L’Arxiu Parroquial de Sella: petita història de supervivència

On 21 maig, 2012 by pauet
Spread the love

És una de les notícies de l’any per al patrimoni de Sella i una vella aspiració acomplida. Com ja anunciàrem, els Quinque Libri de l’Arxiu Parroquial de Sella per fi s’han digitalitzat, gràcies a la tasca de l’associació Raíces del Reino de València (RRV), dins d’un projecte de les Diócesis de Valencia y Orihuela-Alicante auspiciada per la UNESCO. Aixó suposa la definitiva conservació de les dades dels nostres avantpassats des de finals de 1623, els primers pobladors després de l’expulsió dels moriscos. 

En Notícies núm. 2 (novembre de 2011) ja vam apuntar l’existència d’aquesta associació sense ànim de lucre i de la ingent tasca que estava portant a terme. Fet i fet, junt a Sella, els últims mesos han digitalitzat també Orxeta, Finestrat, Benimantell, la Vila Joiosa i un llarg etc. Cal recordar que RRV no cobra per les dades ni per la faena que desenvolupen. Únicament tenen una quota de soci, com totes les associacions que tenen unes despeses mínimes. Us recomanem visitar la seua pàgina web.

Membres de RRV amb l’alcalde de Finestrat i el rector de Sella i Finestrat Guillermo Giner
Font: EL PAIS (15/03/2012) (enllaç a la notícia)

A Finestrat, la notícia ha tingut molt ressó, i l’alcalde es va interessar personalment pel treball que estava fent RRV, tal i com va recollir la premsa. Ací a Sella, no obstant, va passar prou desapercebut i per això volem conscienciar (especialment les autoritats municipals) de la importància d’aquest fet. Realment es tracta d’un esdeveniment molt rellevant per al poble, ja que aquests llibres baptismals, matrimonials i de defuncios recullen la informació de generacions i generacions de sellards. Cada membre de les nostres famílies hi ha quedat registrat durant quasi quatre segles!
Alguns dels Quinque Libri de l’Arxiu Parroquial de Sella

Tot i així, la digitalització dels Quinque Libri és la culminació d’un llarg i penós viatge, per la qual cosa podem considerar aquests llibres centenaris com a veritables supervivents. Ací us oferim, de forma resumida, els trets més importants de la seua trajectòria durant el segle XX: curiosament el segle més perillós per a la conservació dels llibres.

 • Sens dubte, la Guerra Civil fou l’episodi més traumàtic per al patrimoni religiós a Sella. L’església de Santa Anna i l’ermita de Santa Bàrbera foren cremades amb tot el que hi havia dins. Però els llibres se salvaren gràcies a l’acció d’alguns veïns de Sella. Sabem almenys d’un d’ells, Toni Vicent Garcia (el Moliner), que va passar la nit custodiant els llibres i altres documents.
 • Després de la Guerra, els llibres estigueren uns anys a l’Ajuntament, que finalment sol•licità a l’església que se’ls emportara (1). Des de mitjans del segle XIX, el cens civil (on s’apuntaven naixements, defuncions o matrimonis) havia reduït la funcionalitat d’aquests llibres a un mer control de la parròquia. A mesura que passaven els anys, els més antics perdien la seua utilitat i, a poc a poc, es convertiren en un document històric que per a molts només era “paper vell”. Aquesta mentalitat és la que subjau en la venda de 500 kilos de papel viejo al draper als anys 1950: l’arxiu històric del nostre poble convertit en pasta de cel•lulosa…
 • Afortunadament, els llibres parroquials se salvaren i, en un moment indeterminat, foren traslladats al despatx rectoral, situat a la Casa Abadia. A partir de la dècada de 1970 començaren a desenvolupar-se, de forma sistemàtica i per tot l’Estat, els estudis de demografia històrica, que tenien com a base la informació d’aquests llibres. Ací a Sella foren estudiats, que sapiguem, per professors com José Quereda o Primitivo Pla (2), que utilitzaren les dades per a estudis més amplis. Però la persona que veritablement va saber extraure tota la riquesa de dades que amagaven els llibres fou Natividad Martínez Llorens. Durant anys els va llegir, anotant centenars de dades que li servirien per a escriure la fonamental obra “Sella, historia y costumbres” (1987). Gràcies a aquest llibre, molts de nosaltres ens assabentàrem de la importància que tenien les seues dades: un veritable inventari dels nostres avantpassats.
 
