Notícies de l’Arxiu, núm. 51

On 28 desembre, 2020 by arxiver
Spread the love

No hi ha dubte que 2020 passarà a la història i, per tant, deixarà un bon registre a l’arxiu de Sella. La relació del nostre poble amb les pandèmies sempre ha estat difícil: així ens ho demostren les dades del còlera de 1885 o de la grip de 1918.
Però això mereixerà un altre escrit, quan puguem digerir els difícils dies que estem vivint a Sella.
Si fem aquestes línies és per acomiadar l’any amb una bona notícia, de les poques que podrem retenir d’aquest any. I no és qualsevol cosa: l’aparició d’un nou llibre sobre la nostra història, “Garcia, procurador de Thous a Sella“, de Lluís Soler.
Un llibre que, a més, té a veure també amb una pandèmia. Si hi ha algun fet memorable, que ha ajudat a conservar la memòria de Juan Thous i la seua filla Catalina a Sella, aquest va estar el de la filantropia de la filla, mampresa pel pare en el còlera de 1885.
La novel·la de Lluís Soler es basa en un recull d’històries, transmeses oralment i algunes documentades, al voltant d’aquests personatges. I aprofita per a pintar un quadre ben realista d’aquella societat “de l’antigor”, que encara no havia conegut les novetats transformadores de la Modernitat que vindria poc després.
A banda d’una delícia de novel·la, adobada de poemes i dibuixos -a manera d’ideogrames- de l’autor, es tracta d’un llibre d’història, de la nostra sorprenent història del dinou.
L’última acció coneguda de Thous fou la processó de les eines de 1885, en aquelles “festes del segle” post-pandèmia. Si en 2019 recrearem la processó, amb la il·lusió de consolidar-la en calendari cultural de Sella, que no farem quan per fi desaparega la maleïda Covid-19?

Cartell de la presentació del llibre, que es va suspendre per brot de Covid-19a Sella. De ben segur que, a 2021, podrem cel·lebrar aquest esperat acte.

D’altra banda, recordem dos detalls recents per a cel·lebrar, malgrat tot, el nadal de 2020.

En primer lloc, “Viatge de Nadal”, un conte d’Enric Valor, escrit a 1962, que parla del viatge de dos traginers entre La Vila Joiosa i Alcoi. Al seu pas per Sella i el port de Tudons, viuràn una experiència extrema i aleccionadora, la mateixa nit se nadal. És una adaptació de Rodolf Sirera per a Ràdio València-Cadena Ser. La podeu sentir narrada en aquest enllaç.

En segon lloc, hem volgut felicitar les festes als nostres seguidors de Facebook amb aquest fullet publicitari de Tejidos Soler als anys 1960, un comerç que es va convertir en tot un classic del nadal sellard.

Amb tota l’esperança, benvingut 2021!

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines