Sella i el barri alacantí de Sant Agustí: una Aurora compartida

On 4 setembre, 2017 by arxiver
Spread the love

Dilluns 28 d’agost de 2017. 5:55 de la matinada. Falten pocs minuts per a l’hora marcada per iniciar el cant de l’aurora i ens endinsem en els carrers del barri de Sant Agustí (Alacant). Ens reben i ens acompanyen cap a una casa que sembla de poble, com la majoria d’aquest barri. A la porta, ens saluden afectuosament tots els membres de la família Santonja. Descendents d’Agustí Santonja. Néts, besnéts i rebesnéts d’aquell home de Relleu que va replegar una mica de diners i va marxar cap a Alacant. No va voler viure en cèntrics carrers i va adquirir una finca. En ella es va fundar el barri que porta el seu nom i al que se li ha dedicat un carrer. Corria l’any 1857. Hui hem estat nosaltres front la casa d’Agustí Santonja. Coneguda com “Casa de Agustino” al carrer Albatera, és el lloc d’ on ix i acaba l’aurora. Aquest barri…és un barri de veritat. Com un poble. Format per gent humil i que ha passat moments complicats. Però es respira ambient de poble: cadires per prendre la fresca, gent enamorada de les seues tradicions, etc…

Per diferents situacions el barri està venint a menys, però els seues membres es mostren orgullosos de ser de allí. De ser “de el mejor barrio de Alicante”.  Ara ha quedat cèntric i ben comunicat. Tot i això els veïns comenten que veuen poc per allí als polítics. “Soles venen quant hi ha inundacions i un parell de dies abans de les eleccions”. Fins i tot han canviat el nom a un tros del barri i ara es diu “Nou San Blas”, perquè així “ven més” segons comenta un veí.

També en el carrer Albatera es troba la casa on va viure Amparo Garcia Garcia. Amparo de Bravio, o Amparaos Bravio. Aquesta dóna de Sella va anar al barri de Sant Agostí  i va “portar” la tradició de cantar l’aurora. És per això que la música i les lletres són les mateixes.  El dia 28 d’agost de 1946 es va cantar per primera vegada l’aurora als carrers d’aquest barri. Enguany ha fet 71 anys que es fa de forma consecutiva.

Algunes peculiaritats són que les cobles es canten alternades, sense un ordre establert i sense llocs fixes. Es canta davant la casa d’alguns malalts, persones que han mort, o personalitats que ajuden o han sigut importants per al barri, per a la pròpia Aurora o per a la festa de Sant Agustí.

Musicalment no fan la repetició (bis) de la segona estrofa i canvien unes notes en la melodia de la segona i tercera estrofa. En general, també es pot produir algun xicotet gir melòdic. No toquen en el passa carrer entre cobla i cobla. També es canta la diana, una estrofa de la jota a la porta de l’església i després es balla. No és la jota, però si que s’acaba l’acte amb un ball comunitari. Be …encara no acaba…falta la xocolata, xurros, coca, etc…Enguany ha sigut Vicente Sala Seva, nét d’Amparo de Bràvio, qui ha portat la veu cantant. Vicente, o “Vicentico” com el coneixen al barri, encara recorda i somnia amb el barranc de l’Arc on passava els estius de menudet amb els seus iaios.

Al acabar la jota ha volgut recordar un vers que li va ensenyar la seua iaia:

“Tu que vas a La Vila

Tu que vas i que vens,

Digali a ta mare

Que en porte unes dents.

Que en porte unes dents

Que en porte unes dents

Tu que vas a La Vila

Tu que vas i que vens”

L’Aurora del barri de Sant Agustí l’any 2006 (Familia Santonja)

No és la primera vegada que gent de Sella acudeix a l’Aurora. Fa una anys amb motiu d’un homenatge a la Tia Amparo van assistir familiars i també Rosa, Tino, Luis Soler, Vicent, Luis, Sastre, etc…

L’Aurora es canta la matinada del dia de Sant Agostí…caiga com caiga. Enguany ha sigut dilluns. Dia laborable. Això encara ho fa tot més difícil, però….quan hi ha il·lusió, fe i ganes de mantenir vives les tradicions tot és possible. Una cosina de Vicente Sala, també néta d’Amparaos, toca la pandereta, treballava eixe mateix matí i ha apurat fins l’ últim moment. Altres persones no havien dormit. Mentre feien el recorregut passaven cotxes que es quedarien pensant que fan aquests bojos a estes hores….

Emociona vore un “trosset” de Sella a una ciutat com Alacant. Visca la Divina Aurora….i visca Sant Agustí !!

https://www.youtube.com/watch?v=w7DTw3vA2WQ

(Enllaç vídeo Aurora agost 2015)

David Mas Catalá

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines