Bodegas Baronía de Sella

On 26 març, 2015 by arxiver
Spread the love

Ara que els nostres vins estan de moda, gràcies a xicotetes bodegues com Mas de Sella o Finca Seguró, volem recordar la primera aposta seria per comercialitzar un producte local que està molt arrelat a la nostra terra.

Bodegas Baronía de Sella fou una iniciativa de Juan de Calatayud, “el Baró” qui després de la Guerra Civil va tornar a habitar el Palau dels seus avantpassats (venut, però, al segle XIX) i es traslladà a viure a Sella amb la seua família.

Juan Calatayud, amb una de les seues filles, al Palau de la baronia (L'Arxiu de Sella)

Juan Calatayud, amb una de les seues filles, al Palau de la baronia (L’Arxiu de Sella)

 

Els negocis no funcionaren i “Don Juan” va morir de sobtadament, abandonant el poble la seua dona amb les cinc filles del matrimoni. Una d’elles, Maria Isabel Rosa Beatriz Calatayud Sarthou, és l’actual Baronesa de Sella i Agres.

Tarjeta comercial amb una referència a la presentació de les bodegues l'any 1944 (L'Arxiu de Sella, fons Salvador Buades)

Targeta comercial amb una referència a la presentació de les bodegues l’any 1944 (L’Arxiu de Sella, fons Salvador Buades)

La bodega comptava amb  diversos vins (L'Arxiu de Sella)

La bodega comptava amb diversos vins, com demostren les etiquetes que encara es conserven (L’Arxiu de Sella)

Actualment, “Bodegas Baronía de Sella” és una marca enregistrada per la pròpia baronesa de Sella i Agres.

Botella original (col·lecció particular)

Botella original (col·lecció particular)

Però el vi no va ser l’únic negoci que va emprendre Calatayud. Al mateix Palau, va iniciar la comercialització de plantes medicinals per a tisanes, amb la marca Agrysel. Prou gent, especialment dones, treballaren en la recollida, tria i envasament de camamil·la, sàlvia i altres plantes medicinals obtingudes ací.

Caixetes originals d'Agrysel, fetes a Sella (XIX Fira de Mostres, Col·lecció particular)

Caixetes originals d’Agrysel, fetes a Sella (XIX Fira de Mostres, Col·lecció particular)

Tot i el fracàs d’aquestes empreses, a causa de diverses circumstàncies, cal recordar aquests intents per dinamitzar l’economia del poble partint de productes locals. Allò que ara anomenen modernament “emprenedurisme” va tindre un exemple notable en la figura de Juan Calatayud.

Pablo Giménez Font

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines