L’estiu en la Font Major

On 24 juny, 2016 by arxiver
Spread the love

Ara que ha arribat l’estiu i la piscina municipal ens refrescarà durant dos mesos, volem recordar la fresca i generosa Font Major o Font de la Murtera.

La Font Major, un dia d'estiu de 1974

La Font Major, un dia d’estiu de 1974.  (Arxiu de Sella)

Aquesta font, un regal de la nostra serra d’Aitana, es indispensable per entendre el poble de Sella. Les seues aigues reguen les nostres hortes i ens abasteixen d’aigua per al consum.

anys_50

Aquesta és, per ara, la imatge més antiga que tenim a l’Arxiu de la font. Està datada a la dècada de 1950 (Arxiu de Sella).

font major067

Fotografia de finals de 1960 o principi dels 70, amb la font en un estat prou salvatge. L’aigua eixia ocasionalment per damunt del xorrador, formant una suau catarata… (Arxiu de Sella)

També a l’estiu, des de temps inmemorials, el toll que es forma a l’eixida de la font ens ha servit per a refrescar-nos. El seu moment daurat va ser als anys 70, on la Font Major concentrava a tota la juventut del poble i als nombrosos visitants que venien a estiuejar amb nosaltres.

El recinte, al que s’accedia per un estret camí entre baladreres (doncs no s’havia fet la carretera d’accés) contava amb un xicotet bar regentat per Ramón de Mauricia.

Estiu de 1971. El "xorro" és el lloc més gelat del toll

Estiu de 1971. El “xorrador” és el lloc més gelat del toll

En 1988 es va inaugurar la piscina municipal, però molts joves no varen deixar d’anar a banyar-se, tot i que als anys 80 els voltants de la Font i el propi toll estaven prou degradats a causa de les acampades descontrolades que allí es feien.

Finalment, l’any 2000 es va habilitar la zona recreativa de la Font Major, amb la qual cosa es va netejar de brossa i escombraries i el paratge va reviscolar fins convertir-se en un lloc d’atracció turistica per al poble.

Ja sabeu, aquest estiu no deixeu de tastar les aigues de la Font Major… és la millor fòrmula per vèncer la calor!

Postal Font Major

Una de les primeres postals que es van fer en Sella. La Font Major ha estat considerada un dels millors llocs del interior de la provincia per banyar-se.

Pablo Giménez i Antonio Pérez

60 Responses to “L’estiu en la Font Major”

Aneu a la barra d'eines