El Periòdic Aitana: 20 aniversari

On 29 juliol, 2013 by arxiver
Spread the love

El periòdic Aitana va representar la primera experiència de crear un mitjà d’informació a Sella. Va nàixer, ara fa vint anys, la nit del 31 de juliol de 1993 i va funcionar, com a tal, fins l’estiu de 1994. La iniciativa va partir d’un grup de quatre xics de només 13 i 14 anys; es a dir, en realitat es va tractar d’una mena de joc, però que va assolir unes dimensions tals que mereix un lloquet en l’Arxiu de Sella.

El periòdic tenia una estructura ben establida: cada membre de la redacció s’encarregava d’una secció, es cobrien esdeveniments importants de la població, hi havien editorials i, és clar, cartes al director. Va arribar a tindre més de cinquanta subscriptors que rebien el seu exemplar per 100 pessetes, encara que el primer número es va vendre per 50 pts. Des del segon número es va utilitzar un ordenador, però la maquetació final era totalment manual. Malauradament, els originals es van perdre i ara només conservem fotocòpies. També disposàvem d’un laboratori de fotografia propi, on revelaren part de les imatges dels dos últims exemplars.

Exemplars del periòdic Aitana

Exemplars del periòdic Aitana

La redacció estava situada en una caseta del carrer de l’Om, per la qual es pagava un lloguer mensual molt baixet. En aquells anys, les barraques encara no s’obrien tot l’any i aquells xics es convertiren en uns autèntics privilegiats, al disposar d’una casa amb totes les comoditats que necessitava un grup d’adolescents. I a mesura que ens van establir en l’adolescència, el periòdic es va convertir en una mena d’associació cultural i després (com no podia ser d’altra manera) en una mena de “club” on els periòdics deixaren pas a altres activitats menys decoroses… fins que tancarem al voltant de 1998.

La desapareguda seu del Periòdic Aitana, al carrer L'Om. Any 1994.

La desapareguda redacció del Periòdic Aitana, al carrer L’Om. Any 1993 o 1994. Una de les primeres fotografies que es van revelar al laboratori fotogràfic del periòdic.

Siga com siga, ara que complim vint anys, el periòdic fa donació dels seus papers a l’Arxiu, fent valdre aquest senzill homenatge a aquells amics que es prengueren molt seriosament allò de mantenir informat al poble de Sella: Carlos Llorca, Victor Soler, Roberto Fracés, Juan Luis Cantó i qui firma estes linies, junt a altres amics i amigues que frequentaren “El Periòdic”… ja fa dos dècades.

Per acabar, volem presentar una selecció del fons fotogràfic del periòdic Aitana. Per a mi tenen un gran valor, perquè les imatges són, en realitat, el fruit d’un intent de narrar visualment i amb objectivitat la realitat d’aquells anys: és a dir, els fotògrafs del periòdic intentaren pràcticar, conscientment, un veritable “periodisme gràfic” que ara suposa una mena de crònica d’aquells anys. En aquest sentit, m’agradaria destacar la tasca de Carlos Llorca, el intrèpid fotògraf que va aconseguir la majoria de les imatges que teniu ací.

Esperem que gaudiu d’aquesta breu ressenya en imatges dels anys 1993 i 1994….

 

 La irrepetible Juanita recriminant al "Socarrat" els problemes de sò del XXXI Festival de Sella. Any 1993

La irrepetible Juanita recriminant al “Socarrat” els problemes de sò del XXXI Festival de Sella. Any 1993. Fotografia que acompanyava la secció de La Crònica, que en el nº 2 es titolava “El genio nos invade”. Malauradament l’original es va perdre amb les maquetacions dels periòdics

 

Cati i Manolo el Retor, presentadors del XXXI Festival de Sella. 1993

Cati i Manolo el Retor, presentadors del XXXI Festival de Sella. 1993. Especial Setmana Cultural (nº 2)

Extinció de l'incendi en La Canal-Molinet. Agost de 1993.

Extinció de l’incendi en La Canal-Molinet. Agost de 1993. Noticia d’apertura del primer número del periòdic

 

Ofrena de flors al seu pas pel carrer València. Festes de 1993.

Ofrena de flors al seu pas pel carrer València. Festes de 1993

"El Provero" en una actuació espontania en la Setmana Cultura de 1993

“El Provero” en una actuació espontania en la Setmana Cultura de 1993

 

Accident en l'atracció del Buffalo durant les festes de 1993

Accident en l’atracció del “Buffalo” durant les festes de 1993

Paco Cabanes "El Genovés", camí de la inauguració del Frontó del poliesportiu de Saleres. Any 1994

Paco Cabanes “El Genovés”, camí de la inauguració del Frontó del poliesportiu de Saleres. Any 1994

 

Cordà en la Plaça Major. Matinada del 5 d'ocutbre de 1993.

Cordà en la Plaça Major. Matinada del 5 d’octubre de 1993

 

Campionat de natació. 14 d'agost de 1993.

Campionat de natació a la piscina municipal. 14 d’agost de 1993

Testimonis de Jehovà en el carrer L'Om. Any 1994

Testimonis de Jehovà en el carrer L’Om. Any 1994

 

Dia de mercat en la Plaça Major. Estiu de 1994.

“Quilomètrica” parada en un dia de mercat en la Plaça Major. Estiu de 1994.

El mitic xaramiter Boronat, en les Festes de 1993

El mitic xaramiter Boronat, en les Festes de 1993

 Pablo Giménez Font

8 Responses to “El Periòdic Aitana: 20 aniversari”

 • Carlos

  Encara recorde aquella nit després del concert de la Banda, tocava xarraeta per a parlar de fer un periòdic a Sella, que ganes tenia d’acabar el concert. Allò va ser tota una aventura d’estiu que la vam fer durar més del que creiem. Ara que està tant de moda parlar d’educació en valors jo en aquesta etapa de la meva vida en vaig aprendre molts, els més importants: l’amistad i el respecte. La curiositat i la motivació ens feia buscar informació, llibres, per aprendre; com per exemple el del laboratori fotogràfic i d’altres per a fer les cróniques.

  Alguna cosa encara queda d’aquesta història, Cabiló Ràdio.

  Gràcies per les mencions.

 • Uau. Mentre anava llegint no tenia cap dubte que serieu vosaltres els caps pensant d’eixe projecte. Sou una mina, deveres. Què grans, uns autèntics periodistes!! L’arxiu fotogràfic és brutal. Podem consultar estos exemplars en algun lloc? Em deixeu bocabadada una vegada més. Enhorabona per ser com sou i fer este poble més gran.

 • Pere

  Això sí que és una autèntic “Arxiu” fotogràfic. Un flipaso!

Aneu a la barra d'eines