Noticies de l’Arxiu nº 7 (abril de 2012)

Spread the love

Sella: indústria i comerç. Aquest és el tema que hem triat enguany per a montar una senzilla exposició, tal i com férem l’any passat amb La memòria dels carrers, per a la XVII Fira de Mostres i Productes de la Mediterrània. 

Amb aquesta exposició volem donar a conéixer la petita activitat industrial i comercial que existia al poble a finals del segle XIX i durant el segle XX, mitjançant una sèrie de panells explicatius amb un breu text i unes fotografies. Ens centrarem en el casc urbà, per tal d’evitar industries disperses pel terme com ara carboneres, pedreres, forns de calç, teular, molins, etc., que es poden tractar en un altra ocasió.

Encara que uns quants voluntaris i majorals ja estem treballant des de fa unes setmanes, agrairíem qualsevol informació en forma de testimoni, fotografia, rebut, etc. sobre botigues, tallers etc. Divendres de vesprada o dissabte de matí ens reunirem en la casa de l’Estanc (carrer l’Àngel). Esteu convidats!

Alguns documents amb què estem treballant

Iniciativa interessant:

Volem fer ressò d’una interessant iniciativa per part de l’ajuntament de l’Alfàs, que podria servir d’exemple: la creació de l’anomenat “Archivo de la Palabra”, amb una crida a tots els veins perquè aporten documents gràfics anteriors a 1992. Mireu la notícia apareguda en el diari fent clic ací.

Novetat bibliogràfica:

En el mes de novembre de 2011 férem una entrada sobre Sellards a Nova York, on explicàvem, mitjançant l’exemple d’Àlvaro Garcia, les possibilitats que oferia la informació arxivada a la Ellis Island. Doncs bé, bàsicament amb aquesta font, Teresa Morell ha escrit el llibre Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920). Un estudi de referència que pot animar algú a seguir la pista dels sellards que emigraren als Estats Units a principis del segle XX.

Portada del llibre de Morell  (Edicions 96)