Notícies de l’Arxiu núm 14 (novembre de 2012)

Spread the love
No resulta fàcil resumir la gran quantitat de materials que hem trobat en aquesta última part de l’any. El mes de novembre ha sigut especialment prolífic gràcies a l’intens treball de recerca en la premsa històrica que estem fent alguns membres de l’Arxiu.
Caldria agrupar el conjunt de documents en una sèrie d’anuaris comercials que ens permeten observar l’evolució del comerç al poble entre els anys 1879 i 1929. Es tracta d’una informació molt rica que completa la primera visió que oferirem a l’exposició “Industria i Comerç a Sella”. Ara estem transcrivint, a poc a poc, tots els documents. I van apareixent moltes sorpreses!
D’altra banda, hem recollit notícies diverses sobre Sella a la premsa de la segona meitat del segle XIX i primeries del XX. Igualment, hem localitzat notícies sobre el poble en premsa de la Marina Baixa, més difícil de trobar físicament, però disponibles ja a diferents biblioteques i arxius de la província.
Hem creat també un canal a youtube, on s’han penjat dos resums de les exposicions “La memòria dels carrers” (2010) i “Indústria i comerç a Sella” (2011), juntament amb altre material visual de caràcter històric que anem trobant a la xarxa. Us animem a visitar-lo!

Nou llibre: Un esport, un poble. Sella i la Pilota Valenciana.

En la gran partida de Festes celebrada el passat 9 d’octubre a la Plaça Major, es va presentar l’últim llibre publicat al nostre poble: Un esport, un poble. Sella i la Pilota Valenciana. L’obra l’ha escrita Miguel Ángel Pérez Serrano, membre de l’Arxiu, i conté aportacions històriques molt interessants sobre la Pilota a Sella. Alhora, el llibre fa un repàs exhaustiu de la trajectoria del Club de Pilota Sella des del seu naixement, a principis de la dècada de 1980. Es tracta, doncs, d’un llibre imprescindible amb el qual es completa una biblioteca sellarda que enguany ha tingut dos aportacions molt destacades.
Precisament, l’Arxiu ha rebut una donació del llibre Cuina de Sella per part de la Comissió 2011. Moltes gràcies!
Biblioteca bàsica sellarda, amb la nova incorporació sobre la història de la pilota valenciana al poble. Set llibres monogràfics, sis dels quals s’han publicat en els últims nou anys, són una bona mostra del dinamisme cultural que existeix a Sella



El Cabiló Radio: un nou projecte carregat d’il·lusions



https://elcabilo.com/radio/

 

Encara que l’estrena ha sigut en desembre, aquest projecte de ràdio per internet es treballa des de fa mesos, i l’Arxiu ha volgut implicar-s’hi. Per això, pròximament estrenarem la nostra secció, titulada “L’arxiu de la memòria”, amb la qual volem continuar la tasca de difusió del patrimoni històric sellard i ajudar a aquesta meravellosa iniciativa. Animeu-vos a participar-hi. Escolteu Cabiló Ràdio i col·laboreu perquè aquelles persones sense internet també la puguen escoltar. És tot un luxe per al poble i un nou raig d’optimisme en aquests temps de foscor.

Com bé diu un dels lemes de la ràdio: 

Un poble actiu és un poble viu!