Notícies de l’Arxiu, núm. 28

On 23 març, 2014 by arxiver
Spread the love

700 anys de la venda del feu de Sella dels Oriz als Oms

El número 9 de Sarrià. Revista d’investigació i assaig de la Marina Baixa publica un article de Vicent Olcina al voltant de la venda de Sella a Bernat d’Oms, senyors de Sella fins que en 1507 li ho vengueren als Calatayud, que encara conserven el títol de la baronia. Vicent ja va avançar dades sobre l’acte de venda (el famós homenatge de boca i mans) al llibre de Festes de 2013, però en aquest article s’amplia molta informació  sobre un fet que -tot i ser inèdit fins que Vicent ho va difondre- representa una important fita en la nostra història.

Olcina, V. (2013): “La venda del feu de Sella al 1314, dels Oriz als Oms”, Sarrià, 9: pp. 190-199

Armes dels Oms, senyors de Sella durant quasi dos segles.

Armes dels Oms, senyors de Sella durant quasi dos segles.

Noves informacions sobre el baró de Sella

Francisco Macià, voluntari cultural de la Vila Joiosa, és l’editor del blog La Vila i Comarca, on podem trobar una referència i reproducció d’un document sobre l’arrendament dels drets dominicals de la baronia de Sella en 1734. Es tracta d’un nou document a afegir a la col·lecció de dades sobre els Calatayud, especialment en els anys posteriors a la guerra de Successió en la que el baró es va exiliar per la seua participació com a Austriacista.

Catàleg d’arbres monumentals i singulars de Sella i voltants

Des de l’Arxiu estem redactant un projecte per a elaborar un Catàleg d’arbres monumentals i singulars de Sella i voltants. Sense massa pretensions volem fer un recull d’aquells arbres singulars -no tots tenen perquè ser monumentals en el sentit físic o temporal- del nostre voltant, localitzant-los, visitant-los i recollint imatges, històries i anècdotes, a l’estil de les nostres entrades sobre el pi Redó i el pi d’Agnon. Ja tenim un primer llistat però segur que en falten. D’ací a poc temps us contarem el tema amb més detall, però ja convidem a tots els que lis agrade el tema a participar.

IMG_20140216_115508

Alguna cosa està coent-se al voltant de l’Aurora. En febrer vam rebre la visita a la nostra seu d’alguns músics -agrupats al voltant del que ells anomenen l’esperit de la Barberia– que es reuniren en l’Estanc, al carrer de l’Àngel, just enfront d’on va nàixer, fa més de mig segle, la Rondalla de Sella. Que eixirà de tot açò?

 

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines