Em cague en la llet de pot!

Spread the love
Aquesta expressió tan coneguda representa, tants anys després, un sentiment generalitzat davant la textura acuosa i el sabor neutre de la llet en pols que els americans repartiren vers els acords amb el règim de Franco. 

A principis de la dècada de 1950, l’arribada del president Eisenhower a la Casa Blanca va suposar un nou canvi en la politica nord-americana, volcada en aquell moment en la lluita contra el comunisme. L’Espanya de Franco, antic pais col·laboracionista nazi, fou considerada aleshores una aliada estratègica per fer front a l’enemic comú: la URSS i els seus països satèl·lits. S’iniciava així una nova època per a la politica internacional que començaria a traure de l’aillamanet diplomàtic i econòmic al nostre pais. I res més lluny del que es puga pensar, aquestes decisions tingueren un impacte important a Sella.
En primer lloc, per la construcció d’una de les moltes bases militars americanes al cim de la serra d’Aitana: una història que encara està per escriure al nostre poble.

I, en segon lloc, per l’arribada d’ajuda alimentària en forma de pots de llet en pols i de formatge, que es varen distribuir tant en l’escola de xiquets com en la de xiquetes des d’aproximadament 1953. Aquesta “llet de pot” arrivaba pel port d’Alacant i era distribuïda per Cáritas, preferentment entre els escolars.

Per això, els xiquets d’aquella generació parlen amb propietat en cagar-se, encara hui, en la “llet de pot”, com si maleïren la misèria predominant en un país que eixia amb dificultats d’una dura postguerra…. 

Pot de formatge americà conservat en un mas de Tagarina:
“Donated by the people of the United States of America”
(for the people of Sella)

Hui encara és reutilitzat per a “ensofrar” les parres

Escolars de Sella, dels quals tastaren els productes lactis americans.
Ningú millor que ells poden “cagar-se” en la llet de pot, ja que saben de què parlen
Descàrrega dels productes americans al port d’Alacant a principis de la dècada de 1950.
Tècnicament es tracta d’ajuda humanitaria, i ens permet reflexionar sobre on està i on estava aquest país fa unes dècades

P. Giménez