Els mallorquins/es de Sella
Les meues cosines i nebodes quan venen al poble, elles descendents d’un sellardo emigrat a la Mallorca del segle XX, volen saber el seu origen, fer-se un arbre genealògic, retrobar-se amb el poble del seu pare/auelo.
Perquè lligen a enciclopèdies dient “Fou repoblada amb mallorquins a instàncies del senyor territorial”, o altres “tras quedar despoblada en 1609, a raíz del decreto de expulsión contra los moriscos, fue repoblada con cristianos viejos venidos de Mallorca a instancias del Marqués de Sella” i llibres, “A los expulsos sucedió en la tierra la tanda de mallorquines con los cuales la pobló su Barón” i pregunten: va ser repoblada Sella per mallorquins?
Els autors del llibre Als peus de l’Aitana, es manifesten: “Tot pareix indicar que la procedència dels nostres avantpassats fou menys exótica, pot ser de poblacions veïnes com la propia Vila Joiosa o del camp i horta d’Alacant, una zona historicament cristiana.”, perquè ja en el seu temps Nati Martinez deia: “Todo esto lo hago constar para afirmarme más en la idea de la no repoblación por mallorquines. Hay otra razón: ni una sola vez hay un contrayente, padrino o testigo que proceda de Mallorca”. Si la persona que més ha estudiat els Quinqui Libri (que per cert comencen al 1623, quant la repoblació cristiana fou al 1610) ja ho advertia, pocs li van fer cas.
Els nouvinguts el 1610, tenien aquests cognoms, tan poc mallorquins com: Antolí, Antón, Boix, Castelló, Cerdà, Climent, Créspo, Garcia, Giner, Llinares, Pastor, Pérez, Picó, Pont, del Pozo, Reig, Sucies, Tomàs, Verdú, Yvanyes,
I vingueren de poblacions com: Agres,Alacant, Alfafara, Bocairent, Busot, Cocentaina, Guadalest, Mutxamel, Sant Joan i Benimagrell, Vilajoiosa, Xixona,
Per tal, cal desterrar el tòpic d’avantpassats mallorquins del nostre ideari històric, tan sols cal que col·laborem un poc tots, els únics mallorquins/es que hi ha a Sella, són les cosines i nebodes quan venen al poble de vacances o a les festes.
Vicent Olcina