El temporal de 1971

On 27 gener, 2017 by arxiver
Spread the love

Ara que ens trobem assimilant les conseqüències del fatídic temporal del 19 al 22 de gener de 2017, volem fer una ullada al passat per entendre un poc millor el que està passant.

Els anys 1986, 1987 o 1997 són també recordats pels efectes destructius de les pluges a Sella. Però, si volem trobar un temporal veritablement catastròfic, hem de viatjar fins al 5, 6 i 7 d’octubre de 1971. Aquell episodi que hem sentit tots alguna vegada per haver omplit el pantà de l’Amadorio “en una nit”.

Cada episodi té les seues particularitats i no sempre es poden comparar. Encara que no disposem de xifres oficials, plogueren entre 200 i 350 l/m2 durant eixos tres dies (ara s’han recollit uns 290 litres) i de forma més torrencial (especialment el dia 7), com correspon al mes d’octubre. Actualment hem contat, tanmateix, amb els més de 230 l/m2 de desembre, que ens donen la terrible xifra de 500 litres en quatre setmanes…

Cròniques que podrien valdre per al present…

Com ara, els desperfectes foren milionaris: la carretera CV-770 tallada en direcció a Alcoleja, marges i séquies destruïts, cultius perduts, camins intransitables.. danys valorats en més de 10 milions de pessetes, que era una veritable fortuna fa 46 anys.

És cert que tampoc podem comparar aquella Sella amb l’actual. L’agricultura encara era l’activitat principal del poble, i els marges de pedra seca es referen a poc a poc. Tampoc existien la majoria de les carreteres que coneixem ara, ja que el cotxe encara era un objecte de luxe i la gent es desplaçava a peu o en matxo per sendes cap a les diferents partides del terme.

Crescuda del riu en Sagnon, possiblement de l’any 1971 (podria ser també 1973). Cortesia de Carlos Garcia.

Poc després, al llarg d’aqueixa dècada dels 70, es feren les carreteres: primer de terra i saorra, després asfaltades, cada vegada més amples i còmodes. Ara, algunes d’elles han desaparegut o amenacen solsir-se. El terme és un rosari de solsides i els vessants aterrassats semblen arrapats en carn viva. El riu, alimentat per centenars de fonts desconegudes, ha tornat a omplir el pantà. La història ens demostra que, com fa quasi 50 anys, tirarem avant.

Pablo Giménez Font

 

Notes:

El recull de premsa pertany al llibre d’Agustí Galiana (2008): Els Refoios, inundacions a La Vila. Ed. Ajuntament de La Vila, 85 pp.

Les dades econòmiques i climàtiques de la riuada del 71 les trobem a Olcina, J. (1994): Tormentas y granizadas en las tierras alicantinas. Ed. Instituto Universitario de Geografia – Universidad de Alicante, 317 pp.

Les dades pluviomètriques actuals estàn proporcionades per AVAMET i l’estació que en Sella ha montat i gestiona Joan Antoni Domènech. A ell van dedicades estes linies, per la seua iniciativa que ens ha permés a tot el poble estar pendents de l’evolució de l’oratge.

 

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines