Notícies de l’Arxiu, núm. 55

Spread the love

Per fi, ja tenim de nou el Llibret de Festes!

Dos anys després, torna a veure la llum una de les principals novetats editorials de Sella, la degana de les publicacions periòdiques amb 39 anys: la revista de Festes, que ací coneixem popularment com “El Llibret”.

Els responsables de la seua edició han estat els majorals elegits a 2019 (Barraca el Tro), que no han pogut celebrar les festes fins a 2022 i que, per tant, han estat com a Comissió de festes tres llargs anys. El llibre, amb una fotografia de Jaume Soriano com a portada, ha quedat molt bé i de nou tornem a trobar escrits valuosos sobre la nostra història i una valuosa memòria gràfica dels actes festius i culturals d’este període:

  • “El contingent”, de Salvador Garcia Cerdà, ens narra el sistema de reclutament de joves per al servei militar durant finals del segle XIX i el segle XX.
  • “La costera de Relleu: un camí reial ple d’històries i llegendes”, de Pablo Giménez Font, és una invitació a recórrer els nostres camins des de les increïbles històries que atresoren.
  • “José Miguel Sebastià, almazerero, viajante y alcalde”, d’Albert Rubio, és una reivindicació d’aquest interessant personatge, emigrant a nord-Amèrica, alcalde i empresari local.

Juntament amb la transcripció del pregó de 2019, fet per Tino Berenguer Sebastià, al Llibret hi ha un espai destacat per als escrits de record i homenatge:

  • “Isabel i Paquita Cantó Olcina: netes d’Isabel el Cego”, de Lluís Soler
  • “Carta al meu nebot”, de Paquita i Pep (dedicada a Sento Cantó “El Roig”)
  • “El batec del nostre cor”, de Pablo Giménez, sobre el bombo de l’Aurora (José Antonio Soler, el Ferrer).

També hi destaquen, enguany, els escrits sobre activitats culturals a Sella, com ara “TastaLlibres: viure la literatura a Sella” (Marta Mas Pérez, coordinadora de TastaLlibres), “Pujant la Costereta” (Àngela baldó i Lorena Pérez del Postigo, integrants de Cabiló Ràdio) i “El poble que canta mai no mor”, de David Garcia Sirvent, sense oblidar un nou poema de Mila titulat “Novament…”.  

Sense dubte, el Llibret de Festes suposa una gran faena i un motiu de celebració per a tot el poble. L’enhorabona i el nostre agraïment a les persones que l’han fet novament possible!