Portada del primer llibre on apareixen els primers pobladors de Sella després de l’expulsió dels moriscos
 • Tot i això, les condicions de la Casa Abadia foren deteriorant-se amb els anys i els problemes d’humitat i brutícia dispararen les alarmes. Un grup de joves de poble interessats pel patrimoni plantejaren, per primera vegada, la necessitat de rescatar els llibres i portar-los a una zona acondicionada. Amb l’ajuda del rector Javier Vicens, es va presentar una proposta de conservació i inventari dels llibres a la Junta Parroquial (3). Les negociacions no foren fàcils i fins i tot la proposta va arribar al bisbe d’Oriola Rafael Palmero, a qui se li va plantejar personalment la qüestió. Finalment, en 2006 foren traslladats a la seua ubicació actual, tancats en un armari amb unes bones condicions de conservació.
 • Així se’ls ha trobat Raíces del Reino de Valencia, que finalment ha culminat la seua preservació amb la digitalització i indexació de cada una de les seues pàgines. El volum de dades és sorprenent: 16 llibres, 85.000 imatges, 14.130 registres de batejos, etc. Igualment, el primer volum, corresponent als anys que van de 1624 a 1696 està sent restaurat de forma altruista per Glòria Alemany (El Sotano de las Maravillas), en un projecte que, a llarg termini, vol ajudar a la perfecta conservació dels originals manuscrits. També hem incorporat recentment uns documents pertanyents al rector Tomàs Giner (segle XIX) donats per Natividad Martínez (4)… però de tot això en parlarem pròximament.
Restauració de la portada del primer llibre: un acurat i pacient treball fet per les mans
professionals de la nostra companya de l’Arxiu Glòria Alemany Agulló
 

Molt han cambiat les coses, com veieu. I gràcies a tot açò hui podem disfrutar de les sorpreses que amaga el nostre passat. Per exemple, dades com les que ens cedeix gentilment RRV: els cognoms apareguts a Sella entre 1623 i 1900. Quasi 280 antropònims! (veure Anex)

Agraïments especials a Mamen de RRV, Javier Vicens, Guillermo Giner i Glòria Alemany
P. Giménez
(1) Segons un document consultat  l’any 2004 a l’Arxiu Municipal de Sella
(2) Quereda, J. (1978): Comarca de La Marina. Estudio de Geografía Regional, Alacant: Diputació Provincial. El professor Pla ha publicat nombrossos estudis sobre la demografia de les comarques centrals. Vegeu per exemple “Despoblación y repoblación. La crisis del XVII en el Cuartel de la Marina y las Montañas”, dins Nadal, J. (Coord.): Evolución demográfica bajo los Austrias, I.C. Juan Gil-Albert, Alacant, pp. 195-239.
(3) Giménez, P. y Pérez Serrano, M.A. (2003): Propuesta de un plan de inventariado y conservación de los fondos parroquiales de Sella. 12 pp. Agosto de 2003. Part de les conclusions del informe s’arrepleguen a Pérez Serrano, M.A. (2005): “El Archivo parroquial de Sella: una herencia de nuestro pasado” en Llibre de Festes 2005, pp. 49-52.
(4) Giménez, P. (2010): “El fons Pare Tomàs de l’Arxiu Parroquial de Sella: una nova aportació al patrimoni documental de la Marina” Sarrià, 4: 74-77. Aquest fons documental es troba digitalitzat en l’Arxiu i disponible per a tots.

