Les Betrius, monument de la pedra seca
Descobrim una de les meravelles més desconegudes del nostre terme: els més de 70 escalons que donen accés des de Les Betrius fins al Riu de Sella
La majoria de nosaltres travessa diàriament per davant d’un veritable monument de la pedra seca que, malgrat això, ens passa desapercebut. Just enfront de la volta de Querina o de les Betrius, hui més coneguda com la “curva del Tigre”, el marge esquerre del riu de Sella amaga un conjunt de terrasses amb un seguit de més de 70 esglaons que permeten comunicar diversos bancals, salvant un desnivell d’uns 30 metres.
Les Betrius és una partida que pren el nom de les seues antigues propietàries i que es troba en una crestallera vertical que obliga al riu a fer una important revolta abans d’arribar a La Palmera. La sensació és d e trobar-nos davant d’una mena de península, on destaca una caseta blanca (que alguns caçadors coneixen com “la isla de Cuba”) de difícil accés.
El paisatge esquerdat d’aquell indret va obligar a construir uns bancals estrets i un seguit d’escales que hui resulten un dels exemples més monumentals de l’ampla cultura de la pedra seca a les terres d’Aitana.
Com si es tractaren d’unes runes maies o inques, enormes lloses sobreïxen dels marges perfectament alineades, junt amb cantoneres que semblen esquadres per la seua perfecció. Altres escales permeten l’accés entre bancals salvant perillosos penya-segats que ens aboquen a un riu misteriós i invisible que es sent baix la frondosa vegetació.
Atapeït per un bosc de salzes i esbarzers, el riu és ara un territori inexpugnable on regna el porc senglar. Prop d’allí, ens esperen els misteris del Toll de Querina, que tractarem d’esbrinar en pròximes expedicions…
Pablo Giménez Font
(fotografies de juny de 2012)
Altres publicacions de L’Arxiu sobre les escales de pedra
Pérez Serrano, M.A. (2013) Enginyeria agrícola. Els camins de la pedra, L’Arxiu de Sella, 21 de juny de 2013
Maite Soler liked this on Facebook.
Vicente Selles Llorca liked this on Facebook.
Rafa Gadea Garcia liked this on Facebook.
Tolo Llinares liked this on Facebook.
Antonio Pérez Ortiz liked this on Facebook.
Josep Vicent Garcia Sebastià liked this on Facebook.
Marta Perez Galiana liked this on Facebook.
Marc Llinares liked this on Facebook.
Noelia Domènech Jiménez liked this on Facebook.
Efectivament, aquest patrimoni hi ha que conservarlo. Es el que ha intentat fer el meu pare , prop de 40 anys amb el Almussent del Betrius. Desde molt menut em va ensenyar que tenim que gaudir del patrimoni y de la natura sense destruirlo.
Personalment, me interesa la construcció en pedra seca y trobe a faltar tallers como els que es fan a Mallorca (on tenen la reconeguda ruta de la pedra en sec GR 221).
Avis, les serps més grosses del terme, les he vist açi. 😉
Gracies a Miguel Angel per l`article .
Maria Samper liked this on Facebook.
Adèle Bou liked this on Facebook.
Jaime Garcia Morales liked this on Facebook.
Quina meravella tan desconeguda. Com deia un comentari anterior, a Mallorca tota aquesta obra d’enginyeria està més valorada que ací. A Pasqua vaig tindre l’oportunitat de fer la ruta de pedra en sec (GR 221) i em vaig adonar de les semblances paisatgístiques amb el nostre poble però tan poc aprofitat com tenim aquest patrimoni que moltes voltes no el coneixem ni nosaltres mateixos.