Notícies de l’Arxiu, núm. 47

Spread the love

Per acabar l’any 2018, farem un repàs de les principals aportacions a l’arxiu i altres novetats bibliogràfiques dels últims sis mesos.

El centenari del Pont de Les Voltes o de la Carretera, un dels fets més destacables de l’any

Precisament començarem parlant de l’aparició, a finals de setembre, del Llibret de Festes, el que fa número 37, que enguany presentava interessants aportacions històriques i documentals.

Portada del llibre de Festes 2018

D’altra banda volem destacar la donació a l’arxiu d’un important material relatiu a les festes (llibrets i programes de festes) i al cine Avenida, per part de Jaume Tomàs Garcia. Es tracta de documents guardats per son pare, l’estimat Ramón Garcia, que inclouen vàries joies documentals que enriqueixen molt els fons documentals del Cine i de les Festes: entre elles destaquen una imatge de l’interior del cinema (que ja buscaven des de 2013).

Interior del Cine Avenida, una imatge llargament buscada (Arxiu de Sella, fons Cine-teatre Avenida)

i un llibre escrit per “Quico el Troset” en 1888 amb cobles de l’Aurora, que hem digitalitzat amb molta qualitat i que està en procés d’estudi.

Els originals han tornat a mans de la família i queda per a l’Arxiu de Sella una còpia digitalitzada 

Manuscrit amb cobles de l’Aurora i altres coses. Possiblement de 1888. Una de les grans troballes de l’any. (Arxiu de Sella)

També volem destacar la donació, per part de Salvador Garcia, d’aquest banderí de 1972. Es tracta d’una de les primeres evidències de les activitats de muntanyisme que tant caracteritzarien al Barranc de l’Arc anys després.

(Arxiu de Sella)

Són aquestes algunes de les principals novetats, però hi han altres més, relacionades amb documents apareguts, noves fotografies històriques, la creació d’un nou fons documental sobre el Festival de Sella, donació de material del local “d’Abastos” a la postguerra o diferents treballs a la biblioteca municipal José Ibáñez Cerdà que permeten ampliar el nostre arxiu.

Esperem que 2019 seguisca aportant tantes novetats com l’any que deixem i pugam avançar en el coneixement del nostre passat i la nostra memòria com a poble.

Gràcies a tots els que col·laboreu amb aquest projecte de l’Arxiu de Sella!