ANEX

Cognoms de Sella (1623 i 1900)
Gentilesa de Raíces del Reino de Valencia 
Abad Escuder Macia Rafael
Agulló Espada Mallebreres Reig
Agustin Espinos Malonda Relleu
Alberola Espinosa Margalit Ribes
Alcazar Espuig Marin Ridaura
Alemany Esquerdo Mariot Riera
Alfi Esteve Marolles Ripoll
Alpuente Eugenio Martinez Rodenes
Andrés Eulogio Martorell Rodriguez
Andreu Exposita Mas Romá
Antequera Exposito Mateu Romero
Arnau Felanitx Mayor Roque
Arqués Fenollar Mico Ros
Asensi Ferrandis Miguel Rubio
Asnar Ferrer Mingot Ruiz
Baena Finestrat Mira Ruvio
Baeza Fiter Miralles Sais
Balaguer Fitor Mollá Saiz 
Baldó Fons Mollor Samper
Barrachina Font Monerris San Francisco
Barrio Fraces Monllor San Jaime
Basilio Frances Montiel San José
Bataller Franses Mora Sanchis
Benrrell Frias  Moragués Santa Ana
Berenguer Gadea Morales Santacreu
Bernabeu Galiana Morçal Santacruz
Beti García Mosqueruelo Santamaria
Blanes Garrigos Mullor Santo
Blat Genoves Nadal Santonja
Blau Giner Navarro Sanz
Borjas Gisbert Nicolas Sapena
Botella Gomez Nicolau Sarrió
Bou Gomis Noguerola Sastre
Bravo Gonzalez Nogueroles Saval
Brotons Gosalbes Olcina Sebastia
Buades Gozalbes Olmedo Segui
Cabot Grau Oriola Sella
Cabrera Guardiola Orquin Sellés
Cabrero Gueroles Ortiz Senabre
Calbo Guerrero Ortola Serra
Camarasa Guillem Orts Serralta
Cambra Hellin Ortuño Seva
Candela Herrero Palasí Signes
Cantó Horra Pallares Simo
Carbonell Iborra Pascual Simon
Carchano Ivañez Pastor Solbes
Cardona Ivorra Paya Soler
Cardrano Jacarilla Pellicer Soriano
Carpe Jaime Peña Terol
Casanova Jalon Pérez Tomas
Castello Jerez Peris Torregrossa
Castro Jordá Picó Torres
Catalá Jordan Picornell Torrosella
Cerdá Juan  Pinoso Tous
Chapuli Julia Pisarreta Ubeda
Claner La Cruz Piscueta Vadillo
Climent Lanuza Pisenchi Valor
Coloma Latiera Pisqueta Vaño
Company Latyera Pla  Venrell
Corielo Ledon Plana Ventura
Cortes Leon Planelles Verdú
Cruz  Lician Planes Vicent
de la Cruz Lledó Pons Vidal
Denia Llinares Ponsoda Vila
Descals Llopis Pont Vilaplana
Devesa Llorca Poveda Viscay
Domenech Llorens Poza Vito
Enova Lloret Prats Vives
Escoda Lopez  Puerto Zaragosi
Escortell Macastre Rabasa Zaragoza

20 Responses to “L’Arxiu Parroquial de Sella: petita història de supervivència”

 • L’autor ha eliminat aquest comentari.

 • Una notícia fantàstica! A partir d'ara, els filòlegs (o filòlegs en potència) disposarem d'una base de dades exhastiva per a estudiar l'antroponímia del poble.

 • Increïble i admirable la faena que esteu fent, de veres.

  Una pregunta m'agradaria fer, a vore, en el cas de que alguna persona vulguera consultar l'arxiu parroquial digitalizat (per a elaborar per exemple el seu arbre genealògic) qué podria fer? on podria acudir?

  Gràcies

 • Crec jo que duries ferte socia del "Raices Reino de Valencia"..i pergarli un ull a dá ço..
  http://www.raicesreinovalencia.com/como-empeza
  🙂
  Jo tinc pendent ferme, pero primer tinc que acabar tota esta faenata que en queda 🙂

 • Anonymous

  Hola Pablo

  Gracias por el trabajo que hacéis.

  Y si, es un orgullo colaborar con nuestro tiempo y esfuerzo en la protección de los libros parroquiales. Tenemos que tener en cuenta que realmente en esos libros es donde está escrita la historia de los pueblos y de las familias.
  Tenemos que agradecer al Arzobispado de Valencia y la Diócesis de Orihuela en que hayan confiando en mí y nos dejen colaborar en la digitalización. Es un proyecto inmenso, pero poco a poco y con cariño iremos haciendo. Ya nos queda poco para terminar la Marina y ya hemos empezado a indexar además de Sella, Villajoyosa, Altea, Polop y Tarbena. Cuando consultamos esos libros y gracias a la indexación que realizan los socios podemos ver los movimientos de las familias por las poblaciones de la zona. Así por ejemplo en el 1º libro de Polop podemos ver familias de Benissa, Teulada, Finestrat, Altea, Alicante, Mallorca e incluso de Francia.

