La C15, el cotxe del segle

Spread the love

La Citroën C15 ha sigut la furgoneta més popular de Sella. Quan a mitjans dels anys vuitanta comprar-se un cotxe va deixar de ser un luxe, molta gent del poble va optar per un vehicle que servia per a tot (alguns models tenien un adhesiu darrere que posava “me lo cargo todo”). Igual portava llenya per al forn que peix amb el Beltrà, que igual servia de cotxe familiar per a baixar “per avall” o carregar a tota la quadrilla –amb mantes, vares i sacs- per a plegar ametles.

Una C15 girant per Les Forques (Arxiu de Sella)

La C15 es va fabricar a les factories de Vigo i Mangualde (Portugal) entre 1984 i 2005 i durant alguna època als carrers de Sella van coincidir alguna desena de furgonetes, totes blanques i prou semblants. La primera a arribar va ser la C15 de Toni Santa Bàrbara, després vingueren la de “Pinturas Llorca” i Delfin, totes elles dièsel. Pepe Santamaria va revolucionar el món de les furgonetes amb la seua C15, que era de gasolina i estava “maquejada”: la C15 també podia ser un cotxe preciós i fer coses que semblaven només destinats a models superiors.

La última C15 de la flota de Pinturas Llorca, ja retirada (Arxiu de Sella)
La C15 de Pepe Santamaria, demostrant la resistència del vehicle i l’habilitat del conductor (Fotos: Pepe Santamaria)

Esta furgoneta a penes necessita manteniment i és un vehicle molt resistent. De fet, algú ens ha confessat que la va donar de baixa “per avorriment de passar la ITV cada sis mesos”. Per això no serà difícil continuar veent alguna C15 pels carrers de Sella en el futur.
Llarga vida a la Citroën C15, “el cotxe del segle” per al nostre poble!

Sella: una C15 en cada cantó (Arxiu de Sella)

Pablo Giménez Font

(Agraïments especials a Pepe Santamaria)