Les nostres arrels

Bylaia

Les nostres arrels

Diumenge, 19 d’abril de 2009

   Plou, com fa mesos que ho fa. Quin hivern més llarg, Déu meu! Sembla que no s’acabarà mai. A més de la pluja, el fred, i el Puig Campana que s’ha despertat mig nevat. Amb sort, ara les cases són calentes, i qualsevol té bones estufes o fins i tot calefacció per evadir-se de l’exterior i viure calent, com si de la porta cap a fora hi haguera un altre món. Quin plaer, alçar-se del llit i trobar la casa calenta i els ferros que la recorren cremant! Quin plaer apropar-se al radiador i sentir l’escalfor que emana, i posar-li les mans a sobre fins que la calor socarra els dits! Quin plaer, veure la pluja des del balcó i poder imaginar-te el fred que farà al carrer mentre tu vagues en pijama per casa tranquil·lament! Tot un plaer, la veritat, però un plaer incomparable, per a mi, amb el goig de veure la llenya cremant-se a la llar de foc.

   Feia algun any que la llar restava apagada i bruta, sense usar. Aproximadament des que havíem posat la calefacció: el cable d’aquesta havia d’anar del terrat fins a la planta baixa, i quina millor manera de fer-lo recórrer tants metres que posar-lo per dins la xemeneia. Doncs així ho vam fer. L’única condició era, evidentment, no encendre el foc. “Bah, si el foc no ens farà falta! Total, ara tenim calefacció!”, pensàrem. Però han passat uns quants anys des que ens calfem per tubs i radiadors, i aquest hivern, fred i llarg, ens han vingut les ganes del foc tradicional, de la calentor que només escalfa si estàs ben a prop d’ella, de la llar que ens fa, per uns instants, compartir temps i espai, mentre ens apropem per sentir cruspir les rames i veure cremar la llenya. I sentir eixa olor…mm! Quina olor més característica i agradable que desprén la llenya cremada!

   Hui hem encés de nou el foc, doncs el dia ho demanava: pluja, fred, núvols grisos que no deixen veure el sol i, per a mi, la melancolia d’unes vacances que marxen i un trimestre que es presenta dur. L’únic inconvenient de la llar és que no et pots calfar si no estàs ben a prop. I a ma casa, que es ben estreta i alta, és un problema: només a la planta baixa es manté la calor. A la meua habitació no arriba, i per això he decidit traslladar-me un moment al pis de baix amb un llibre i una manta, seure al sillonet que hi ha vora el foc i llegir Conflicte Lingüístic Valencià, de Rafael Ninyoles, mentre em menge una coca de molletes que mon pare m’ha dut del forn, com cada diumenge, observe al gos que està inquiet per les noves sensacions que li provoca el foc, a les quals s’ha anat acostumant durant l’hivern, i sent la remor que mon pare fa a la cuina mentre prepara un bon arròs caldós. Entre capítol i capítol descanse, alce el cap, i escolte mon pare, que s’ha apropat al foc per escalfar-se un poc les mans i remenar-lo amb un pal de ferro que té al costat, que pel que m’explica li’l va fer un amic ferrer per construir amb el pal i una roda també de ferro un joc al qual ell jugava quan era petit i que poc a poc havia anat desapareixent de la nostra cultura.

   I igual que la llar, és veritat que les coses tradicionals i antigues de la nostra cultura van desapareixent poc a poc i sent substituïdes per altres: els jocs manuals o ben senzills com puga ser un pal i una roda de ferro s’esfumen en benefici d’altres més complexos com els videojocs; l’arròs caldós es menja cada vegada menys mentre que augmenta el consum de menjar ràpid o precuinat amb un contingut alimentari inferior, i sobretot amb un sabor incomparable amb el de l’arròs de casa; el mateix passa amb les coques fetes al forn de llenya, com la coca de molletes, que són substituïdes per pastissos industrials; la llar de foc perd valor i queda abandonada davant l’ús de maquinària més avançada que té millor solucions per al fred; etc. I així passa amb tot. Però no és la primera vegada que passa, durant tota la història de la humanitat s’han anant substituint uns objectes per altres, uns costums per altres, unes formes de vida per altres, etc. Així és la vida, i amb tot el que ens permet avançar tampoc estaria bé que ens quedarem estancats en l’edat de pedra per mantindre allò antic i propi de la cultura, però de vegades no ve mal recordar-ho i reviure-ho, sentir-se per un moment uns anys enrere i no oblidar mai les arrels de tot allò que tenim, fem, mengem, parlem, etc.

