Notícies de l’Arxiu, núm. 34

On 8 febrer, 2015 by arxiver
Spread the love

Novetats bibliogràfiques

Recentment s’ha presentat l’últim número de Sarrià, la revista d’investigació i assaig de la Marina Baixa, que publica l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa (AEMaBa) En aquest número 10, que presenta una nova i acurada maquetació, es publiquen les comunicacions a les IV Jornades de Patrimoni de la Marina Baixa que es celebraren a La Vila Joiosa en 2012. Entre elles, cal destacar l’article “Els camins del còlera: Sella un cas excepcional” de Miguel Ángel Pérez Serrano, on es descriu les epidèmies de còlera patides en Sella al segle XIX i especialment la de 1885, quan es va crear el conegut com “camí del Còlera”. Els successos de 1885 (“l’any del còlera”) foren molt dramàtics i la investigació de Miguel Ángel aporta dades molt interessants. Enhorabona!

Portada de la revista

Portada de la revista

D’altra banda, el periodista i escriptor Alberto Soldado ha publicat el llibre Units pel joc de Pilota (ed. Tabarca), dedicat a la internacionalització d’aquest esport que es practica, amb distintes modalitats, en molts països d’Europa i Amèrica. El llibre presenta com a imatge de portada una fotografia feta per Antonio Pérez Ortiz d’una partida en la Plaça Major de l’equip de Sella contra l’equip francés Maubeuge, corresponent a la Champions de 2011.

En la portada del llibre, Jordi de Sella restant-li a l'equip francès. Fotografia d'APO

En la portada del llibre, Jordi de Sella restant-li a l’equip francès. Fotografia d’APO

Precisament, altre estudiós de la pilota com és Aureli López, acaba de presentar el llibre Pilota Valenciana – Identitat (ed. Lo Rat penat), on apareixen nombroses fotografies d’equips i partides a la Plaça Major i, també de l’escola de pilota de Sella. Sense dubte, la Pilota i el nostre majestuós carrer són un dels elements identificatius del nostre poble.

 

Un perdigot centenari

Febrer és el mes per excel·lència de la cacera. El perdigot revoluciona part del poble i ompli el terme de caçadors que trauen les perdius que amb tanta cura han cuidat al llarg de l’any. És tracta, sense dubte, d’una modalitat molt arrelada en Sella, amb notables valors patrimonials com les barraques i la toponímia (un recull encara per fer!).

Aprofitant aquest mes, us oferim la que, ara per ara, és la fotografia més antiga d’un perdigot en la seua gàbia. Es va fer a Sella a començament del segle XX (cap a 1905), possiblement amb la càmera de l’orxetà Àngel Llorca. Va ser donada a l’Arxiu per a la seua digitalització per Juan Vicente Asensi, qui conserva l’original.

Ca. 1905. Original: positivat en paper sobre cartulina. L'Arxiu de Sella. Col·lecció Familia Solbes

Començaments del segle XX. Original: paper sobre cartulina. L’Arxiu de Sella. Col·lecció Familia Solbes

Detall de la fotografia anterior

Detall de la fotografia anterior

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines