La parella que va vindre del fred…

Spread the love
Si Sella és coneguda internacionalment és per l’escalada que es pot practicar al barranc de l’Arc.
Una activitat que ens ha portat gent de gairebé tot el món, ja que hem pogut conéixer, a banda d’una majoria europea, americans, sudafricans i fins i tot japonsesos, amb la clàsica guia d’escalada de Sella traduïda a aquesta llengua.


Sens dubte, l’escalada ha sigut una experiència positiva per a dónar a conéixer Sella i dinamitzar l’economia i l’ambient del poble.

I encara que es podria fer molt més en aquest sentit, amb els anys ja disposem d’un valuós material documental que comencem a arreplegar en l’Arxiu.

Precisament, ens acaben de fer arribar un document sobre una història curiosa d’una parella de noruegs Nina i Even Moldstad que va viure en Sella durant cinc mesos.

Document enviat pels Moldstad, dipositat a l’Arxiu de Sella.
Fixeu-vos on es localitza l’illa d’Spitbergen


La història no tindria res d’especial si no fóra perquè aquesta parella, habitual del Casino i en la que destacaba ell per l’altura i la barba roja, provenien literalment del Cercle Polar Àrtic, es a dir, a prop del Pol Nord.


Els Moldstad residien a Ny-Alesund, un poble de l’illa de Spitsbergen. Situat a 78° 55′ N és un dels pobles més septentrionals del món, antic llogaret de pescadors i hui seu d’importants programes científics internacionals.


El poble, amb el seu aspecte habitual. Un lloc inhòspit per a la pràctica de l’escalada
(font: www.awi.de)


La seua població estable és de 30-35 persones, la majoria dels quals son científics. Gràcies al Corrent del Golf, la temperatura mitjana del mes de juliol (el més càlid de l’any) és de 5ºC.


Carrer de Ny-Alsund, amb l’hotel Nordpol i una imatge de l’explorador Amundsen
(per si voleu tornar la visita)
font: HJansen -panoramio


En l’illa de Spitsbergen, exactament a prop de la capital, Longyearbyen (que no arriba als 3.000 habitants), es va inaugurar la Bòveda Global de Llavors de Svalvard, on ara mateix hi han enmagatzenades més de 100 millions de llavors de tot el món. Una veritable Arca de Noé de la biodiversitat on, deixant volar la imaginació, tal vegada hi haja llavors d’Aitana.


En aquest territori el rei és l’os polar, per a qui els nostres “jabalís” serien un aperitiu.
No camine més enllà de la linia sense un arma
Font: Roger11-Panoramio


Vistes les condicions de vida del seu poble, l’estada a Sella de Nina i Even degué ser una experiència inoblidable, amb eixos dies assolejats del nostre hivern i amb un poble amb els carrers vius que multiplicava per 20 el número d’habitants de Ny-Alesund.


Per cert, que a aquest poble es troba l’oficina de correus més septentrional del món, i aquest curiós document ens ha arribat a l’Arxiu de la ma de dos carters, Ginés Pérez i Sergio Garcia, a qui els agraïm molt la donació.

Even i Nina Moldstad



Pablo Giménez