Desnonaments al segle XIX

On 11 gener, 2013 by arxiver
Spread the love
Hui els valencians patim un dels pitjors moments socioeconòmics des que vivim en democràcia. Als mitjans de comunicació no deixem de veure i escoltar notícies referents a famílies que han hagut de deixar sa casa a causa de no poder fer front als pagaments de préstecs i hipoteques. Fins i tot, molts desnonaments han portat al suïcidi a moltes persones. 
A Sella, el Nadal de l’any 1879 també fou molt dur per a 50 famílies, les quals van haver d’abandonar les seues propietats a causa del impagament dels impostos de l’època. I van veure com les seues finques foren subhastades. El diari La Iberia —desembre de 1879— recull aquest succés: 

“El pueblo de Sella (Alicante) cuenta unos 400 vecinos, y para que se convenzan de la feliz situación que nos gobierna, el día 20 de este mes deben venderse en pública liquidación las fincas de 50 propietarios que no han satisfecho el repartimiento de consumo y sal del último año económico”

La Iberia, desembre de 1879
La Iberia era un diari madrileny de caràcter liberal i progressista que es va publicar entre 1854 i 1898. Aquest tarannà es reflecteix en el tractament que fa l’autor de la notícia. I és que el redactor critica clarament l’actuació dels funcionaris públics i la mala gestió del ministeri d’Hisenda de l’època. 

“En cambio, no se apremia a los deudores por ventas de bienes nacionales ni se gestiona el reintegro de las sumas desfalcadas al Tesoro por los funcionarios públicos. En prueba de nuestra aserción aducimos el exiguo resultado que por ambos conceptos presentan los estados de ingresos que publica la Intervención general del ministerio de Hacienda en la Gaceta.”

L’autor es pregunta per què no s’empra la mateixa duresa que s’ha tingut amb els llauradors de Sella, amb aquells en els quals el govern ha confiat per gestionar els diners públics, que s’han aprofitat del seu càrrec, i amb la gent poderosa de l’època, la qual deu grans sumes de diners a l’erari públic. 

“¿Por qué tanto rigor con los infelices contribuyentes y tanta condescendencia con los que adeudan gruesas sumas y con los que las han distraído de su legítima inversión, abusando torpemente de la confianza que en ellos depositó el Gobierno?”

 També el diari El Porvenir de León es fa ressò d’aquesta noticia
El Provenir de León, maig de 1880
Per últim, hem de dir que aquesta mala situació econòmica que visqueren els sellards a finals de 1879 continuava encara l’any 1880. A la pressió fiscal i les irregularitats comeses pels governants conservadors de l’època, cal afegir les inclemències meteorològiques. Tronada i pedra que devastaren els nostres camps, de la mateixa manera que els d’altres pobles de la província, com Beniardà, Pedreguer, Ondara o Monfort. De l’article, com a nota curiosa, cal destacar la part on el periodista escriu que els núvols devastadors també formaven part del partit conservador (que manava i oprimia el poble). Podeu veure aquesta noticia al diari polític alacantí El Graduador: “periódico político y de intereses materiales”  (maig de 1880).
El Graduador, 14 de maig de 1880
Antonio Pérez Ortiz

5 Responses to “Desnonaments al segle XIX”

 • Una mostra més de les lliçons que podem extraure del passat… m'agradat molt Anto!.
  Pablo

 • Anonymous

  La informaxió pareix d'havuí mateix.

 • Anonymous

  Hola escribo desde Murcia, y no se como contactar con los administradores del blog. Es acerca de parte de una familia de Sella, Aurora Climent Selles, su marido Juan LLorca LLopis, y sus sobrinos. Ella fue una admirada y querida maestra en Santomera y Murcia, y aquí criaron sus sobrinos a todos sus hijos, de ahí que el apellido Seva todavía esté en nuestro pueblo. Estoy preparando una breve biografía sobre ella con lo que encuentro en hemerotecas y gazetas. Sólo por si os interesa.. Gracias

 • Hola, puedes contactar con nosotros a través del siguiente correo:

  larxiusella@gmail.com

  Nos interesa mucho tu trabajo sobre esta maestra. De momento no hemos podido saber nada de ella, pero preguntaremos por el pueblo. Estaremos encantados en poder ayudarte en lo que podamos. De momento, te invitamos a escribir algo para este blog, y así dar a conocer la figura de Aurora. Seguro que así podemos obtener más información. Un saludo desde Sella

 • Anonymous

  Es tracta de una familiar d'Adolfo, Lola el Bolillo, Juan Luís. Crec que l'estiu passat algun familiar va estar en Sella.Juan Luis podrà ampliar l'informació, o que li pregunte a sa tia Lola.

Aneu a la barra d'eines