 

 

About the author

laia administrator

6 Comments so far

JordiPosted on5:23 pm - Apr 24, 2009

Esta entrada si que m’ha agradat! Visca el tradicionalisme

amparoPosted on6:23 pm - Apr 24, 2009

Laia, que entrada més emotiva, m’has transportat al meu passat.

I és que, en tu, m’he vist jo fa més de 25 anys.
Ahí, precissament a eixa llar que descrius, he passat hores i hores, durant moltes nits i durant molts anys, amb la companyia del foc i del meu benvolgut avi Ramon (el teu besavi).
Ahí m’ha contat històries de tota una vida, la seva. Una vida plena de misèries econòmiques, que no emocionals; de guerres, la del 14 recorde que deia ell per a referir-se a la 1ª guerra mundial; la civil, i la seua lluita en el front. L’emigració cap a França, Barcelona, Girona,… i tantes històries més,

En fi Laia, com molt be dius cal avançar però sense pedre mai els arrels.

Només dos llegats podem aspirar a deixar als nostres fills: Un, arrels; l’altre ales.

RosaPosted on7:21 pm - Apr 24, 2009

Veïnes que sou un tresor, si es que els arrels són els arrels, …
Laia que llisc el teu blog, volia dir-te ho el divendres del pont de Sant Josep, que ens van creuar als contenidors del bolillo però em vaig recordar que es possaves vermella, i com havia més veïnat vaig pensar que seria millor en un altre moment.
I hui m ´he recordat quan he vist el teu nou post, a més m´has fet memòria de com passa el temps, de com canvia tot, de la gent major que ja no està , que ja fa temps que no em conten històries, que la meua avia ja no sap contar-les… Gràcies per aquest ratet, m´agraden molt les teues narracions.

laiaPosted on7:34 pm - Apr 24, 2009

En un moment m’heu fet passar de l’emoció més íntima a la risa absoluta.

A tu, Amparo, dir-te que no sabia que la llar de ma casa guardava tantes històries i batalles, i que m’ha alegrat saber-ho. Crec que a partir d’ara sentiré més respete per ella. I és que si les parets d’esta casa parlaren, qui sap les històries de la nostra família que podrien aportar.

A tu, Rosa, dir-te que m’alegre que lliges el meu blog, i que m’ha fet riure el que dius que no m’ho vas dir perquè no em posara vermella: gràcies per la consideració, jeje. Però bé, que anem a fer-li, segur que la pròxima vegada que parlem, i l’altra, i l’altra també, em posaré vermella. Tu no t’espantes.

Adéu veïnes!

irisPosted on10:23 pm - Apr 24, 2009

es casi inevitable que aquestes coses en el temps caiguen en el desús. Si el ritme de vida a canviat, tot el entorn està obligat a canviar.
Les noves tecnologies son necesaries, i pareix que la llar del foc en les cases es més estètic que necesàri.
Això del menjar no ho veig que vaja relacionat en la nova manera de vida( respecte al meu comentari, no al teu text), el que pasa que la gent te gosera i posa la escusa.. de” jo no se cuinar!”, per que l’altre cuine o fer quatre porcaetes i sopar.( un dia d’estos diré que no se ordenar-me l’habitació avore si “cuela”)

I recordar que.. no sempre el foc es tan tan acollidor.. en l’aguilar, vam patir un rato!! jajaja.. entre la llenya que es banyava, i que havies de tirar els tronquets exactes per a que no fera fumaguera.. pa mi va ser un suplici!!.. Però menos mal que tenieu una experta en controlar-lo (H) jaja

Leave a Reply