Nova informació sobre les festes de Moros i Cristians a Sella
Durant el mes de novembre anunciàrem la possibilitat que a finals del segle XIX se celebraren festes de moros i cristians a Sella.
Ara, gràcies a una troballa en la premsa històrica, sabem alguna cosa més. Al diari La Correspondencia de Alicante de 1904 trobem una noticia d’Alcoi relativa a “las músicas contratadas por las comparsas de los bandos moro y cristiano para las siguientes fiestas de San Jorge” on s’assenyala la presència de la “Comparsa de Labradores de Sella”.
Les festes d’Alcoi han canviat molt i no sabem (de moment) el paper que desemvolupaven aquestes comparses contratades. Però és una dada molt rellevant sobre la qual seguir investigant.
El Taller, màquines per a la igualtat
Aquest és el titol del nostre últim programa de l’
Arxiu de la Memòria, a Cabiló Ràdio, en el qual parlem de la posada en funcionament d’una xicoteta indústria tèxtil als anys 1920 que va permetre a moltes dones desenvolupar un treball com a obreres amb un horari i un salari que, encara que escàs, els permetia certa independència econòmica i equiparació als homes. El Taller va funcionar durant més de trenta anys i va suposar, per tant, una passa endavant en la llarga lluita per la igualtat de gènere. El reportatge compta amb els testimonis de Encarnita Ferrer (quasi 97 anys) i Ramona Garcia (94 anys) a qui agraïm la seua col·laboració.
|
La casa del Taller (1924) en l’actualitat |
José Cervera Tomás
En un llibre sobre literatura alacantina de la Postguerra (1), apareix una referència a Jose Cervera Tomas, nascut a Sella en 1921.
Sabem que va escriure algun llibre i articles i que era catedràtic de Filosofia en un institut d’ensenyament. Però poc més. A veure si algú de vosaltres pot dir-nos alguna cosa al respecte.
La recerca documental segueix a bon ritme. Per exemple, s’ha trobat un document que narra breument una partida de pilota en el carrer València durant el 1901. El document es va presentar en el programa Joc i Partida de Cabiló Ràdio, ja que es tracta de la referència més antiga que s’ha trobat sobre una partida en aquest carrer i una de les noticies més antigues sobre el nostre esport a Sella.
D’altra banda, Joaquín Ronda ens envia un document interessant del BOPA en el que es parla de la venda del molí de Baix en 1891. És especialment rellevant la descripció del molí, sobre el qual recordem que es va trobar recentment una fotografia de 1928. Gràcies Joaquín!
(1) Ramos, V. (1967): Literatura alacantina de la Postguerra (1940-1965), Alicante: Manuel Asín, 232