Diferències en els càstigs i penes als autors de l’assassinat dels barons d’Agres i Sella
Vicent Olcina ens aporta noves i clarificadores dades al voltant del terrible assassinat dels barons de Sella i Agres, ocorregut l’any 1619
En el llibre de Seijo (2004: 090 i 100) no es revela si la justícia va recaure sobre els autors intel•lectuals i materials dels fets esdevinguts en 1619, ho sabem gràcies a dos dietaris:
L’autor intel•lectual Joan de Vich, batle d’Alacant, hi va ser sentenciat a mort el 20 de setembre de 1622 per l’assassinat de Jaume de Calatayud. L’arquebisbe Isidor Aliaga intentà revocar aquell procés argumentant que Joan de Vich era coronat. L’estira-i-arronsa durà set mesos, finalment, el batle Vich fou decapitat el dimecres 5 d’abril de 1623.
(Porcar: 220, rf. 2196) Sentència a don Joan Vic / Dimarts a 20 de dit [mes de setembe], al matí, publicaren sentencia de mort a don juan Vic, batle de Alacant, per haver fer matar al senyor de Agres en dita terra i havia anys que estaba en la torre molt apretat, i dimecres li gigueren la misa.
(Porcar: 221, rf. 2197) Cadafals en la plaça de la Seu / Dijous a 22 de dit [mes] aparegué en la plaça de la Seu un cadafals ab un piló o banquet clavat i un dosser a la part de la capella dels Desamparats. I a les deu hores posaren sobre dit cadafals un montó de baietes negres i los de la guarda aguardaven ab sos cavalls, adatgues i llances en la plaça del Serrans, i juntament los capellans de l’Hospital ab la creu per a traure a don Joan Vic, batle de Alacant. Acontengué que estant tot apercebit, lo il•lustríssim i reverendísim senyor fra Isidoro Aliaga, arquebisbe de València, estaba ab grandíssima aflició de lo que havia de ser, perquè dien que dit cavaller tenia corona i juntament ofici, [i] estaba ab gran perplexidad què faria. Llavors, serien prop les onze de migiorn, vingué un correu ab tota diligència de oriola ab lletres subsidàries demanant auxili i ajuda a dit Joan Vic perquè tenia corona i ofici. I no és de creure lo gramdíssim content que dit il•lustrissim i reverendíssim senyor prelat tingué gran arribà dit correu ab dites noves, que de content li saltaren le llàgrimes dels ulls. I encontinent, en un momento, envià ses lletres de contenció ab sos ministres al senyor virrei i posà la contenció jurídica, de manera que se allargà la dita execució de sentencia, anticipà la execució de altra per què penjàma un home a les nou hores del matí que havia furtat lo forment de les Sitges, que dimarts li havien dat sentencia de mort. I dissabte a 5 de noembre 1622 lo llevaren per a la festa de la Puríssima Concepció i ans de Nadal lo senyor rei lo perdonà al dit don Juan Vic.
(Vich: 009 ) Abril 1619 Jueves a 4 llego nueva a esta Ciudad de que habían muerto en Alicante a D.º Jayme Calatayud Señor de Agres, mataronle en su misma casa y en su cama dándole dos puñaladas, y dixose le havia muerto un criado suyo o esclavo moro Granadino (1); Otros quisieron afirmar le avia muerto Doña Leonor Pallas su propia mujer, por disenciones que entresi tenían; y también culparon a Dº Diego Pallas del Abito de Calatrava Hermano de dicha Doña Leonor y asi les pusieron 50 hombres de guardia. Y el mismo Jueves partió de esta Civdad para Alicante Dº Ramon Pallas Hermano de dicha Doña Leonor, del Abito de Montesa.
(1) Cuyo nombre era fulano de Molina.
(Porcar: 229, rf. 2263) Descapçat don Joan Vic / Dimecres a 5 de abril 1623, entre una i dos hores de migiorn, descapçaren a don Joan Vic, batle que era de Alacant, i dien per la mort del senyor de Agres, en mig de la plaça de la Seu damunt de un cadafals. I encontinent féu senyal la Seu i el posaren un ataüt, i el portaren a soterrar a la Mercè en lo vas i sepultura de misser Mora son cuyat.
Fóra qui fóra el cervell d’aquest crim, sembla provat que el braç executor en fou un morisc de la vall del Ricote, de cognom Molina, detingut a Múrcia i penjat a València el 12 de juliol de 1632. En l’interrogatori Molina afirmà que Jaume de Calataiud l’havia maltractat de paraula i obra i que, des de llavors, s’havia proposat revenjar-se’n: és a dir, que el matà sense rebre ordres de ningú. Després de l’ajusticiament, Molina fou esquarterat i se’n col•locaren els quarters i el cap als cantons de la casa del senyor d’Agres.
