Noticies de l’Arxiu nº 5 (Febrer de 2012)
Novetats documentals:
Partida de Festes de Sella. Any 1944 |
Salvador Garcia ha aconseguit el cartell de la Partida de Festes de Sella de l’any 1944. Ara per ara, és el cartell més antic que es conserva i hi apareixen diversos jugadors reconeguts. Entre ells, Tonet Ferrer (Tonet de Sella), a qui li vam fer una entrevista l’any 2003, publicada al número –de la revista El Cabiló.
La troballa ha causat gran expectació entre els aficionats al nostre esport. Alguns d’ells destaquen com aquest cartell demostra que la partida de Festes de Sella “és un dels fets clau en la història i manteniment del joc a llargues (ratlles) al País Valencià”. Una gran aportació!
Vicent Olcina, en una de les seues recerques a l’Arxiu del Regne de València, ha trobat informació interessant de l’any 1806 sobre:
– Dos molins d’una mola al riu de Sella, propietat de Mechor de Calatayud
– Un forn de pa, propietat del mateix Calatayud, situat al “carrer Notario”. És la primera vegada que sentim aquest nom de carrer, que encara no sabem on es trobava (alguna idea?)
El mateix Vicent ens ha donat un fragment del Diario de Sesiones del Congreso de los Diputados (Madrid) de l’any 1852, on apareix transcrit un debat al voltant de la situació politica de la Marina, dominada per Juan Thous. El cas de Sella era flagrant i no ens resistim a transcriure un fragment que parla del caciquisme a la nostra comarca:
Thous tenia allí la alta prerrogativa de nombrar los alcaldes, los ayuntamientos, los médicos de los pueblos y hasta los maestros de escuela: de aquí había nacido la formación de un estado dentro de la misma provincia, sobre el cual la administración no podía ejercer ni administración ni influencia (diputat Campos, 1851)
Joaquín Ronda ens envia les pàgines del diari La Unión Democrática (3 de gener de 1886), on es narren les festes de 1885 tal i com hem comentat a l’entrada de març de 2012.
Carlos Ibañez ens envia una fotografia del poble en 1972, portada del nº 515 de la revista Reinado Social del Sagrado Corazón (Madrid). Benvingut Carlos i moltes gràcies!
Sella a principi de la dècada de 1970 |
Novetat bibliogràfica:
Com veieu, al llarg de les entrades de l’Arxiu, la figura de Juan Thous acapara una atenció especial, ja que és un dels principals protagonistes del segle XIX. Per això us recomanem l’entrada del blog La Marina d’ahir sobre El Lliriet, la seua famosa finca en Benidorm.
Addenda:
Aprofitant el nou portal de El Cabiló 2.0, estem fent proves per a traslladar el nostre blog a la xarxa facilitada per l’associació juvenil de Sella, gràcies a la dedicació de Pablo García. A poc a poc anirem completant el nou blog fins donar-lo d’alta.
Com sempre, volem acabar agraint les col·laboracions fetes per les persones a què ens hem referit més amunt, que ja son membres de l’Arxiu de Sella
Si compararem esta foto de Sella de 1970 amb una actual, la principal diferència vindria donada per la quantitat d'arbres en el tossal de l'ermita.
Actualment fa goig vore la verdor que hi ha en l'ermita, i li donen un encant afegit a Sella.
Més zones del voltant haurien de repoblar-se ara, per a d'ací, tres dècades poder gojar de la seua verdor.
Hola Amparo, pel que m'han dit, la plantació de pinets en l'ermita es remunta a finals dels anys 50 o principis dels 60. Jesús Soler té un escrit d'eixos anys sobre el dia del arbre a Sella que és una meravella, a veure si algún dia el puguerem publicar..
Quantes generacions de sellardos haureu plantat pinets en l'ermita?!! 😉
Pablo
El meu pare encara sap quins va plantar ell quan anava en l'escola. Jo vaig plantar 2 que hi ha abans del deposit nou, pujant a ma esquerra….
David.
I qui no ha plantat pinets a l'ermita? ..i quan es va saturar anàvem amb Pep "el Guardia" ("tauelo" David) a diferents llocs….recorde perfectament el dia que vam anar al costat del cementeri….a eixe tossalet que sempre es pega foc quan tiren el Castell de Festes…buf…que dia de pujar aigua a bombones!!!!
😉
Bon Nadal a tots!!!
VICEN