  Pero por mi importante que veamos el trabajo que hacemos en la conservación del patrimonio, debemos hacer un gran reconocimiento y agradecimiento a esas gentes del pueblo que arriesgaron para esconder y salvar esos libros. Lamentablemente he podido constatar la gran cantidad de patrimonio documental de la Iglesia que fue destruido en la guerra y otros muchos libros aun siguen escondidos, pues las personas parece ser que se llevaron el secreto a la tumba. Tengo la sensación de que algún día alguien levantara terrenos de algún granero o cuadra o derribara una casa y allí encontraran libros sacramentales enterrados y muy dañados por las humedades etc… Tener en cuenta por ejemplo en Valencia capital solo se salaron los libros de la parroquia de San Estevan, los demás fueron quemados o vendidos como papel en la guerra.

  Gracias
  Saludos
  Mamen

 • Anonymous

  Hola Amparo y Sótano

  Además de ser socio de RRV para poder consultar las indexaciones y solicitar datos, en breve, cuando terminemos la digitalización de la Marina Baja haremos entrega al Diocesano de las digitalizaciones e indexaciones.

  Todavía no puedo deciros en qué condiciones podrán consultarse en el Archivo del Diocesano. Os aseguro que en cuanto esté informada os lo comunicare. Por supuesto la consulta será gratuita.

  Saludos
  Mamen

 • Anonymous

  Hola Amparo

  Si quieres puedes pedirme algun dato de tus abuelos o de quien tengas con seguridad el nombre y dos apellidos.Siempre antes del 1900.

  Mamen

 • Hola Mamen,

  Moltes gràcies pel teu oferiment.

  No sé si este serà el lloc adeqüat per a fer la petició, però en qualsevol cas, estes són les dades dels meus avis materns (els paterns vàren neixer després de 1900).

  1896, Ramón Climent Buades
  1900, Teresa Jordà Bou

  (Demane als adminsitrados d'este bloc que faciliten el meu e-mail a Mamen per a que em puga facilitar les dades)

  Gràcies de nou

 • Anonymous

  Hola Amparo

  al cens de 1646, hi ha un Joan Climent, dues Felip Climent, un Blas Climent i un Jaume Climent, tal volta alguns avanpasat hi deuen ser teus.

  Vicent

 • Anonymous

  Hola Amparo

  Yo también espero que los moderadores nos digan si este es el lugar adecuando. En todo caso, vayan estos datos por delante

  • En la parroquia Santa Ana de Sella a día 11 de octubre de 1896 bautizaron a Ramón hijo de Vicente Climent Llorca y de María Desamparados Buades García naturales de Sella. Abuelos paternos Franscisco Climent Ortiz ya difuntos y Rafaela Llorca Martí y los maternos Miguel Buades Alemany y María García García. Todos naturales de Sella. Padrinos Gregorio Selles Selles y Encarnación Buades García.- QL-14 (1895_1901) Folio 39 Pda. 56

  Nota en la marginal.- Contrajo matrimonio el 19 de enero de 1925 con Teresa Jorda Bou.-

  • En la parroquia Santa Ana de Sella a día 13 de noviembre de 1899 bautizaron a Teresa hija de Vicente Jorda Alemany y de Teresa Bou Seva. Abuelos paternos Vicente Jorda García ya difunto y Antonia Aleman y Cerda y los maternos Lorenzo Bou Pla y María Seva. Todos naturales de Sella. Padrinos Vicente Bou Seva y Josefa Ferrer Catalá.- QL-14 (1895_1901) Folio 96

  Saludos
  Mamen

 • Mamen,

  Moltíssimes gràcies, M'he emocionat i tot, desconeixia totes estes dades de la meva família.
  Segur que este serà el primer pas per a construir el meu arbre genealògic.

 • Anonymous

  Hola Amparo

  Me alegro mucho de tu emoción al conocer un poco mas de tu familia.

  Por esa razón es tan importante la conservación de los libros sacramentales.

  Piensa en una persona que vive en Francia y que es de los llamados “Pieds Noirs”…

  Hace muchos años sus abuelos tuvieron que emigran y eligieron Argel y cuando la independencia viajaron a Francia. Estos niños nacidos allí han crecido sin saber, ni conocer nada de sus raíces, de sus orígenes. Lo único que tienen en su memoria de sus ancestros son las costumbres que sus abuelas les han contado de su tierra. Pues gracias a las digitalizaciones e indexaciones, estas personas que viven a cientos e incluso mil kms, les ayudamos a conocer a sus ancestros y la historia de sus familias.
  Su emoción es multiplicada a la que tú has sentido al saber más de tus abuelos.
  Algunos de estos hijos de Sella viene a España de vacaciones y se dedican a visitar la tierra de sus abuelos. El domingo estuvo en mi casa Andre un nieto de Sella. También ha estado en estos días visitando vuestra villa y buscando la casa donde vivían sus abuelitos.

