Les cases amb arqueries: un patrimoni ocult en els carrers de Sella
Al nucli urbà de Sella, hi ha cases que contenen una singularitat en les seues façanes, concretament a l’última planta. Es tracta d’unes xicotetes arqueries o galeries d’arcs de mig punt, coneguts per alguns arquitectes com a “arcs aragonesos”, localitzats per davall del ràfec o volada.
Normalment, passen desapercebuts, perquè molts arcs estan cegats o s’han convertit en finestres, però esta solució per a ventilar cambres i porxis, que ja era ben present a València durant el segle XVI i XVII, degueren ser habituals en moltes cases importants del poble.
Fem un resum fotogràfic amb una xicoteta valoració:
1. Carrer l’Àngel: es tracta d’un edifici gran, que acollia en la part del carrer La Puríssima la fusteria de Pedro Jordà. Damunt de l’antiga farmàcia, es pot observar esta galeria, la millor conservada del poble, tot i que no s’aprecia massa bé per l’estretor del carrer.
2. Carrer Les Voltes: la coneguda com a Casa dels Cànters (per la tenda que acollia durant el s. XX) té part dels arcs cegats, però la galeria està intacta. Recentment, per unes reformes, s’ha destapat un arc sencer, el que ens permet fer-nos la idea de com seria abans tota la casa, tal com podeu veure en la recreació.
3. L’Om: tot i que la façana està reformada, es veuen els cinc arcs. Conta la llegenda que al corral de la casa (C/ Sant Antoni), el “Tio Giner” va deixar els matxos amb el tresor que acabava de descobrir en el Diví. Això demostra que es tractaria d’una casa molt antiga i, pot ser, propietat dels Giner.
4. Quatre Cantons – La Bodega: la coneguda Casa del Banc (pel banc de pedra que tenia davant) conserva l’arqueria, en part cegada. La casa se situa en l’antiga entrada principal de Sella, envoltada de grans cases històriques de Sella. Vam poder visitar-la per dins.
5. Quatre Cantons – Puríssima: esta casa va ser propietat del metge Crisóstomo Rubio, un important personatge del segle XIX.
6 i 7. Carrer Més Avall. Trobem dos exemples, un dels quals està restaurat. En els dos casos sembla que hi havien quatre arcs en cada façana.
8. L’Hospital, casa desapareguda (és l’actual ajuntament), que Santiago Llorca va donar a la beneficència a mitjan del segle XIX per a fer un hospital de pobres. És probable que tingués 5 arcs, que omplirien tota la façana.
A banda de la seua funció, els arcs presenten una voluntat compositiva en la façana principal. Generalment en conjunts de quatre i cinc arcs, s’alineen harmònicament amb el balcó central i la porta principal, almenys en els casos millors conservats. La distribució de les arcades als carrers de Sella ens parlen de cases històriques, localitzades a carrers importants i podrien tindre un origen als segles XVII o XVIII. És probable que hagueren més i que amb el pas del temps s’hagen reformat, desapareixent els arcs.
Esperem que aquesta informació ens ajude a descobrir i valorar este patrimoni ocult, i també valga per animar als propietaris a conservar i restaurar estes arqueries singulars. També, fins i tot, a fer-ne de noves, com podem trobar a una casa del carrer Jesús que ha solucionat les finestres de l’última planta fent uns arcs que recorden als arcs tradicionals.
Pablo Giménez Font
Nota: l’antic mas de Saleres de Dalt (1872-2007), tenia uns arcs, però realment eren falsos, és a dir, no estaven construits amb rajola, sinò que es simulava un arc, tal i com podeu veure en les fotografies publicades en 2013: El mas de les Saleres de Baix
Altres detalls patrimonials de les cases de Sella són els balcons enreixats. Mireu l’article publicat a 2012: Balcons enreixats a Sella
Moltes gràcies per l’enorme treball que es fa des de l’Arxiu! Són molt importants i interessants tots els articles que feu i publiqueu. Tant de bo seria que arribaren totes estes investigacions a l’estudiantat del poble. Per conèixer-les, fer-se preguntes, continuar investigant per ampliar-les i suggerir-ne de noves. No vull ser pesat, però vos felicite de nou.