El Canonge

On 15 abril, 2015 by arxiver
Spread the love
Francisco José Cerdá y Cerdá, "El Canonge" (Arxiu de Sella)

Francisco José Cerdá y Cerdá, “El Canonge” (Arxiu de Sella)

El Canonge perviu actualment en Sella com un malnom d’una família que, entre els segles XIX i XX, va adquirir cert poder econòmic i polític al poble. Entre les seues nombroses terres i cases, cal destacar la que actualment acull el Bar Paco (La Casa del Canonge), a la Plaça Major. Aquesta casa tancava la plaça deixant només un estret carreró fins les obres d’ampliació del carrer realitzades a la dècada de 1920. Ocupava tota la maçana actual i a la façana que dóna al Secanet (on actualment es troba el forn del Secanet) tenia una almàssera.

El malnom prové d’un dels sellards més il•lustres del segle XIX: Francisco José Cerdà y Cerdà, que fou canonge de la Colegiata de Tudela (Navarra), de la Catedral de Solsona (Lleida) y de la catedral de València.

Ara, gràcies a una donació, coneixem el seu rostre i aprofitem per a rescatar la figura d’aquest important i oblidat personatge, que va ocupar càrrecs destacats a la poderosa església d’aquell moment.

Joaquin Ronda ens envia aquesta referència publicada a la Gaceta de Madrid en 1894 que ens permet conéixer una part de la seua trajectoria professional

Publicat en la Gaceta de Madrid, núm. 184. 3 de juliol de 1894.

Publicat en la Gaceta de Madrid, núm. 184. 3 de juliol de 1894.

5 Responses to “El Canonge”

Aneu a la barra d'eines