Notícies de l’Arxiu, núm. 50
Durant aquests mesos, no hem parat d’incrementar la col·lecció documental de l’Arxiu. Si bé no hi ha una troballa destacable, son nombrosos els documents i fotografies que van sumant-se a l’Arxiu, gràcies a la faena de molta gent interessada en la recerca del nostre patrimoni i en compartir
estes troballes. Tal vegada, la principal novetat és que hem recuperat amb bon ritme les publicacions al nostre blog. La secció “Notícies de l’Arxiu” ja porta, amb aquesta, 50 entrades.
Com sabeu, al perfil de Facebook es publiquen fotografies i petits detalls documentals, sense aprofundir tant com en una entrada, a mena d’una modalitat de divulgación més adhient a una xarxa social. Ací estàn algunes de les més destacades:
L’abeurador a les dècades de 1940 i 1970. Amb les obres de la carretera durant 1920, es va construir un nou abeurador de cavalleries i ramat que, com l’anterior (destruit amb la nova carretera), prenia les aigües de la sequia major.
(Font: Fototeca de l’Arxiu, imatges provinents de donacions)
Anys 1980. Els més de 25 m d’alçada del campanar de Santa Anna fan necessària una enorme grua dels bombers per a la seua restauració, efectuada per l’empresa de Sella “Pinturas Llorca”.
En 2010 es va acometre una nova restauració.
(Font: fototeca de l’Arxiu de Sella. Donació de la familia Llorca)
Destaquem, igualment, els arbres genealògics dels cognoms Seva i Rubio, realitzats per Albert Rubio després d’una recerca de molts mesos. Enhorabona Albert.
Durant l’estiu hem colaborat amb l’investigador de la universitat de València, Wilson Ferrús, en la seua recerca sobre mestres republicans. En concret, al voltant de la figura d’Àngel Alemany, el que ens ha permés
incrementar el fons de la República i Guerra Civil
Esperem que Wilson acabe el seu treball i pugam llegir la biografia completa d’aquest mestre, que vivia a l’Hort de la Font.
Novetats bibliogràfiques al voltant de l’aigua
Als últims mesos han aparegut dos importants publicacions sobre l’aigua a Sella i voltants, tot dos publicats per Pablo Giménez Font.
En l’article “Tras la aguas ocultas de Aitana. Breve historia de una surgencia cárstica: la Font de l’Arc (ss. XVII-XX)” es descriu la història de l’explotació de la font per part dels regants vilers i, ja al segle XX,
les lluites contra la sobreexplotació de l’aqüifer per part del poble de Sella. Publicat a Canelobre, núm. 70 (pp. 182-195)
D’altra banda, el llibre La muralla i el lluent: el pantà de relleu i el regadiu històric de La Vila Joiosa (Universitat d’Alacant, 2020) és una història del pantà amb un capitol molt important del reg de l’Amadòrio i
la politica regeneracionista que, a començament del segle XX, va intentar conectar el riu de Sella amb el pantà, per aprofitar les aigües de la Font de l’Arc.