(Vich: 235) Octubre 1632, Lunes a 12 ahorco la Audiencia a N. Molina morisco, de la Vall de Ricote; el que mató el año 21 a Don Jayme Calatayud, Señor de Agres, en su cama en Alicante; decía el pregon: por esta muerte hecha de orden de cierta persona: la cabeza y mano que se pongan en las casas del dicho Señor de Agres. Procurose confesase el autor y complices, en los tormentos, y no lo hizo, aunque no negó la muerte: y dixo: que por el mal tratamiento que le hazia, le mató. Prendieron le en Murcia.
Només cal esperar que els nous habitants de Sella a l’any 1619, no haguessen de veure l’espectacle, penjant trossos del pobre Molina a la torre o palau de Sella, ja que el baró tenia casa a València, Alacant, Agres, Sella, i sempre en els documents ve referit només com a senyor d’Agres.
En quant a la baronessa Leonor, assassinada a la cel•la l’abril de l’any 1619 per un home que es féu passar per frare i que potser fóra el seu germà Ramon. D’aquest crim foren acusats Diego i Ramon Pallàs, germans de la víctima. Jutjats pel Consell d’Ordre -perquè Diego era cavaller d’hàbit de Calatrava, i Ramon, de Montesa- tots dos foren condemnats a pagar-ne les costes i a un any de reclusió per falta de proves en la sentencia publicada el 14 d’octubre de 1619.
(Vich: 009) 1619 Martes a 9 [abril] llego carta del Governador de Alicante en que dava cuenta de cómo habían muerto a Doña Leonor Pallas mujer del Sr. de Agres difunto, dixose con certeza de que la havia muerto Dº Ramon Pallas su Hermano, que el Domingo en la noche 7 de Abril entro vestido de clérigo en el cuarto donde dicha señora estaba presa, y de allí a poco salió diciendo no la despertasen, porque p 10 Quedaba reposando, y quando entraron las quardas la hallaron ahogada. Tambien culparona Dº Diego: y los prendieron a entrambos no obstante las diligencias que hizieron para escaparse.
Dicho dia [jueves 18] el Dr. Tarrega oydor del consejo civil truxo presos con muy fuertes prisiones de la Ciudad de Alicante a esta de Valencia, a Dº Diego y Dº Ramon Pallas homicidas de su Hermana, y estan en la Torre de Serranos.
Vease sobre estas muertes lo sucedido en 28 de Marzo del año 1626, en 29 de Diciembre de 1626 y el 30 de Noviembre de 1632, y como se verifica; quien con cuchillo mata con cuchillo muere.
(Vich: 014) Sabado a I [junio] sacaron de la Torre de Serranos a Dº Ramon, y a Dº Diego Pallas homicidas de su Hermana y dieron por cárcel a Dº Diego la casa de Calatrava cuyo Abito tiene; y a Dº Ramon la Torre del Temple de cuya religión es.
(Vich: 017) Dicho dia [Martes 18, junio] vino Dº Pedro Ferrer a esta Ciudad y traxo remitida asi la cavsa de Dº Diego Pallas del Abito de Calatarava, que hasta entones estaba a Dº Juan Castelvi Teniente de Governador.
(Vich: 019) Viernes a 12 [julio] vino comisión del consejo de ordenes a Dº Pedro Ferrer para que llevasse a Madrid presa la persona de Dº Diego Pallas Cavallero de Calatarava, por la muerte de su Hermana.
(Vich: 026) Dicho Jueves a 26 [septiembre] votaron la sentencia de Dº Ramon Pallas homcida de su Hermana.
(Vich: 028) Lunes a 14 [octubre] vino de Madrid la sentencia de Dº Ramon Pallas, de Guzman, homisida de su Hermana Cavallero de Montesa.
Jueves a 17 [octubre] se publico la sentencia de Don Ramon Pallás que era condenado en costas, y un año de reclusión, a beneplacito del Lugar teniente Don Zesar Tallada como sea dentro de Valencia.
Vicent Olcina
(1) Seijo Alonso, Francisco G. El asesinato de los barones de Agres y Sella de la familia Calatayud en la amurallada ciudad de Alicante, Alicante : Diputación, 2004. Alicante: Antar.
(2) Coses evengudes enla ciutat i regne de València. (Dietari, 1589-1628) Pere Joan Porcar. Institució Alfons el Magnànim. Diputació Provincial de València. 1983. Selecció, trancipció i pròleg de Ferran Garcia Garcia.
(3) Dietario valenciano 1619-1632, Álvaro i Diego de Vich, Acción Bibliográfica Valencia, 1921.
Marc Llinares liked this on Facebook.