Sella i la Fonoteca de Materials

Spread the love

El passat estiu mentre reorganitzàvem una de les aules de l’escola de Sella ens vam trobar una autèntica joia …

Com ja es va contar a l’Arxiu de Sella en 2013 i al programa de Cabiló RàdioLa Coveta dels somnis“, i com alguns recordaran, l’escola de Sella va participar fa més de 30 anys a un projecte per recopilar i gravar mostres de música tradicional valenciana. Un grup d’ alumnes de l’escola va recollir materials entre les persones de Sella. Algunes d’aquelles mostres realitzades al nostre poble estan gravades i publicades als L.P definitius.


L’ambiciós projecte dut a terme per la gent de FONOTECA DE MATERIALS tenia el propòsit d’aconseguir la codificació sonora de la música tradicional valenciana. I tot amb materials bàsics recopilats i gravats directament de boca de les persones dels pobles, que normalment ni eren professionals ni es dedicaven a la música però eren la font primària de transmissió d’eixos coneixements. Cançons religioses, de treball, de festa, etc.

Toni Garcia, José Cantó, Arturo Català, Miguel Santamaria i Juan Santamaria, entre d’altres.

El treball de camp el van portar a terme xics i xiques de 12 a 14 anys d’ escoles públiques com la de Sella. Això va permetre el vincle entre generacions completament distintes i, pot ser, cada vegada més allunyades entre . Si es trenca la cadena tradicional ... estem perduts.

Antonia “Concordia”

El 3 de novembre de 1986 es va enviar des de la Generalitat Valenciana i l’equip de Coordinació dels Tallers de Música Popular una carta a l’escola Server Mora de Sella que conservem encara. En ella, es felicitava al Centre pel treball realitzat durant el curs 85-86 dins dels “Tallers de Música Popular”. També es feia entrega dels L.P. editats amb les gravacions. A l’ Aulari de Sella es conserven els discs I, II, III, IV i del XIV al XIX.

José Soler “Maseo”. Gravació d’un cant de batre. Una de les cobles deia “mucho vale una pera si está madura, pero más vale un beso de tu hermosura”

Als discs, a més de la música, trobem imatges amb un gran valor que volem compartir. Corresponen als moments de les gravacions. Els coneixeu?

Grup de dones -en d’altres Fina, Antonia Jordà, Irene o Milagros Alòs- amb Miguel Santamaria durant la gravació, realitzada en la Capella de la Comunió de l’església de Santa Anna.

De Sella els cants gravats al disc XIV són religiosos. Podem trobar els Gojos a la mare de Déu dels Dolors, els Gojos a la Divina Aurora, els Gojos a la Puríssima, alguns Dolors de la Mare de Dèuel Ave Maria dels Dolors i l’adoració de Divendres Sant a Crist jacent. Al disc XV trobem un cant de batre dins l’apartat de “cançons de treball”, en aquest cas amb temàtica profana.

Toni Garcia i José Cantó

Aquests àlbums tenen un valor molt gran i volem valorar la gran tasca realitzada en aquell moment. Segons comentava l’equip coordinador del projecte “aquesta Fonoteca es degué haver creat fa 25 anys quan la collita era més abundosa. Avui la feina és espigolar. I fer-ho apressa. Abans que el guaret no s’impose…”

Arturo Català. Al fons, Mercedes Agulló, Maria Teresa o Antonia “Concordia” entre d’altres.

David Mas Català