  Saludos
  Mamen

 • Anonymous

  Hola Amparo

  Hermanos de Ramón:

  • Vicente nacido en 1894
  • María Desamparados nacido de 1899

  Hermanos de Teresa:

  • Vicente nacido en 1893
  • María nacida en 1895
  • Vicente nacido en 1897

  Recuerda que solo accedo a años anteriores de 1900

  Saludos
  Mamen

 • Sens dubte, una notícia meravellosa… Poder consultar estes dades de manera fiable i respectuosa amb el document original és una delícia per als amants de la Història. Aprofite l'ocasió per a saludar-te, Mamen! (no va fer falta que et portara l'Arxiu de Penàguila però ja ens coneixerem alguna altra vegada!). Com sempre, enhorabona a l'Arxiver per l'excel·lent missatge i la tasca divulgadora que realitza! Dani

 • Anonymous

  Hola a tots! cap problema en compartir i sol·licitar dades, tot el contrari… De tota manera, envie el correu de Amparo (hotmail) a Mamen. S'agraeixen els comentaris, animeu-vos a escriure o a recopilar documentació! Una abraçada Dani! Pablo

 • Que interessant! Enhorabona tant a RVV com als gestors d'aquest blog, feu una feina fantàstica.

  Amparo, gràcies a la teua curiositat vaig enterant-me de coses de la meua família també, interessant saber qui eren els pares i germans dels meus besavis Ramón i Teresa. Per casa hi havia algun document sobre l'auelo (com li dieu vosaltres), a vore si el trobe i te'l done a tu, que segur que li traus més profit i pots anar fent un arxiu documental de la família.

 • Anonymous

  Hola

  El día 24 de este mes hicimos la entrega en la Diócesis de Orihuela de las digitalizaciones de la Vicaria V de dicha Diócesis y dos parroquias mas.

  Esta Vicaria comprende los arciprestazgos de Villajoyosa y Callosa d´ Ensarria.

  Es un total de

  • 16 parroquias
  • 392 libros
  • 100.830 fotografías

  Parroquias:

  Agost
  Alfas del Pi
  Altea
  Beniarda
  Benidorm
  Benimantell
  Bolulla
  Confrides
  Elche
  Finestrat
  Guadalest
  Orcheta
  Polop
  Sella
  Tarbena
  Villajoyosa

  Ya están indexadas los bautismos de:

  Agost, Altea, Benidorm. Benimantell, Guadalest, Elche, Polop, Sella (13.396 registros), Tarbena y Villajoyosa

  Los matrimonios de:

  Altea, Elche, Sella (2649 registros), Villajoyosa

  Saludos
  Mamen

 • Ysabel

  Enhorabuena a todos los que habéis trabajado para digitalizar los QL. Y os felicito especialmente por el ìndice que habéis confeccionado. Gracias a vuestro trabajo he conseguido llegar hasta mis antepasados que contribuyeron a repoblar Sella: figuran en el acta de matrimonio de su hijo en 1637. Pero de ellos no figura la procedencia . En vuestra lista de apellidos no figura el apellido de la madre del novio. En el documento no consigo leerlo con claridad, puede ser Ayelo o Ayala. Un saludo.

  • Ulmis

   Estimada Isabel

   ““Lluis Joan García fadrí fill de Lluch, y Betriu Ayela conyuges y a Francisca Torregosa donzella filla de Jusep Torregrosa y Anna Torregrosa tots PARROCHIANS NOSTRES”

   efectivamente como usted dice en la lista de los que hicieron los indices, algo les FALLÓ

   • Anónimo

    Me encantaría saber más de mis antepasados de la “terreta” pero por desgracia viivo muy lejos. Me gustaría saber si se pueden consultar los datos de los libros a distancia. Es decir se puede acceder a la digitalización de los libros parroquiales a través de internet? o hay que ir al Archivo Diocesano de Valencia y Orihuela-Alicante.

    Muchas gracias

Aneu a la barra d'eines