L’estretet de Sant Antoni

Spread the love

La connexió del carrer Sant Antoni amb la Costereta del Cor, conegut popularment com “L’estretet”, és el carrer més estret de Sella. Es troba tot just en la part posterior de l’església, fitant amb l’absis de l’altar major de Santa Anna.

L’estretet (carrer Sant Antoni)

Aquesta construcció es va fer, probablement, a la segona meitat del segle XVIII i plantegem la hipòtesi que ho fera envaint una porció de carrer i, pot ser, obligant a recular algunes cases. La nova església necessitava espai i calia sacrificar el que fóra necessari. Així podria haver nascut l’estretet fa poc menys de tres segles.

Amb linia roja: Hipòtesi de continuació dels carrers Sant Antoni i Jesús, abans de construir-se l’esglèsia. La fletxa blava indica l’estretet. Es pot veure com l’església trenca la continuitat dels murs del conjunt Palau-Església, és a dir, el pati del Fossar i la capella que, pressumiblement, era l’església original i la mesquita.

Les cases de l’estretet, moltes de les quals van estar en runes fins als anys 80-90, quasi poden tocar la paret de l’església i l’esquena de Santa Anna. Allí existeix les restes d’una porta per on degueren ficar la pesada imatge de la Santa, al connectar directament amb l’altar.

Des d’allí podem imaginar l’escena de transport de la imatge i com degueren ficar-la amb cura, anul·lant després la porta. Potser ho van fer al segle XVIII quan es va construïr l’altar original, cremat en 1936. I ho van tornar a fer en 1958, segons es dedueix d’una data inscrita en la porta que hui ha desaparegut. L’actual altar, construit en 1992, se separa d’aquesta paret.

Inscripció amb la data 1958 (desapareguda)

L’estretet, durant dècades, va ser un passadís fosc i brut, amb un característic olor a pixum (de gat, de gos.. i d’ésser humà). Actualment, és un lloc ben pintoresc del nostre nucli urbà, que fins i tot va albergar el videoclub La Venta a principis de la dècada de 1990. Segur que queden moltes històries per descobrir d’aquest singular carreró de Sella. Si en coneixeu, no dubteu en compartir-les amb nosaltres!

Santa Anna, en l’altar actual

Pablo Giménez Font