Notícies de l’Arxiu, núm. 29

Spread the love

Novetat bibliogràfica

Destaquem la recent aparició de l’obra El patrimonio hidráulico de la provincia de Alicante. Catálogo ilustrado de mil quinientas obras y actuaciones, un extens catàleg realitzat per la geògrafa Ágata Marquiegui i publicat per la Diputació d’Alacant, on s’arrepleguen 1.500 fitxes d’obres hidràuliques per comarques i municipis.

En el cas de Sella es documenten obres com els cinc molins, el llavador o el Salt, els quals es descriuen en fitxes individuals que inclouen la seua localització a un mapa. Encara que no s’aporten noves dades documentals, es tracta d’un exhaustiu treball que permet contextualitzar el nostre patrimoni hidràulic en el conjunt de la província. Per això cal destacar especialment el Molí de Baix, que mereix una fotografia a la portada del primer volum. Precisament Amable Garcia, el seu propietari, fou l’informador local de l’autora, que no dubta en qualificar al molí com el més interessant de la província gràcies a la seua excel·lent conservació.

L'obra consta de tres volums, en un dels quals apareix una fotografia del Molí de Baix de Sella
L’obra consta de tres volums, en un dels quals apareix una fotografia del Molí de Baix de Sella

Seria desitjable que l’Ajuntament contactara amb Diputació per tal d’aconseguir un volum per a la nostra oblidada biblioteca municipal. La luxosa publicació té una tirada limitada i pot exhaurir-se ràpidament…

Segell de l’ajuntament en 1876

Agustí Galiana, de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, ens envia el segell que l’ajuntament utilitzava al voltant de 1876. L’ha trobat al Archivo Histórico Nacional. Agustí fa notar que l’escut de Sella era similar al d’altres pobles. Pot ser es degué dissenyar al voltant de 1840, copiant literalment de l’escut de Castella (dos castells i dos lleons i enmig tres flors de lis borbòniques).

segell 1876

Per altra banda, des de l’Arxiu seguim amb les nostres recerques, amb interessants novetats del segle XVII, noves aportacions fotogràfiques i inventaris tant d’arbres monumentals com de documentació relativa a la segona República i la Guerra Civil. També vam poder gaudir d’una estona de conversa amb els amics de la Coveta dels Sominis, un programa mensual de Cabiló Ràdio dedicat a la cultura de Sella.

Seguirem informant-vos de novetats. Esperem les vostres col·laboracions!

Les restes del molí del Pont Vell, desprès de desbrossar el riu l'any 2011
Les restes del molí del Pont Vell, desprès de desbrossar el riu l’any 2011