La col·lecció de fòssils d’Antonio Mora

On 22 juliol, 2015 by arxiver
Spread the love

En las tardes de los jueves [el alumno] sale al campo, por grupos, y de la observación de la naturaleza trae abundantes motivos y material para sus trabajos. Al poco tiempo, entre otras cosas, reunimos una colección muy completa de la fauna fósil de la localidad, colección que pasa más tarde al Instituto de Tarragona por la circunstancia de haber hecho entrega de ella en una de sus visitas investigadoras al catedrático Sr. Darder Pericás, de aquel centro docente. Posteriormente ha sido renovada por los niños.

En Sella, 12 de julio de 1934.

És coneguda la nostra predilecció pel mestre Antonio Mora, a qui hem dedicat uns quants escrits a l’Arxiu de Sella i a Cabiló Ràdio. Sabíem per diverses fonts que era molt aficionat a fer col·leccions científiques a partir de les mostres que recollia amb els xiquets en les seues excursions setmanals. Però res de tot aquell tresor, a excepció del testimoni dels seus alumnes, es conserva.

Ara, gràcies als seus escrits i a la recerca de l’Arxiu sabem que part dels fòssils arreplegats foren donats a un dels geòlegs espanyols més importants del segle XX: el catedràtic Bartolomé Darder Pericàs (1894-1944).

Bartomeu Darder Pericàs al seu estudi

Bartomeu Darder Pericàs al seu estudi

Els fòssils resulten fonamentals per a datar les roques i conéixer exactament la seua evolució en la Història geològica, de forma que la participació de recol·lectors, en aquells temps, era bàsica perquè gairebé estava tot per estudiar. Antonio Mora era un d’ells i possiblement també va acompanyar a Darder Pericás en les seues eixides de camp per Sella.

Esquema fet per Darder Pericas a partir d'una fotografia feta des de La Rapella i publicat al seu estudi.

Esquema fet per Darder Pericas a partir d’una fotografia feta des de La Rapella i publicat al seu estudi. Treball de camp pel sud d’Aitana amb la companya d’Antonio Mora.

Mort Darder Pericàs, es va publicar en 1945 el seu fonamental treball “Estudio geológico del sur de la provincia de Valencia y norte de la de Alicante” en el Boletín del Instituto Geológico y Minero de España (nº 57). Allí apareixen algunes làmines amb fòssils provinents de Sella i recol·lectades pels xiquets de la nostra escola entre les dècades de 1920 i 1930.

Alguns fòssils recollits per Mora i els seus alumnes de Sella. 373: Prenaster alpinus (voltants de Zacarés): 306: Echinolampas  lucentinus (voltants de Sella); 717: Chytocidaris avenionensis (barranc de l'Arc).

Alguns fòssils recollits per Mora i els seus alumnes de Sella. 373: Prenaster alpinus (voltants de Zacarés): 306: Echinolampas lucentinus (voltants de Sella); 717: Chytocidaris avenionensis (barranc de l’Arc)

Vicent Olcina i Pablo Giménez

Aneu a la barra d'eines