Notícies de l’Arxiu, núm. 32

On 23 octubre, 2014 by arxiver
Spread the love

Novetats bibliogràfiques

A les darreres setmanes, cal destacar l’aparició de dos noves publicacions a Sella que aporten noves i interessants dades sobre la nostra història i patrimoni.

La primera d’elles és el llibre Sella y su Aurora. Historia y tradición, de Luis Vicent Soler Rico i amb pirogravats de Pedro Morales. El llibre, publicat per l’Ajuntament de Sella i la Diputació d’Alacant, és la feliç consecució d’un projecte artístic que es va completar amb una exposició dels pirogravats al·lusius a l’Aurora i amb una representació especial de la mateixa, que es va realitzar el passat 11 d’octubre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El llibre vol ser, tal com s’anuncia al text, una visió personal i poètica de Luis Soler, juntament amb els gravats de Morales i les edicions i arranjaments musicals de José Vicente Asensi; però al text s’aporten dades molt rellevants sobre els orígens i desenvolupament d’aquesta celebració en Sella, destacant la figura de Martín Berenguer i la hipòtesi de què els inicis de l’Aurora es puguen datar en la dècada de 1850. El llibre, molt ben editat, ens convida a seguir investigant sobre els orígens d’aquest ritu tan important per als sellards i sellardes, un repte per als que ens agrada la investigació històrica.

Podeu escoltar una llarga entrevista amb Luis Soler parlant sobre el llibre al programa de Cabilò Ràdio La Coveta dels Somnis (Octubre de 2014)

Un dels pirogravats de Pedro Morales

Un dels pirogravats de Pedro Morales

També cal destacar que Sella y su Aurora suposa un nou volum monogràfic sobre qüestions del nostre poble. La biblioteca bàsica sellarda consta de déu volums, nou dels quals s’han publicat als últims anys. Per exemple, d’ençà que existim com a Arxiu (2011), hem pogut gaudir de la presentació de “Al otro lado del Aguilar” (2011), “Un poble, un esport. Sella i la pilota valenciana” (2012), “Cuina de Sella, receptes d’ací fetes per gent d’ací” (2012), “Farhanna” (2013) i aquest sobre l’Aurora (2014). Tota una demostració del dinamisme cultural d’un poble que, malauradament, des de fa uns anys no té biblioteca ni tan sols un lloc fisic on poder fer ressó d’aquest fet que ens hauria d’enorgullir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’altra novetat bibliogràfica prové, un any més, de la publicació de la revista de festes, el aci conegut com a Llibret de Festes. El terme diminutiu no atén a la realitat, i des del nostre interés com a Arxiu volem destacar les següents aportacions:

La placa o lápida de Catalina Thous en el Carrer Més Avall. Nuevos apuntes para su historia“, de Miguel Ángel Pérez Serrano, o es torna a fer referència a la crònica que narra l’homenatge a Donya Catalina l’any 1885.

L’alçament morisc de l’interior de la Marina Baixa al 1609“, de Vicent Martí La Peña, on es descriu els esdeveniments ocorreguts a Sella i pobles del voltant amb motiu del decret d’expulsió i l’immediat alçament morisc.

El Senyor de les Terres Seques“, de Pablo Giménez. Sobre la gravació en Sella (1974) d’una serie ambientada en l’imperi otomà per part d’una productora alemana.

La ruta del Baró. L’acte de presa de possessió de la baronia de Sella en l’any 1726“, de Pepe Vives Lloret. Un sorprenent document de l’Arxiu Municipal de la Vila Joiosa (Arxiu Notarial) que complementa als treballs que estem fent al voltant del capbreu de 1726 i personatges com el rector Barrachina.

El desarmament dels moriscos de Sella 1563“, de Vicent Olcina. Podem gaudir de la versió ampliada d’aquesta impressionant relació de les armes confiscades als moriscos de Sella.

Sella en la lliga de Llargues“, del Club de Pilota. Un repàs a la trajectòria del nostre club des de l’inici de la lliga en 1983 fins a 2014, quan per fi Sella aconseguí guanyar-la.

i els poemes de Stephen Green, Mila o Terry Gifford, amb el pregó de les Festes de 2013 a carreg de Pablo Giménez, membre de l’Arxiu.

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines