Sellards en la Gran Guerra

On 5 abril, 2014 by arxiver
Spread the love

Els germans Alemany a la Primera Guerra Mundial, és el títol del nou programa de l’Arxiu de la Memòria, a Cabiló Ràdio

Enguany es rememora el centenari del començament de la Primera Guerra Mundial, la coneguda com Gran Guerra i, també per part dels nostres majors, com la “Guerra del 14”. Un conflicte considerat per molts historiadors com la principal errada del segle XX, ja que va començar amb un cúmul de circumstàncies menors i va acabar amb una generació d’europeus aniquilada i amb cicatrius que s’obririen més tard amb l’ascens del nazisme i el feixisme.

Exemplar del diari El Liberal on es descriu la història dels Alemany

Detall de l’exemplar del diari El Liberal on es descriu la història dels Alemany

Encara que el nostre país va estar neutral, les circumstàncies històriques feren que milers de joves espanyols, majoritàriament provinents d’un món rural endarrerit i pobre, provaren fortuna emigrant a França per suplir la mancança dels  francesos que estaven al front. Allà van desenvolupar tota classe de faenes, moltes de les quals foren altament perilloses, com retirar bombes sense esclatar o netejar camps de trinxeres, veritable terra cremada on es  barrejaven restes humanes amb productes químics utilitzats en la primera guerra química de la història.

Estat de la població de Vaux en 1918. França era un pais en runes que necessitava treballadors per a la reconstrucció. Font

Estat de la població de Vaux en 1918. França era un país en runes que necessitava treballadors per a la reconstrucció. Font

Entre els emigrants preparats i disposats a estes faenes destacaren els xinesos (arribaren uns 140.000), però també joves de Sella, com és el cas de Ramón Climent Buades. Ell i altres companys del poble, espentats per la mateixa necessitat que hui espenta als emigrants arreu del món, foren testimonis directes dels horrors de la guerra. Alguns inclús, com és el cas dels germans Salvador i Francisco Alemany, acabaren en camps de concentració de les anomenades Potències Centrals.

figura 1

Ramón Climent Buades, junt a altres companys a França. Fons fotogràfic de la familia Climent

A estos joves de Sella, fills d’una època duríssima del nostre passat recent, volem dedicar aquest programa de ràdio i aquesta entrada, amb la que també desitgem convidar-vos a recollir tota la informació disponible sobre els emigrants en la França de la Gran Guerra i de la postguerra. Queda molt per fer… tant que encara no hem pogut esbrinar qui eren aquests germans Alemany. Pot ser eixa carta provinent del Palau Reial de Madrid encara estiga en algún calaix dels seus descendents. Pot ser també hi hagen fotografies…

Ajudeu-nos a recuperar el seu passat i entre tots lis retrem l’homenatge que es mereixen, cent anys després.

1307737763305quimicodn

Per saber-ne més (fons consultades):

Una bona síntesi il·lustrada: AAVV (2008): La Gran Guerra en imatges. 1914-1918. Fons de l’Archivo General de Palacio. Barcelona: Museu d’Història de Catalunya.

Sobre la Oficina Pro Cautivos organitzada pel rei Alfons XIII: Pando, J. (2002): Un rey para la esperanza: la España humanitaria de Alfonso XIII en la Gran Guerra. Madrid: Ediciones Temas de Hoy.

Sobre els camps de presoners dels alemanys al nord de França (regió Nord-Pas de Calais) i altra informació recomanem la web Nord Pas de Calais. Chemins de mémoire 14-18

A l’exposició virtual Sur le Chemins de la Grande Guerre podreu trobar informació general molt interessant i, en concret, sobre els treballs dels emigrants xinessos.

Agraïments especials a Amparo Alemany, per les fotos i la informació relativa al seu avi Ramon

Pablo Giménez Font

Aneu a la barra d'eines