La Cova del Teular

On 16 novembre, 2014 by arxiver
Spread the love

Durant l’humit any de 2007 la Cova del Teular, localitzada en un tossal en la confluència del barranc de l’Almussent amb el riu de Sella, es va enfonsar sobtadament. Poc abans, alguns membres de l’Arxiu l’havien visitada, prenent aquestes valuoses fotografies que hui ja formen part de la nostra Història.

La Coval del Teular l'any 2007. Fotografia d'Enrique Morales

La Coval del Teular l’any 2007. Fotografia d’Enrique Morales Asensi (EMA)

Des del seu enfonsament La Cova del Teular es tracta d’un topònim fòssil, ja que la cova, com a tal, ja no existeix. El que pocs sabíem és que, en realitat, la cova era una mina excavada per l’home i destinada a l’abastiment d’argiles necessàries per a la teuleria que hi havia a prop.

La cova del Teular en l'actualitat, enfonsada durant 2007

La cova del Teular en l’actualitat, enfonsada durant 2007

En documents de principis del segle XVII ja apareix citada aquesta industria a Sella; també al Capbreu de 1726, on s’accedia a La Teuleria mitjançant el camí de l’Alfarereria. El forn de teules i rajoles era propietat municipal i era arrendat a particulars, però al voltant de 1845 ja va passar a mans privades, fins que es va abandonar en un moment encara indeterminat. A prop de la cova, possiblement al lloc que ocupava l’antiga industria, trobem el mas del Teular del Tio Vicent, constuït el 1876.

Detalls de l'interior de la mina (EMA, 2007)

Detalls de l’interior de la mina

Altres teuleries i forns d’algeps, relacionats amb el jaciment d’argiles i algeps del Triàsic que envolta el tram mitjà del riu de Sella, varen sobreviure fins al segle XX, com ara a Finestrat (voltants de La Sima), Orxeta (Barranc Roig) o La Vila (La Robella). A Sella, cal pensar quantes de les més antigues teules i matacans del poble pertanyen a l’argila estreta de l’antiga i desapareguda mina o cova del Teular…

Orxeta

Pedrera i teuleria en Orxeta a les primeries del segle XX (Museu Virtual d’Orxeta)

Veta d'argila junt a la Cova (EMA, 2007)

Veta d’argila junt a la Cova (EMA, 2007)

 

Per saber-ne més:

Giménez, P. (2008): “Viatge al pais de les terres roges” en Sella 2008. Festes patronals en honor a la Divina Aurora, Comissió de Festespp. 23-26

Doménech, A.; Giménez, P; Llorca-Ibi, F. (2007): Als peus de l’Aitana. Toponimia i paisatge des de Sella. Alacant: Ajuntament de Sella y Generalitat Valenciana.

Pablo Giménez

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines