Notícies de l’Arxiu, núm. 44

Spread the love

Ja tenim amb nosaltres, un any més, el Llibret de Festes, la publicació anual més important del nostre poble. I enguany, novament, ve carregat d’un bon grapat d’aportacions de caràcter històric que vénen a enriquir el coneixement del nostre passat:

Aniversari del Cor, una reproducció del discurs inaugural del Cor de la Unió Musical l’Aurora, escrit per Salvador Garcia Cerdà en agost de 2007, en el qual es fa una repassada històrica del que ha significat la música coral al llarg del segle XX a Sella.

La Caixa d’Estalvis del Mediterrani a Sella, de Salvador Garcia Cerdà, un treball molt oportú i complet per recordar el que va significar la primera apertura de la Caixa d’Estalvis en el poble l’any 1955.

Relació feta per experts del just valor de la torre de Sella, de Vicent Olcina, suposa una rellevant aportació doncs ens permet datar la singular Torre el Palau en el segle XVI.

Sobre la imatge de la Divina Aurora, de Pablo Giménez, ens parla dels escultors que esculpiren les dues imatges de la verge, en 1805 i en 1942.

Sella 1517, el deute de la mora Soltana, de Vicent Olcina, presenta una interessant història de l’aljama de Sella i la pena de 45 assots establerta a una dona anomenada Soltana, amb nombrosos noms d’habitadors d’aquella Sella de principis del XVI.

Juntament amb la transcripció del pregó de 2016, fet per David Mas Català, al Llibret hi ha un espai destacat per a la literatura, amb poemes de Mila i Terry Gifford, escrits sobre la Festa d’Aitana Garcia i Lluis Soler, una creació literària sobre el forn de Santamaria realitzat per una alumna de la universitat de Bathspa d’Anglaterra, o un interessant recull de testimonis rellevants (Genovés, Jan, Martines o Pere Roc II, entre d’altres) sobre la Partida de Festes.

Com veieu, es tracta d’una publicació molt completa i rellevant. Són ja 36 els Llibrets i centenars les publicacions que, any rere any, ens ajuden a conéxier millor el nostre passat i el nostre patrimoni, gaudint de les nostres tradicions i ajudant-nos a estimar una miqueta més, si cal, este raconet del món que és Sella.

Felicitats a la Comissió de Festes 2017!

El 28 de juliol presentarem als baixos de l’Ajuntament el catàleg  1920-1929. Sella en els inicis de la Modernitat,  que recull els panells de l’exposició que, amb el mateix titol, vam organitzar per a la Fira de Mostres de 2013. El catàleg, escrit per Pablo Giménez i Antonio Pérez, consta de 34 pàgines amb fotografies i documents originals d’aquella important dècada en la que es feren avanços fonamentals com la carretera, l’electricitat, l’abastiment urbà d’aigua o el telèfon. Si voleu aconseguir un exemplar contacteu amb els autors.

Dos noves obres per enriquir el nostre fons local, que prompte tindrem disponible en la biblioteca municipal…