Noves troballes sobre la notaria de Sella (1868-1874)

On 27 abril, 2014 by arxiver
Spread the love

Descoberts els protocols notarials i noves dades sobre J.B. Guardiola, l’últim notari de Sella

Fa uns mesos reivindicaven la figura de Juan Bautista Guardiola, l’últim advocat que va ocupar la notaria de Sella abans de la seua dissolució. Guardiola va gaudir del càrrec pocs anys, des de 1868 fins 1874, quan va morir sobtadament. Al text, fèiem una crida als lectors per si es trobaven documents signats pel notari i la recerca ha donat els seus fruits.

En una recent visita que férem a l’arxiu municipal de la Vila Joiosa trobarem els protocols notarials de Guardiola: tres volums amb informació molt valuosa sobre compres, vendes, dots i testaments de sellards i sellardes de l’època. I per suposat, amb la signatura del notari que ací us mostrem.

Signatura notarial de J.B. Guardiola (1869)

Signatura notarial de J.B. Guardiola (1869). Arxiu Municipal de la Vila Joiosa

Els protocols de Guardiola no són els únics. A l’arxiu notarial de La Vila trobem protocols de Sella des de l’any 1720 (notari Francesc Juan Llorca) fins als inicis del segle XX (entre altres, Isidro Soler). Una rica i complexa font d’informació que l’Arxiu municipal de la Vila Joiosa posa a l’abast de tot aquell que hi vulga investigar. Algú s’anima?

Diapositiva2

Escriptura de venda de 1869. Arxiu Municipal de la Vila Joiosa

Però encara hi ha més: també vam aprofitar per consultar al nostre amic i col·laborador de l’Arxiu Joaquín Ronda (La Marina d’ahir), gran coneixedor del segle XIX que ens va aportar dades interessantíssimes sobre Guardiola. Transcrivim ací, de forma parcial, alguns dels seus apunts:

Juan Bautista fou membre d’una important família de Callosa: el pare, Luis Guardiola Saval fou advocat, jutge i secretari municipal diferents anys, a més de secretari escrutador en moltes eleccions polítiques […] La dona era filla d’advocat i néta d’un veterinari reputat a escala nacional originari d’Alava que exercí a Callosa.

Juan Bautista tingué un germà rector, Cándido, que fundà un col•legi privat a Callosa, el Virgen del Remedio […] Fou un home amb una important biblioteca que, entre altres llocs, exercí de rector a Penàguila. També tingué una germana, Petronila, casada amb el sempitern secretari del jutjat de primera instància de Callosa, Fernando Berenguer Benimeli, tio del general Dàmaso Berenguer […] Desconec si Camila Jovita, la filla de Juan Bautista, visqué molts anys i tingué fills perquè, en cas negatiu, malauradament és una família desapareguda (Fernando i Petronila moriren sense descendència). 

De la carrera de Juan Bautista només tinc una notícia i no em quadra amb les dades que publiques al blog, perquè del BOPA de 16-04-1870, nº 91 apareix: “Por nombramiento de Juan Bautista Guardiola como notario de Sella queda vacante la escribanía que ocupaba en el juzgado de Villajoyosa. Se publica en la gaceta de Madrid del día 5 de abril”, la qual cosa significa que abans d’exercir de notari a Sella fou secretari judicial a la Vila (secretari judicial i notari era la mateixa carrera fins a principis del XX). Poguera ser que el nomenament de notari de març de 1868 quedara suspés per motiu de la revolució de setembre d’eixe any, i no es materialitzara fins a 1870...

—–

Com  veieu, és un luxe disposar d’aportacions tan generoses i completes com la de Joaquin. També volem agrair a Albert Alcaraz i Marc Llinares la seua tasca a l’Arxiu municipal de La Vila. Gràcies als tres per facilitar-nos l’apassionant tasca de conéixer i difondre el nostre passat.

P.S. Ara ens falta saber on estava la Notaria:  al carrer València o al de Doña Catalina (Més Avall)?

Pablo Giménez Font

6 Responses to “Noves troballes sobre la notaria de Sella (1868-1874)”

  • Ulmis

    gran descobriment,
    als protocols, notals, i baldufaris es pot trobar documents molt importants, a més dels que s’indiquen en l’article, es pot trobar, plets, descripcions del poble, els habitants, avassallamiento dels pobladors, vendes del senyoriu, cartes pobles, etc … o sigui la nostra història, tan sols hauríem de treballar-los i conservar-los

Aneu a la barra d'eines