EL llamp del carrer La Font

On 9 maig, 2021 by arxiver
Spread the love

La passada setmana vam viure la caiguda de diversos rajos a la nostra comarca, amb exemples espectaculars als gratacels de Benidorm o a l’església de La Nucia. En realitat són manifestacions habituals del nostre clima que ens recorden, de tant en tant, que els rajos són un perill real.

Com a mostra, cal recordar que la caiguda d’un llamp a prop del Puig Campana en 1677 va donar nom a un topònim que assenyalava una fita entre termes (la peña on ferí lo llam(p), que feneixen los termes de Polop, Guadalest y Finestrat [1]). També en setembre de 2016 una centella va cremar desenes de televisors a Sella, inutilitzant també el rellotge del campanar. Afortunadament va ocórrer a l’hora del dinar i no hi havia ningú pel carrer. Aquell dia més d’un se’n va recordar de Santa Bàrbara, a qui preguem per la protecció davant les tronades…

Però el fet més notable va succeir a principis de la dècada de 1940 al carrer La Font, quan un llamp va impactar sobre una vivenda i es va introduir al seu interior provocant un incendi. Afortunadament no va provocar cap dany personal, perquè els habitants de la casa, justament, estaven tornant del Collao quan es va produir el succés. Els familiars ens conten que, precisament, van ser testimonis visuals de l’impacte del llamp, sense saber que havia estat a sa casa. Fa anys, una veïna d’una casa propera [1], ens havia parlat d’aquest fet, assenyalant que el llamp va travessar el llit on dormia un xiquet per acabar incendiant el corral. Però ara també tenim una constància documental, que ens ajuda a corroborar el succeït.

Així ho va deixar escrit un dels membres de la família Garcia Alemany en una carta enviada a la seua cosina Angelina, que vivia a l’Alger:

Angelina sabras que nos ha caido un Rayo dentro de casa y nos ha quemado toda la istalacion y nos a tumbado una paret y nos a quemado toda la comida del macho la hierba y una cama y un matalap que teniamos en el porchi y si hubiera esta[do] Ramón lo hubiera matado por que el trueno lo hice donde se acostaba el hasi es que a sido lo menos siempre dando gracias“.

Fragment de la carta de Ramón a Angelina, sense datar. Arxiu de Sella, Fons “Ramon Garcia Alemany”

La carta, sense data, està digitalitzada i transcrita a l’Arxiu, al Fons “Ramon Garcia Alemany”, que presentarem més avant. Moltes gràcies a Jaume Tomàs Garcia per deixar-nos digitalitzar estos documents i així incrementar el coneixement de la història de Sella.

Fotografia de Jaume Soriano

Notes:

[1] Torres Faus, 1998: 175

[2] Es tracta de Ramona Garcia (nascuda el 1919), que estava al carrer La Bodega

Pablo Giménez Font

Comments are closed.

Aneu a la barra d'eines