros delante de sí. Siguió caminando movido por una mezcla de intuición y de inercia, casi sin vislumbrar las piedras del camino, los matojos o las propias curvas. Aceleró el paso temiendo perderse por el camino y trató de concentrarse en lo poco que veía.
    En un momento de duda, se detuvo y puso todos sus sentidos alerta. Parecía que estaba empezando a oscurecer de verdad y no era únicamente la niebla la que dificultaba la visión. Tan solo se percibía el olor a tierra mojada, humedecida por la niebla, y no se oía apenas nada. O sí. Descubrió un ruido sordo y cercano, el de su corazón que latía acelerado.
    Se puso de nuevo en marcha y continuó por el camino cuando repentinamente topó con un árbol. Le extrañó especialmente porque no recordaba ningún árbol en mitad del camino. No hizo caso y siguió descendiendo, más rápido si cabe. Notó sus latidos más intensos y sintió que la niebla le asfixiaba lentamente. Intentó avanzar, debía de estar ya cerca del coche, pero las piernas empezaron a flaquearle y perdió el equilibrio. Cayó al suelo y se golpeó la cabeza con la tierra húmeda. Se desmayó.

    Cuando despertó la niebla se había desvanecido y él estaba al lado de su coche, pero en un lugar diferente de donde lo había dejado aparcado. Intentó pensar dónde estaba o qué había pasado pero todavía le dolía la cabeza y le costaba hilvanar dos pensamientos seguidos. Recordó entonces la caída mientras huía de la niebla. Recordó su nerviosismo. Recordó un árbol en mitad del camino. Recordó haberse perdido. Y en es preciso instante, se dio cuenta de que la niebla le había descubierto un nuevo camino.
    – · – · –
    Nota: aquesta entrada està inspirada mentre escoltava la cançó del principi, i acabada d’escriure després de llegir la lletra. És de John Grant, un artista que em va causar impresions contrastades (molt bones o un poc roïnes) en el Primavera Sound.

  • Castell de focs

    En veritat no va ser la primera visita. Primer havia vingut, com no, pràcticament tota la família que viu en Alacant, i pocs dies després vingueren les amigues de la UA, fins i tot Sevillana, que aquells dies de final de Pasqua havia tornat per ací.
    Però sí que va ser la primera visita d’alguns amics de sempre, dels del poble. Per eixa raó, encara que aquells dies estava prou afaenat, em va fer molta ilusió i els vaig dir que no havia problema.

    Va ser el primer dia de Fogueres quan Sockorro em va enviar un missatge dient una cosa com: “Neneee, volem anar a ta casa el dia 28 a celebrar Sant Pere i a vore un castell. Cóm tens l’agenda?”. Com he dit, la veritat és que em venia un poc just perquè, entre el concert de Komfusió el dia anterior, els dies de Fogueres en els que el Club Tardeo vam eixir quasi tots els dies com si fòrem adolescents, el dinar de Sant Pere amb la família en Orxeta el mateix dia 28… en fi, que tenia moltes coses i poc de temps per a preparar com calia la visita. Però ho volia fer. Després de la gran C tinc una sensació de “distància” provocada per la vergonya que em fan moltes coses, i volia rebre als amics com cal.

    Al final em vaig organitzar el dia mentalment i, sense còrrer massa, vaig tindre temps a tot: arreusar la casa un poc, eixir a comprar, dinar en Orxeta i preparar els aperitius del sopar. Perquè encara que havíem quedat que demanaríem unes pizzes, això no quedava de bon anfitrió. I xé!, que pense que tot va eixir molt bé, perquè també ens ho vam passar bé xarrant de tot un poc, amb cervessa o amb dos botelles de vi (un criança que vaig portar de Cabañeros i un jove que em van regalar), mirant pel balconet i comentant (i rient) el que feia la gent de festa que es creu amagada en el meu carrer, mirant el castell (el de capçalera no és d’aquell dia, ni molt menys), fent-nos un granissat en una terrasseta… En fi, tot.
    Ah!, i jo crec que em vaig portar bé, perquè vaig estrenar l’aire acondicionat de casa justament eixe dia!

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 4 mesos

    El programa de hui l’hem preparat en pocs dies i es nota la informalitat i un poc la improvisació, però no deixa de ser rigoròs. Esta vegada tenim col·laborant a l’amic Pablo Giménez, qui ens ajuda a explicar algunes notícies d’actualitat científica. I en el tema central, parlem de la Biodiversitat, de la seua distribució geogràfica, els origens i de la seua importància. La persona que ha vingut a parlar del tema la deixe com a sorpresa, però vos podreu imaginar qui és…
    Ciència: 10. Biodiversitat
    Més informació sobre les notícies (polsa llegir més):

    Cor virtual per a l’estudi d’enfermetats cardíaques: http://www.agenciasinc.es/Noticias/Primer-corazon-virtual-completo-para-el-estudio-de-enfermedades-cardiacas
    Aerodinàmica de Brazuca, el baló del Mundial:http://francis.naukas.com/2014/06/08/francis-en-rosavientos-noticias-para-manana-3/ ; http://www.agenciasinc.es/Noticias/Brazuca-el-balon-del-Mundial-de-futbol-es-el-mas-estable-gracias-a-la-ciencia ; http://linkis.com/vozpopuli.com/next/skBtQ
    Sistema per prevenir l’arribada de la sequera:http://www.agenciasinc.es/Noticias/Una-spin-off-de-Cartagena-desarrolla-un-sistema-para-prevenir-los-efectos-de-la-sequia ; http://earthobservatory.nasa.gov/
    Revisió de la polarització en mode B del fons de microones: http://culturacientifica.com/2014/06/06/cuando-ver-para-creer-es-suficiente/ ; http://francis.naukas.com/2014/06/24/canibalismo-galactico-y-bicep2/
    Descàrrega del Mediterrani en l’Atlàntic:http://www.agenciasinc.es/Noticias/El-Mediterraneo-descargo-en-el-Atlantico-hace-tres-millones-de-anos
    Proves de que la Lluna va sorgir per un impacte:http://www.agenciasinc.es/Noticias/Nuevas-pruebas-de-que-la-Luna-surgio-del-gran-choque-entre-Theia-y-la-Tierra ; http://vozpopuli.com/next/44356-nuevas-pruebas-de-que-la-luna-se-formo-por-un-gran-impacto

  • radio wrote a new post on the site CabilóRàdio fa 10 anys, 4 mesos

    En el primer programeta de l’estiu convidem de nou a Miquel Simón i amb ell farem un repàs dels grups que actuen enguany al Feslloch, el festival que organitza Escola Valenciana i s’ha covertit ja en una de les […]

  • Miniatura

    Cuando estuve por Lisboa tuve una conversación muy interesante con mi hermano Calamenor acerca de la monarquía. Todo empezó porque le conté que, en una cena que hicimos los compañeros de trabajo del Técnico, […]

  • Carrega més